九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

心動了
行程都好正路,但早啲出發去阿蘇會好啲
熊本啲鋪唔算早閂門啦,你行下通去到8-9點都重有嘢睇

所以我建議你第三日落到熊本行一陣食吓野,第四日朝早食完早餐就去阿蘇
你有時間淨咪可以加埋落去,反正你都係自駕
星期日出發,希望見到太陽。唔係細路冇戶外活動
我個日星期六去都只係等半個鐘左右,都好快。
同埋建議俾多少少坐B course 7分鐘,A course 3分鐘真係好快(包埋起飛同landing),真正係空中停留既時間可能得1.5-2分鐘左右
真係無咩好行,同埋熊本熊office依家翻身緊,好似7月先開返
嚟緊7月中第一次去九州
想問下個行程有無咩問題
非自駕 買左3日jr pass (day3-5用)

Day 1 傍晚落機 住博多
Day 2 小倉城>門司港>北九州outlet>返博多
Day 3 阿蘇 (搭直升機,草千里) > 住阿蘇
Day 4 阿蘇神社>熊本午餐>熊本城>下通町商店街>晚餐>返博多
Day 5 豪斯登堡 (即日來回博多)
Day 6 海之中道
Day 7 天神行街買嘢 lalaport 夜晚機返香港
Nike是咪冇tax free的
啱先買咗對鞋佢話no tax free
10鐘分鐘一班10分鐘到
可以買埋來回飛
唐記市場右邊 海響館左邊
前日去完
個場細好多 真係比東京少好多野睇
係有個apps比你射野囉
玩射野果度玩左個幾鐘
之後幾個區半個鐘行完

雖然最尾個區個staff話可以由頭再玩過
但無乜吸引力再行
去outlet睇清楚門口側邊有冇Japan Tax Free個牌
Nike好似去過咁多間都冇退稅,下次睇清楚
等7折買
想問下黎緊九洲5天自駕遊
有咩地方推薦去?

應該淨係去到熊本+福岡
係klook買咗jr pass
指定座位係咪都要俾1000yen
自己追下Post大把行程參考
要事先經網上劃位一樣要1000yen一個,落地換Pass後劃位就唔洗
Thanks
你係咪北九州The Outlet買?
呢間Nike係冇退稅既!
Yes 蝕咗1000羊
3/8 Day1 福岡機場>鹿兒島

4/8 Day2 鹿兒島>屋久島

5/8 Day3 屋久島

6/8 Day4 屋久島 >鹿兒島(櫻島)>仙巖園

7/8 Day5 鹿兒島>熊本>阿蘇山/草千里>阿蘇

9/8 Day6 阿蘇>上色見熊野座神社>熊本城>熊本

10/8 Day7 熊本>福岡>太宰府>博多運河城/天神

11/8 Day8 福岡>大分(九重夢大吊橋)>由布院

12/8 Day9 由布院>門司港>博多天神

13/8 Day10 福岡 博多天神

小弟第一次去九州,唔知會唔會太chur,但想去左自己最想去嘅地方先,非自駕遊,求各路大神比d意見我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞