九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
你睇下想去邊,再Google Map望下班次先
如果只係走馬看花,去哂大城市絕對冇問題
無花海,得零星既花睇,同埋一大遍綠油油既草地

好彩個動物之深都有d野睇下

同埋個海洋館都好睇既,可以去下
開始plan緊11月 - 全九州12日行程
想請教吓11月邊段時間去賞秋會比較好啲,同埋暫時安排咗下面嘅行程,會唔會好唔方便?

Day 1 - 鹿兒島機場,宿鹿兒島
Day 2 - 霧島一日遊,宿鹿兒島
Day 3 - 指宿一日遊,宿鹿兒島
Day 4 - 宮崎青島,宿鹿兒島
Day 5 - 九州鐵路博物館、企鵝館,宿福岡
Day 6 - 太宰府,宿福岡
Day 7 - 朝倉市、秋月城,宿福岡
Day 8 - [行李放福岡] 宿由布院
Day 9 - 別府、動物園,宿福岡
Day 10 - 熊本城、阿蘇,宿福岡
Day 11 - 長崎,宿福岡
Day 12 - 福岡機場

暫時機票諗住 鹿兒島入福岡出,不過唔知道12日會唔會太chur,或者有啲咩景點係必去?
你留意鹿兒島來回宮崎特急差唔多5個鐘,忍受到係可以嘅,不過宮崎啲景回全部要搭巴士到,鵜戶神宮返宮崎站都要粒幾鐘,自己小心時間
其他冇具體行程好難比意見,朝倉秋月如果唔係睇櫻花紅葉建議你唔好去,鄉下地方基本上冇咩睇
九州鐵路博物館係門司港,留意鹿兒島上博多新幹線同博多去門司港都唔少時間,其實可以嘅話唔建議九州一次過玩,如果真係12日要玩以上地方,建議唔好住晒福岡同鹿兒島
Thanks 巴打意見!
我再調整吓行程同埋比多啲background info
最重要係去熊本同阿蘇點解要住福岡,既然你都由鹿兒島玩上去緊係停一停住熊本啦
Day4住宮崎,Day8-9轉上Day5-6住別府/大分
之後就可以長住福岡
不過Day10同一日去哂熊本城同阿蘇就冇乜可能
福岡去東京約95%乘客搭飛機
內陸機好似做緊discount
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/one_way/#sanyo

* 可從指定的海外旅行社購買。

在海外旅行社購買交換券(E-TICKET)。
步驟1.在日本國以外的售票地點購買交換券。
步驟2.在日本當地兌換地點將E-TICKET兌換為「特價單程車票」。

* 「特價單程車票」不可在日本國內購買。
想問下搭九州橫斷特急過去由布院應該咩站落最近?
你不如講你由邊度出發
由熊本 我on9冇check清楚 已經搭緊 而家諗住去別府睇咗溫泉先
急去由布院就大分落
想慢行就別府落
Hi 各位好
黎緊7月會去5日4夜自駕遊
Day1 福岡市內shopping
Day2 阿蘇火山-草千里-住?
Day3 九洲動物園-黑川溫泉+住宿
Day4 高千穗-由布院 和服體驗+住宿
Davy5 福岡outlet-機場

想問下個行程順唔順路有冇野要執執
同埋Day2未諗到住邊 有冇推薦

唔該哂各位
Thanksss
而家諗住去別府寄行李 聽日再玩由布院大分
黎緊成個星期都好似落雨
慘 睇黎我都要準備對水鞋
星期五去左軍艦島

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞