九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
睇記錄好似係
但同時九州九月又有唔少祭典
佐世保搭肥西巴士都用到
由布院之森 其實只係一架頭尾有展望席同有tuckshop嘅特急 點解會咁多人神化咗呢架車
喺五金鋪求其買個咪得 爛咗你會心痛咩
只可以講係成個由布院嘅marketing包裝都實在做得太好,咩日本OL No. 1 渡假景點,金鱗湖晨煙…. 再加埋由布院之森好似好難book,成件事搞到一定要去咁,我就去過一次算了,麻麻哋
咁去温泉旅館一泊二食係ok嘅
但架由布院之森 冇晨霧嘅金鱗湖真係吹大咗
日本求其一個湖都靚過佢啦 個湖又唔係清 啲遊客仲好high咁影相打卡 我行到去真係冷笑出嚟
台灣人似乎好鐘意由布院,見絕大部分台灣人寫嘅九州遊記都一定去埋由布院,即使只係去4日

可能6、7年前遊客唔太多又唔需要花時間排隊買pass俾留位費時由布院個氣氛真係好正嘅
哦 以為你講搭車係非鐵路
IC Card喺非大城市嘅地方的確係細啲機會用到 同埋用IC card難判斷你條路線係點行 唔同路線經由都會收唔同車費

JR九州用到IC card嘅區間:

https://www.jrkyushu.co.jp/sugoca/area/index.html
冇計 當體驗下鄉下式收費
巴士有得両替都好快攪掂嘅
JR/其他鉄路真係要上車前睇定落車站有冇得用 不過好多時都係用pass搭 影響唔太大
由布院多泡菜人
大家都係亞洲人
由布院咁多gimmick嘅嘢點會放過
疫情前有年冬天去過, 買飛先知冬天有平可能因為個花海無乜花睇
入面好普通一個動植物公園咁
有動物俾你餵下, 玩下鞦韆滑梯呢D公園野
比較o岩一家大細多D
如果你得2丁友, 行程又唔係好鬆動建議pass
我前日唔洗3個鐘已經land, 好快
我搭07:30早機去,唔洗3個鐘land, 出境30mins內搞掂,成個過程好順利,去到博多拎埋JR Pass,下晝1點幾已到博多酒店
唔該晒
要喺Toyota/Nexus 嗰度注冊account 嗰邊可唔可以正常web登入先
用my route買套票就¥3080

西鉄天神>柳川>太宰府>天神:870+690+420 =¥1980
搭艇仔 ¥1800 (九折web割引券都要 ¥1620)
啫係散買最平要 ¥3600
慳返¥520 睇你覺得值唔值得撳多幾撳電話買飛
係得深藍色呢張柳川太宰府觀光套票先咁麻煩
淺綠色嗰張暢遊套票話要喺外國買 但唔多地方有 仲要唔平
最後發現現場有實體飛任買,照問得唔使搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞