九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
第一樣最唔明係點解唔飛鹿兒島

屋久島未去過答你唔到,但由屋久島返鹿兒島後去晒櫻島同仙巖園應該有難道;

另外第7日點解唔由熊本直接去由布院,然後第8日你可以由布院去完九重夢大橋返博多,不過不論跟你個Plan定重新執過,要去晒你寫既景點都困難
你自駕定點?
Day 4 櫻島巴士一個鐘先一班
仙巖園4點就上唔到某啲地方
屋久島你剩係去白谷雲水峽定點?
熊本去阿蘇好早,你會唔會考慮𠴱晚住熊本
「熊本>福岡>太宰府>博多運河城/天神」你全部剩係到此一遊?
「九重夢大吊橋」你應該係自駕?
由布去門司港3個鐘(自駕都2個鐘),要就返時間
由布院同門司港啲嘢一樣五六點收
唔該ching,我鹿兒島果度減番一個地方先
sor上面我打得唔好應該係熊本番太宰府行一圈之後番博多訓,屋久島我應該會跟tour行一日,自己搭巴士遊一日咁樣,同埋大吊橋搭車係咪好難去?thx ching
佢冇答,但問多幾次佢就會發現自己蠢咗
買果陣冇直航不過諗諗下可能都係plan番北九州算,唔該曬各位解答
筥崎宮有
應該唔夠時間去埋地獄
Jungle bus其實都密
但搭巴士一入一出都唔少時間(架巴士係經地獄)
你睇返地獄幾點閂門,如果只去一個可能都趕到
我好似搭10點定11點
去到食個lunch行個圈
去酒店check in浸溫泉
其實都差唔多
如果再有時間淨咪搵間cafe坐下
酒店三點都入得啦,早啲去浸溫泉咪好
搭單一問,自駕行九州動物園應該留幾多時間
我唔係自駕
大約留左兩三個鐘
比你參考下,我大概11點到,排坐jungle bus 既時間是12:50 (平日)
你去咁多日去埋南九州都得,唔去屋久島就可以
能古島
想問宜家福岡機場入境耐唔耐,對上上年 11月幾等左個半鐘先入到境
多謝各位Ching 意見下面係重新安排嘅12日全九州行程,照舊鹿兒島入福岡出,求指評!!~ 如果可以嘅話想求交通懶人包

最後放棄咗唔去宮崎,另外住兩日喺熊本做跳板

Day 1 - 鹿兒島機場,宿鹿兒島
- 天文館通
- Dinner: 壽庵 黑豚火鍋

Day 2 - 霧島一日遊,宿鹿兒島
- 霧島神宮
- 高千穗牧場/霧島神話の里公園

Day 3 - 指宿一日遊,宿鹿兒島
- 玉手箱號
- 砂樂會館、流水麵

Day 4 - 鹿兒島往熊本,宿熊本
- AM: 熊本城、熊本熊部長辦公室
- PM: 上通下通、勝烈亭dinner

Day 5 - 阿蘇火山🌋,宿熊本
- 草千里騎馬、阿蘇神社

Day 6 - 熊本往由布院,宿由布院
- 由布院之森(久留米上站)
- 由布院溫泉旅館

Day 7 - 由布院往福岡,宿福岡
- 別府八大地獄溫泉
- 野生動物園

Day 8 - 門司港,宿福岡
- AM: 九州鐵路博物館
- PM: 天神

Day 9 - 太宰府,宿福岡
- AM: 竈門神社、觀世音寺
- PM: 一蘭本店、Mainoa City、福岡塔

Day 10 - 長崎,宿福岡
- 長崎企鵝水族館
- 稻佐山夜景

Day 11 - 篠栗町+小倉,宿福岡
- 南藏院(釋迦牟尼佛像)
- 小倉城、AruAruCity

Day 12 - 宿福岡機場,返香港
- 福岡市內shopping
真係睇下你好唔好彩
我就試過未夠十一點去到 搭到十一點半嗰班
FYR
搭1353 41系統巴士由Safari落返鉄輪(地獄)
~1430-1520 食嘢
再轉巴士上去血地獄已經差唔多1600
所以最遲要搭1453嘅41喺Safari落返鉄輪 再轉其他巴士上血地獄 唔係嘅話就唔洗去
where血地獄閂5點
2-4日可以買南九州Pass,但第10同11日最好調一調,然後第8日去埋小倉,第5-9日買北九州Pass
上星期去左海中之道,無花睇,可以唔洗去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞