九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
你點定義chur先 你睇下有冇景點想去 想去咪去
來回係要成3到4個鐘㗎 睇你頂唔頂得順搭車
其實成個九洲都應該租車玩最順。
岩岩去完,我有兩日留福岡市+近郊,還左車無揸。都覺好多位都唔近鐵,要駁巴士好哂時間。
想問下租咩車?
我見佐賀有個佑德神社 去到jr站要再搭個半鐘車先到 沿站玩好似又唔太多點可以去

長崎就知道有個原爆館 不過車程都偏遠咁

係咪能古島/藍島 as daytrip抵玩啲
冇咩邊個景點近JR大站架啦,大部分都係要轉車,長崎有得轉市電咪算係咁
自駕。
市內都還好,但去景點你坐公共交通真心煩
係,大部份要jr再駁巴士,唔熟路搞1搞,明明小景點睇半個鐘想走,都搞到來回用你幾個鐘。
仲要好多景點都好麻麻,真係到此一遊就夠,坐jr + 轉巴士哂咁多時間會伏
下原爆館都車程偏遠咩
長崎已經係輕鬆玩大半日喇喎
如果10日左右玩哂九州 長崎係咪適合一日來回多d?
福岡就shopping為主

南邊鹿兒島可以留耐d深度遊
順便去下熊本宮崎咁
長崎原爆館搭市內電車由JR站去十分鐘到啦
佐賀如果淨係想到此一遊去佐賀城行一轉囉
福岡自駕親子游求屌行程:
Day1 -15:00 到埗 (住福岡)
Day2-kadZania連行埋lalaport (住福岡)
Day3-由布院 (住由布院)
Day4-九州自然動物園+別府地獄 (住別府)
Day5-海洋世界之中道+長浜市場 (住福岡)
Day6-返歸

會唔會好kick?
長崎半日可以搭電車行晒大部分景點,咁都話唔方便雖然長崎真係冇咩好睇同好食,大浦天主堂伏到喊
一日來回搭4粒鐘車,你唔介意chur咪得囉
又唔覺好Chur,當朝早9點搭車,去到長崎先11點,慢慢行完再睇埋夜景先返博多都得
長崎最麻煩都係軍艦島
去一去就無咗幾個鐘,
唔去軍艦島時間就應該夠用掛
係,唔去軍艦島就好鬆動,而家有新幹線甚至可以10點先搭車返博多,睇埋夜景都有時間淨
我超級貪心,直頭想1日原爆館+軍艦島+夜晚去豪斯登堡睇天燈,就係想夜小小新幹線返博多
唔係唔得,搭頭班車去長崎就即刻衝去軍艦島
下午就原爆館同豪斯登堡
但係新幹線同長崎本線班次都比較疏,miss一班車就要等好耐
到時睇下點呀,豪斯登堡最主要想睇天燈,預左唔會用太多時間
其實本身係想就咁原爆館+軍艦島,係突然間見有天燈先加入去

或者有冇人講下個天燈會唔會好流
頭兩樣一日做晒唔難,係去豪斯登堡麻煩,搭大村線或者新幹線轉佐世保線都要1個半鐘
都係到時睇情況先算
真 我今日去阿蘇大雨到Jr都停駛
十二點睇完火山
等到四點幾先有巴士落返去熊本
最後落到熊本都差唔多七點
話說今日去阿蘇
下午想返熊本但因為大雨關係成個站關閉左
於是叫的士出返熊本,用左12000円
但其實係唔係好平常
唔駛淆底,等到佢有返車就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞