九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
未計稅/燃油附加費點答你呢?
黑川係,因為除左溫泉旅館都冇咩行;但由布院就唔一定,由布院雖然都係溫泉出名,但由布院成功在溫泉以外都有吸引力,例如湯之坪街道、由布院之森火車等等
唔同人唔同行程

大部分會住足全程但唔會搭返普通車返熊本,會繼續北上返博多,就算真係搭返熊本都搭新幹線啦

少部分人會搭幾個站就落車,呢啲就真係會搭返熊本
7月中去10日 最後三日留喺福岡
Day7 廣島>下關>門司港>博多
Day8 長崎
Day9 空咗未諗到 諗緊去唔去由布院
Day10 博多市內+飛返香港

如果唔浸溫泉 由布院係咪可以skip
長崎去由布院好遠
Day8 長崎應該搭新幹線即日來回 夜晚住返博多 都係諗住睇原爆博物館就算 唔諗住長崎過夜
唔過夜都好既,第9日去邊都彈性大啲

第9日睇你有邊張JR Pass同埋你想睇咩,由布院當一個郊區咁行唔浸溫泉都得,不過搭車來回4個幾鐘就耐咗啲

如果你唔想搭咁耐車可以新幹線去熊本行半日,又唔洗早起身,慢慢訓醒坐40分鐘車落去行下熊本城同附近,隨時幾點行完都好多車可以返博多
或者可以考慮近近地去武雄温泉
雖然無由布院咁多商店,不過都仲有teamlab、武雄圖書館、武雄大楠等可以打下卡
如果由博多出發
去 小倉/下關/唐戶市場
即日來回
要預幾多時間?
一日
Ok thanks
自己google map㩒下
如果想睇花火大會/祭典既話有邊度推薦?
難得夏天去日本 覺得一定要體驗下

成日睇d動漫覺得勁青春
著和服 睇煙花 玩下攤位 一齊散步
可以skip, 因為真係純粹一條街買下野食,睇下個湖就無咩野做(利申:即日來回博多由布院,覺得浪費左一日)
武雄租單車比盡3粒鐘行完
上星期先去完
北九州,有冇邊個果園去過覺得好玩?睇咗熊本同福岡
想問下知唔知uo 幾時會搞優惠去福崗
無人知
不過假如會早應該都差唔多時候掛

韓國越南都已經出過一次秋天優惠
而日本就上星期沖繩、兩個月前就大阪高松
再落去正路應該有福岡份

呢間係博多車站地庫,我都係一個人去食。
佢有張枱專for一個人

似一舊好香既肥膏,但係有少少𡁻口幾食好食。
上面既韮菜索左d湯幾好食,個鍋裡面本身都有其他菜,
可能有人會覺得肥膩,但我覺得幾正。

食到最後可以加個麵or白飯,正。
臨走係手信店買左一盒返香港再食
上次有北九州好似是年頭 我估應該差唔多loop返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞