九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
如果你會去其他城市例如長崎熊本由布院個d住博多係比較方便 天神就多野行d比較適合淨玩福岡行下食下買下野既人
免稅qr code唔洗做
照俾passport 職員搞就得
日日都搭車梗係愈近個站愈好
如果一程慳10分鐘,一日就慳廿分鐘,三日就慳成個鐘
真係想夜晚行街咪先出去囉
重點係福岡地鐵一d 都唔平
仲要上上落落行到腳痛
其實呢個距離當地既人根本唔會搭鐵好笨柒
九州一家四口八日遊,我會自駕去其他縣,亦都會留福岡市內玩
建議租車租夠八日,定福岡市內其實唔洗租車?
福岡市內搭地鐵就夠啦,慳返幾日租車錢好過
我由博多去天神都係行過去,不過我唔係日日行就冇問題
Chatgpt , 有冇嘢可以執吓?或者減?
唔去柳州,熊本搭人車渡輪去長崎係咪好啲?
或者其實去長崎太夾硬?
求指導

以下是一個九日八夜的九州行程安排,符合您的需求:

Day 1: 福岡市內觀光
- 抵達福岡機場後前往福岡市內觀光

Day 2: 海之中道、由布院
- 上午前往海之中道
- 下午前往由布院

Day 3: 九州野生動物園、別府地獄
- 上午前往九州野生動物園
- 下午前往別府地獄

Day 4: 別府空中纜車、熊本城
- 上午前往別府空中纜車
- 下午前往熊本城

Day 5: 阿蘇火山、高千穗峽
- 上午前往阿蘇火山
- 下午前往高千穗峽

Day 6: 柳川、豪斯登堡
- 上午前往柳川
- 下午前往豪斯登堡

Day 7: 九十九島
- 上午前往九十九島
- 下午前往長崎市內,參觀長崎原爆資料館等地標

Day 8: 長崎市內觀光、返福岡
- 上午前往長崎市區,參觀稻佐山

Day 9: 回家
試過博多去櫛田神社搭綠色線
個站同列車係明顯好過空港線
但真係落得太深要搭4條電梯先上得返地面

回程由中洲望返去博多站原來行返去好撚近
次次經過都見到好多人排隊
阿蘇火山直升機 係咪淨係星期五六日一有得搭?
要行幾耐到? 咁好腳力
柳川套票係咪真係冇得買實體飛

個my route唔知咩事,去左日本都話國家唔支援down唔到

之後上網搵apk down完又話唔係最新要更新,諗著唔理佢照注冊ac啦,點知搞完一大輪都話登入失敗

咩旅遊app黎架,唔比外國人down
我淨係試過運河城(中洲)行返博多站15分鐘
博多行去天神應該要耐d
(利申住過住吉神社附近)
差唔多行半個鐘
而家係九州(今次第一次去)
住中洲,我都係朝朝早行去博多
Yes, 租 ETC 咭就最好 send email 去預留,雖然我係 Toyota rent a car 未試過無

最大間係 Toyota rent a car, 車比較新
Nissan rent a car 都不錯

其他未試過,俾唔到 comment
https://youtu.be/IdAJjqp0XWA

卡德利動物園 每日都有直昇機睇火山口
https://www.cuddly.co.jp

不過我去果陣天氣差,雲層低,所以無得搭
落去搭車個路程 =行去櫛田神社個路程應該無分別
應該係將個app store轉去日本
你唔講都唔知香港有咁唔排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞