九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
係咩
咁我 outdate 咗
長崎要玩得 舒服 真係建議至少 stay 2 日
淨係 軍艦島 + 核爆館 + 夜景 已經一日
我五月去九州六月去京都都冇見過冇得洗手
你肯定而家預報七月中天氣會準?
到時可能落半日又冇野呢
即係香港你都唔知邊日落邊日唔落啦
夜景少少頹,揸車上去都還好,特登坐巴士上去就無謂。
軍艦島我無咩興趣所以都無去到。
但核爆館值得去

我無詳細放大黎睇邊段要收錢
反正想去都一定要俾,如果要最快到
應該係前面果段

btw, 原來6點已經無車去高千穗
見到公共交通要13個鐘
禁入去睇,今晚只可以去延岡
下一段路係聽朝5點
我個陣買KEP,無特別留意。
不過去旅行慳時間就係錢,過路費豪俾佢,有時間行多陣outlet掃下貨仲好
同你熊本出發少少遠,最好aso 火山做base,一日睇火山,一日去高千。
一係就自己渣車一日Chur哂佢
班次改咗
搭巴士係"ヘリポート前"呢個站落車
下圖「1」係草千里火山博物館站

「2」就係”ヘリポート前”直升機場

我去個陣唔知直升機場有站落,係火山博物館行落去,搭完直升機又行返上草千里,不過行都係10-13分鐘到,唔係好耐

熊本市係陰天
但去到阿蘇就開始落雨
睇下你好唔好彩
我原本睇今個星期應該日日落雨
但嚟到其實落驟雨居多
中午熱到仆街
溫提
佐稻山纜車停駛至7月13日
今日去到先知無開
1.想請問吓關於阿蘇住宿問題
上book酒店網站格價,發現去嗰日啲酒店都好貴,想平啲要去到內牧嗰邊,但嗰邊一嚟偏,出返阿蘇駅要搭巴士,而且冇乜野行。但勝在900港紙內包住包浸包早晚餐。
今朝search阿蘇站/宮地附近嘅酒店,發現有返啲平啲嘅選擇,但千零左右唔包食,浸湯額外俾錢,但勝在近車站,可以瞓晏啲先上山。
應該揀邊度好?

2.如果要去草千里騎馬+火山口,大概留幾耐?

唔該哂
依家預測 2 星期後啲天氣準?
係咪就係阿蘇站搭嗰部阿蘇火山口線?

唔該哂
一個人黑川溫泉過夜點睇
唔準,所以唔好太灰。
我去到福岡個陣,天文台話黎緊幾日都陰天,點知曬到PK,所以唔好理咁多,去到先算,同埋準備定雨天plan
Yes, 去到阿蘇站就會見到賣巴士車飛地方,見到遊客排隊條隊跟住就岩架啦
正解

自己慢慢揀
如果係福岡區,都係行下商場。
我去左海之中道個海洋世界,都幾好睇。(不過落雨唔知有無海豚表演,另外佢有隻海瀨超得意)
鍾意玩既可以去Boss e zo Fukuoka, 成座大廈不同樓層有唔同主題,有超長滑梯、team lab, 有VR遊戲,閒日去無咩人,可以去到現場先買飛,如果真係落大雨,係裡需都可以kill下time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞