九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我個人喜歡用citi global wallet
唱定Yen放戶口,用debit card 直接扣,冇手續費
熊本有咩餐廳好食
如果其中3日用JR pass咁玩, 有冇更順路/時間交通更好ge安排?
Day 1:
中午博多去熊本, 喺熊本城附近行下, 黃昏搭去阿蘇住一晚

Day 2:
一早去阿蘇火山同草千里, 然後搭去別府住一晚

Day 3:
一早去九州自然動物園(別府站有套票), 然後返別府搭14:43嗰班由布院之森返博多

第1日一早由博多去熊本,3-4點就搭去阿蘇用下旅館設施,唔好浪費時間係朝早既博多;

至於第3日唔知你係咪想試由布院之森,係既睇清楚你嗰日係由布院之森定用由布代行,前者冇問題,但如果後者就不如搭巴士去由布院行一陣再搭由布院之森6號返博多或者留耐少少由別府直接搭Sonic返博多
第1日因為諗緊會唔會一落機就去熊本, 如果唔係落機嗰日去, 就可以跟你建議

另外往來阿蘇交通應該冇乜問題? 我追post見有其他人話一日得一班九州橫斷 想double confirm應該有其他列車班次?

第3日係想試由布院之森呀, 咁我睇下由布/巴士d 資料先, 唔該你
我響klook買,唔洗print出黎
直接響JR站比埋部電話佢,佢 scan憑證上面個barcode就得
Day1唔知你幾點落機,但落機到換好Pass預2個半鐘
去到熊本可能個城都差唔多關門,直衝阿蘇好過

九州橫斷特急得朝早同下午各一班去別府方向
下午嗰班總站大分要再轉車
所以Day2小心Plan,趕唔切就冇火車架喇
不過都有巴士既,車程耐啲但起碼走到先

Day3架由布院之森我唔肯定駛唔駛提前訂位
冇都唔緊要,學上面巴打講搭Sonic就得,班次好多
即係Day 2 除左九州橫斷特急, 就冇其他火車去別府?
咁Day 1熊本去阿蘇, 會唔會都係得九州橫斷特急?
唔係冇其他車,但你要坐普通車就坐到屎忽爛都未到,由熊本去阿蘇還好但阿蘇去別府好甘

btw 第1日你係落機直去熊本?以為你係指第1日用Pass
我就係喺klook買 thanks
原來係咁 我睇下d班次再plan下

第1日其實仲未決定係咪落機直去, 但似乎真係太趕
如果想玩順啲其實應該逆時針,去左別府先阿蘇
最後再熊本上番博多,但就冇得搭由布院之森

但老實講落機都冇左半日,得2日半的確趕得滯
如果好似你咁講, 唔知咁樣得唔得?
Day 1:
博多搭10:11嗰班由布院之森去別府, 別府住一晚

Day 2:
一早去九州動物園, 之後去阿蘇住一晚

Day 3:
一早去阿蘇火山/草千里, 然後去熊本行下, 之後返博多
其實行一次就知,博多行去天神15分鐘,好撚快
睇你去邊啦,我幾年前去天草同島原果戰唔好講香港人,人影都唔多隻
係別府直接去熊本?
去阿蘇+高千穗仲要返熊本係打算到此一遊就算?
建議減少景點數目
北九州分幾次去都玩唔晒,冇必要一次過去咁多地方
個人建議北九州東西兩邊分兩次玩
一次去熊本、天草、長崎、武雄、柳川
一次去別府、小倉、門司、博多附近景點
幾年冇出國,過兩日終於飛福岡,之前除7星坐過晒特色列車,估唔到而家SL人吉唔係行人吉
隼人之風都冇埋,架車去咗做雙星4047
熊本-阿蘇搭普通車無問題
橫斷特急只係快豐肥本線(普通車)十零分鐘
豐肥本線約半個鐘有一班去到11點都有車
熊本玩耐左都唔驚

雖然熊本好難玩得耐
你乜野日子出發?10:11嗰班由布院之森7月中之後先有
就算有都要提早1個月訂,睇彩數

Day2下午去大分搭番九州橫斷特急/Asoboy,應該唔駛提早訂指定席

Day3阿蘇出熊本班次多好多
阿蘇同高千穗各自可以玩一日?
至少阿蘇係!家下可以上中岳
中岳(想嘅可以行埋山)-》草千里(可騎馬/ 飲啡/ 喺草地hea)/ 想嘅去埋動物園坐直升機(星期六日可揀另一間)
高千穗就交通麻煩
你自己揸車要留意車位,12點度會已經滿咗
同埋如果你撐船要預早book定(可以等3-4個鐘後先有)
因為兩邊都各自5點收,所以真係唔可以同一日
咁先去高千穗
阿蘇唔會行山搭直升機
我未買機票ge, 但係預10月去, 比較大機會係10月頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞