九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
六月尾梅雨季日日落雨正常喎
加返啲室內行程囉
九州算多
呢兩日博多天氣好好
一陣同屋企人去門司
想問預約阿蘇boy駛唔駛一定要買左JR pass先book得?

如果搭直升機係咪去直升機場嗰個好過動物園嗰個?

熊本去由布院最快係咪新幹線去久留米轉車?

無人check
閘都出唔到呀...
我係西鐵天神開個套票網比客務中心職員睇佢就直接拎實體飛出黎

不過客務中心唔比碌卡,卡要上返2樓一個類似information center 既地方買先可以碌
黎緊9月會去6日5夜自駕,大家比下意見

Day1: 晏晝1點落機>瑪麗諾亞OUTLET>天神區酒店

Day2: 豪斯登堡全日

Day3: 太宰府天滿宮>lala port>運河城

Day4: 唐户市場>北九州outlet+Aeon mall>6點返博多食飯>Round 1

Day5: check out>九州野生動物園>由布院lunch>check in 溫泉旅館

Day6: 湯之坪街道>check out 去福岡機場

是.....
水位太高?
要買咗九州pass後 有MCO number後再申請account 之後先可以book指定席 每張¥1000
https://kyushurailpass.jrkyushu.co.jp/reserve/TopPage

動物園喺山腳阿蘇駅附近 每日都有得飛
直昇機場就星期五六日先開 睇你行程想點

搭JR嘅話係 自己換換乘案內睇佢教你點搭
thx
play store已轉區 但都係話地區唔得 冇計了 唯有散買
上面有人最近去 話有得買實體飛 你睇下有冇啦
太好了
唔該

但JR嗰到我其實想問既係可唔可以check到依班以外都可以快d到既車,定係就咁㩒一本前一本後咁試佢幾時有車

其實唔洗諗到咁複雜 你入返你幾點出發 佢就會出返最快嘅路線點行
如果你想揾其他車就可以試下一本前後睇下嘅
最大問題係久留米-由布院區間 唔算好多車
特別係由布院之森一定要出發前一個月9點要搶飛
普通特急ゆふ(由布)得兩卡 一卡指定席 一卡自由席
久留米往由布院嘅時刻表:
https://www.jrkyushu-timetable.jp/cgi-bin/sp/sp-tt_dep.cgi/2814404/
呢排好似都多人去由布院 你睇下cyberstation有冇指定席空席 冇就要坐自由席 你久留米上 有機會冇位坐
唔該哂!

見到由布院之森個名都預左可能要企
但因為d車太疏又想早d到由布院,咁唯有揀1420架車早d係熊本出發啦

九州JRpass同東日本booking爭好遠JR東日本好似簡單d
由布院之森全指定席,你想企都冇
由布西冧埋,訂唔到指定席都唔好期望有自由席
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/opinfo/__icsFiles/afieldfile/2023/06/02/20230602_yufu_information_4.pdf
留意返 由布院之森係全車指定席 冇自由席 如果冇劃位係唔可以上車 上咗車都應該下個站趕返你落車 除非……… 唔講喇

東日本真係好啲 起碼唔洗¥1000留位費先
而家暫時係咁

Day1 1500落機直衝熊本

Day2 朝早去影完SL人吉車頭就搭車去阿蘇火山

Day3 熊本去由布院

Day4 由布院出返博多

Day 5-8全程福岡,其中一日去長崎(視乎天氣)

Day9 返香港

咁既話雖然我知係用唔哂全九州pass,但都應該要買全九州既pass
得呀 得全九州先有7日pass 張pass都係HKD$1200左右 去均熊本由布院長崎 一定有賺嘅
Day2影完SL人吉先去阿蘇我怕你好趕,上火山巴士班次唔係好多
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞