九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
官網日文版有地圖,係觀覽案內嗰頁

我睇既野以日文版為準,巴士改左只係停城彩苑,所以你冇得揀,一定要行上去
https://shiromegurin.com/wp-content/uploads/2023/01/shiromegurin_2302.jpg
Day 1: 到步(住福岡)
Day 2: 海之中道、由布院 (住別府)
Day 3: 九州野生動物園、別府地獄(住別府)
Day 4: 別府空中纜車、熊本城(住熊本)
Day 5: 阿蘇火山、高千穗峽(住熊本)
Day 6: 柳川、九十九島(住佐世保)
Day 7: 豪斯登堡(住福岡)
Day 2 or 8: 福岡(住福岡)
Day 9: 回家

即係咁?
你不如執一執成個行程

2 由布院、空中纜車住別府
3 動物園、地獄
4 高千穗或阿蘇山住熊本
5 熊本
6 柳川、九十九島住佐世保
7 豪斯登堡住福岡
8 海之中道

你跟ChatGPT行程就死啦

個人建議唔好去到南口先買飛
遇著旅行團換飛有排你等
直接上網買嘟qr code仲好
第四日別府出發去高千穗、阿蘇再返熊本車程唔會好長?
城彩苑買啦 跟手睇完湧湧座之後順路去熊本城最後行返出購物街嗰邊
留名黎緊8月頭帶老母去
想問下如果用JR pass 想去熊本, 阿蘇火山, 九州自然動物園, +搭到一程由布院之森, 住宿同時間點分配最好?
睇咗湧湧座介紹,呢類型麻麻地...未必入啦

快手睇完天守閣之後去返城彩苑食晏

再行過去kumamon square果邊
熊本縣建議去阿蘇住
起碼夜晚有得浸溫泉
上下通d鋪除左夾公仔同居酒屋大部分都8點半收

有donki
住上下通都還好
住JR站附近慘過食屎
想問下豪斯登堡號洗唔洗online book定?我應該day 4先去如果day 1去到先mark指定席仲會唔會有位?諗住搭8:37博多出發個班
會,由別府出發去熊本中間應該只能2揀1

你可以第4日去高千穗,第5日由熊本即日來回阿蘇都得
乜原來冇左係幾時嘅事
所以我諗住第五日先熊本->阿蘇+高千穗->熊本
好似輕鬆啲
經驗黎講就唔洗,上次去坐自由席大把位
平日一般都唔洗
你上JR個網扮買飛,揀好日子時間人數可以大概睇到多唔多位剩
其實係冇咩睇但佢就係城彩苑入面 俾多50羊就有得睇
唔駛,就算無JR Pass都可以上到去再買飛
我都見到只係多50羊
但係時間寶貴嘛

如預先網上購買熊本城門票,搭周遊巴士應該係城彩苑落車,定係搭多一個站二之丸停車場落車?
有一日未諗到去邊,諗住糸島或者門司港二揀一,大家會點揀?
自駕的話糸島
搭鐵就門司港

另一個選擇係去志賀島踩單車
但cafe租果d單車好廢
建議你喺博多嗰面租左拎上船過去踩
Suica卡九州用唔用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞