九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
JR九州鐵路周遊券攻略 by 死線戰士

種類及價錢
北九州:3日 10000 Yen / 5日 14000 Yen
南九州:3日 8000 Yen
全九州:3日 17,000 Yen / 5日 18500 Yen / 7日 20000 Yen
福岡廣域:2日 3060 Yen
- 必須連續日子使用,同一人可買多張Pass但使用日子唔可以重疊
- 小童半價
- 建議於指定旅行社買
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/booking/purchase_the_following_Voucher.pdf

使用範圍
北九州同南九州Pass 以豐肥本線及三角線為界
北九州:熊本.阿蘇.大分以北所有JR九州路線(包新幹線),山陽新幹線博多-小倉及博多南線除外
南九州:熊本.阿蘇.大分以南所有JR九州路線(包新幹線)
全九州:北九州+南九州
福岡廣域:主要福岡JR車站 (https://tinyurl.com/2p92v5t3)

拎飛
指定車站售票處(綠色窗口),出示Passport,兌換劵(要列印)
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/railpass/how_to_purchase/reception_place.html
博多同小倉拎飛唔好去錯新幹線嗰邊個售票處

指定席預約限額
北九州/南九州:免費6次*
全九州:無限
福岡廣域:0次
*經JR KYUSHU RAIL PASS Online Booking預約嘅指定席唔會扣除免費預約限額

網上預約指定席
所有JR九州及指定第三方出售嘅JR 九州Pass(除福岡廣域)都可以於JR KYUSHU RAIL PASS Online Booking提前預約新幹線及特急列車指定席,所有列車都係乘車日前30日日本時間上晝10點(aka 香港9點)開放預約強烈建議搭由布院之森準時上去搶位

預約網站:https://kyushurailpass.jrkyushu.co.jp/reserve/TopPage?1
開acc/使用指南:https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/booking/manual_e.pdf

- 一個account可以同時預約最多7席指定席,幾個一齊去只須要其中一個accoount預約就得
- 預約收費:每一個座位1000 yen
- 拎飛一定要show俾錢張信用卡,記得拎埋張信用卡去
- 以下列車唔可以預約,必須去counter或售票機劃位
- 西九州新幹線 海鷗號
- 特急 接力海鷗號
- ARU RESSHA
- 快速 SL人吉 (直接另外買指定席劵,唔洗諗去到會有位俾你劃到)

喺車站售票機用JR 九州 pass劃位方法

溫馨提示:買JR 九州搭熱門車嘅要搭車日前30日準時0900上去劃位唔好拖

部分熱門車:
由布院之森、九州雙星4047、阿蘇Boy、海幸山幸、指宿玉手箱
SL人吉 7-9月時間表已出 by 死線戰士

7月: 1, 2, 8, 9, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 25, 28, 29, 30, 31
8月: 1, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29
9月:2, 3, 9, 10, 16, 17, 18, 23, 24, 30

10-12月時間表預計8月尾公佈

Q: 點解SL人吉朝早熊本->鳥栖班車D車飛係秒殺但下晝鳥栖->熊本班車就大把位剩

A: 因為下晝鳥栖->熊本班車實際上係柴油機車(DL)做車頭負責拉,係「DL 人吉」嚟,所以唔受歡迎
Lm
想大概知入境需時,我3:15落機,想趕5:00博多開出嘅特急,大家覺得可唔可能?
你仲要排隊攞Pass喎,冇可能
想問依家博多落人吉係咪得返坐新幹線落到新八代轉巴士呢個方法?
冇可能
我唔買pass,因為某個原因我嘅行程淨係玩津久見同別府,計過條數唔差好遠,咁有冇可能趕到
咁就機會大好多
就算有可能都唔建議,太多不確定性影響
航班delay,排隊過關,等行李,等巴士
上面是旦一樣遲左你都趕唔切
Thanks,我都有幾手準備,其中一個就係巴士plan。最想趕特急係因為佢最好又唔港轉車
Quote返上個po #994
下星期出發,定好以下行程,大家比下意見

Day 1: 傍晚到福岡,落機直接由博多站去熊本。
(JR 5 day pass)

Day 2: 熊本去阿蘇(JR 5day pass)
坐直昇機+去埋草千里
夜晚返出熊本

Day 3: 熊本市內行下食下 (熊本電車day pass)
夜晚返出博多(JR 5day pass)

Day 4: 博多去由布院 (JR 5day pass)
夜晚住由布院溫泉酒店

Day 5: 由布院行下再過別府睇幾個地獄,返博多(會唔會趕?)
(JR 5day pass)

Day 6: 博多/天神 行下食下

Day 7: 中午機回港

爬咗好多文,day2直昇機係星期日,可以去另一個直昇機場(唔係動物園嗰個)坐,預咗要排,唔夠時間就唔去草千里.

大家覺得行程ok嗎?

Day 1

Day 2阿蘇山其實行唔得耐
阿蘇地區真係多野食同睇其實係宮地站附近
草千里如果你搭直升機睇埋可以唔去
除非你有興趣去騎馬
宮地阿蘇神社復修緊唔開放
但附近行下其實幾chill
沿路有一堆好似神社嗰d洗手站 (水基巡禮)

Day 3熊本市睇你想行幾多
如果你係one piece fans
除左熊本城你可以去水前寺附近睇埋路飛像+動物園既喬巴像
咁樣你買day pass就合理,否則一律IC卡

住熊本建議揀通筋町(熊本城)附近
JR熊本站附近夜晚基本上係死城

Day 4其實由布院你搭車去當日已經行得哂
由布院行連食野其實3-4個鐘搞得掂

Day 5如果你想睇地獄建議你將行李寄存喺別府站/別府市區先
唔好搭巴士直去鐵輪(地獄附近既巴士站)
因為別府市去地獄係長期上坡+行人路窄 (別府市近海,地獄喺山上面)
拉住喼上山係一件好攞命既事黎

同埋行地獄最好著對防滑鞋
一落起雨/地濕d石造樓梯斜路會跣到仆街

Day 6 博多建議住中洲/博多運河城附近
去邊度都方便
天神/博多其實比想像中多野行
如果你唔係去別府住旅館
我會建議你cut別府/由布院/熊本市一日留比博多天神
快既話落機1個鐘左右你可以去到國內線terminal(地鐵站)
如果你係搭hk express通常可以預ETA早一個鐘降落(實際航程其實3個鐘鬆少少)

你係book airbnb有check in時間限制?
航空公司一般會預時間delay
但落福岡其實通常都唔洗等

我上次係0730飛
1230已經上左地鐵出博多
Visit Japan Web 免稅QR code影護照成日話我失敗,有無人都係咁?
如果3日都會出去用JR PASS玩
住博多係咪好過住天神?
想問吓日本租車係咪一定有etc 部機?因為有啲租車網冇寫
邊間租車網比較好?
係,一日搭少一個地鐵來回已經慳好多時間
想問吓有冇人知I’ll FORNO del MIGNON有無話最少買幾多/每隻味計
你想買幾多都得除非佢賣晒 不過食過真係好普通如果要排真心唔值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞