九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
間舖仲要有臭毛巾味
用倒 好方便
用到的
多謝Ching

Day 2阿蘇預一日主要因為上山架巴士d班次好疏⋯如果早行完會早啲返熊本行下食飯

Day 3熊本市內應該睇完熊本城,食完勝烈亭同馬肉可樂餅就返博多行街

Day 3由布院因為會住一晚溫泉酒店,咁我可以晏少少先過去,第二日食返晏就走。cut別府,早d返博多行街。因為發現實則係博多得好少時間。
係咪臭豬骨味?
啲人話好味鋪頭先有呢種味
落足料淆湯底
咩月份去九州好? 9月打後仲係咪好多颱風?
10,11月?
想問下仙巖園留個半鐘夠唔夠?

發覺搭完uo班機,落機去市中心放低行李食完野都差唔多3點
都夠
咁我第二日可以有半日行下天文館
唔係掛咁我真係唔識欣賞
想去門市港係咪用pass會抵啲同埋洗唔洗好似由布院咁簡定位坐先?好似都幾長時間咁
我都幾肯定唔係臭豬味,係消毒完未乾嗰種味
買JR九州鐵路周遊券(福岡廣域版),只可以坐自由席
博多搭特急去小倉轉普通火車,來回1次已經回本
介唔介意我問下,我搵到一個時刻表,係咪代表有2間巴士公司都有營運到大分嘅班次?
係咪代表平日有一班16:32嘅車可以上? Thanks
Food court嘅味道
各位大佬, 小弟黎緊7月會去福岡, 想問依家係咪仲係要唱定好多cash, 定係已經周圍都可以用信用卡比錢
睇po頭見到拎jr pass 要print個voucher出黎
有冇巴打試過就咁俾電子版佢scan?
屋企printer壞咗
你唔介意匯率既話可以碌卡
不過好多地方都唔係contactless要插卡同簽名
Thanks, 咁都ok呀落車可以行一陣買d野食,再轉jr去津久見。
你有冇計過要揸幾耐,可以係景點逗留時間有幾耐
碌卡 一般手續費 1.95%
揀海外簽帳回贈超過 2% 已經平到手

大約 70% 鋪頭/餐廳 都收 credit card
Outlet、百貨公司、機場手信鋪 都收

傳統老店餐廳就未必

我會建議唱 60-80% 錢
到時匯率低過你唱嘅 rate 就碌多啲卡
高過就洗多啲現金

另外日本人都好小心
好多時會叫你自己插咭落卡機
交易完自己抆走張咭
好少會拎走你張卡離開視線範圍
食過 苦苦地又唔係好味
唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞