九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想買11月中機票,但hx好似未出,cx 4千幾又買唔落手
7月頭出發 暫定左d行程 想大家比下意見

Day 1: 傍晚到福岡 住博多
Day 2: 去相島睇貓 黃昏回博多 住博多
Day 3: 去福岡城+大濠公園 如果3點左右行完 去睇櫻井二見浦夫婦岩 住博多
Day 4: 去海洋世界海之中道 下午去博多天神行街(主要想睇遊戲王卡鋪 住博多
Day 5: 去柳川+太宰府一日遊 住博多
Day 6: 去熊本 行熊本城+周圍景點 住熊本
Day 7: 搭SL人吉 之後去LaLaport睇高達 住博多
Day 8: 去門司港 行九州鐵道紀念館 下午去海響館 之後去小倉城外圍影相(應該已close) 回博多 住博多
Day 9: 搭由布院之森 行一行由布院 之後去舊豐後森機關庫 最後去別府 住別府
Day 10: 食完早餐之後回博多 博多食午餐 之後出發去機場 搭6點機回地獄

Day6-10 會用jr pass
大家覺得行程ok嗎?會唔會太chur?會唔會有d位根本唔會夠時間咁行?
幾年前去過福岡+小倉門司港下關+長崎
今年第三次去日本
miles到期換咗張福岡機票hea遊4日3夜
純粹為咗照壽司去左小倉 順便去埋北九州outlet
比想像中好行 幾舒服
其餘兩日都係留喺福岡 住中州川端
坐鐵去天神博多都好近 但之後發現行都行十幾分鐘就唔搭 但行多幾轉其實都攰到仆街
下次如果要坐車去九洲其他市玩都係去博多算
本身係拉麵撚 唔鍾意元祖豚骨拉麵
最後食左兩間Tabelog最好既
博多一雙要排咁耐真係唔值
元氣一杯離遊客區遠啲 但真係好過一雙 湯底更好
*住博多算
38XX買到
應該冇咩空間跌
請問你係最近買?cx?
而家連部分自動販賣機都開始收信用卡
元氣一杯
六點左右去食,一枱客都無,但係好食
想問8月福岡係咪冇香港咁熱?早晚係咪都有風?
7,8月都係熱到仆街
一雙睇鐘數啦
我去果陣無咩人排,食完就排長龍

不過係星期三飛
11月想飛果d日子, 頭先睇CX要7千
假日同暑假仲架翡翠 山翡翠
睇過由熊本10:32出發
最遠去到宮地
我會建議你中間既日子用JR Pass,唔好最尾一日先返博多;

同埋熊本唔洗住一晚,你即日來回熊本,第二日再搭新幹線落去轉SL人吉都得;

其他日子都冇乜大問題既
我見要4千6
同樣日子UO都要3千8(計埋行李同u first)
諗緊去唔去霧島cut曬巴士又撞正星期六日去,無乜車搭

就算去都係去霧島神宮+牧場

如果唔去牧場就應該留到係宮崎市/鹿兒島市半日

牧場值唔值得去下?
8日行程博多拉麵淨係食左shinshin
淨係呢個套票要app
還是其他套票都要
宮地其實就係阿蘇市區
不過阿蘇神社翻修緊所以其實都無乜野行

食阿蘇赤牛飯強烈建議一定要去宮地站/阿蘇神社附近食
平過草千里兼好食好多倍
草千里都係飲杯咖啡算
uo 過3000都唔考慮啦比多少少坐hx or cx算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞