九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
點會呀
味噌底好濃下
同埋勁多肥油、大量韮菜
譚仔得幾條咋喎點一樣味
小弟今次第一次去九州
plan大概係咁,會搭觀光列車(順路嘅話),想知d pass應該點買好,求賜教

Day1 福岡 >博多運河城(住+擺行李)
Day2 福岡>長崎>軍艦島>長崎市(住)
Day3 長崎(住)>平和公園>原爆資料館>稻佐山
Day4 長崎>夫婦岩>系島>芥屋之大門>箱島神社>福岡 (住+拎行李)
Day5 福岡>熊本>阿蘇山>草千里>Komazuka>阿蘇(住)
Day6 阿蘇>三角/南阿蘇(高森站)>上色見熊野座神社>熊本城>熊本
Day7 熊本>由布院(住)(+北九州outlet)
Day8 由布院>大分(九重夢大吊橋)>油布院之森>博多(住)
Day9 福岡 博多(住)>太宰府>鳥西/柳川
Day 10福岡市 博多天神(住)
Day11 福岡 走
Day7 熊本>由布院(住)(+北九州outlet)

熊本、由布院都同北九州Outlet距離好遠喎
岩岩去完返左香港
Day1最好住番博多附近,唔駛推住行李去火車站
Day4唔覺得你去得哂,自己望下班次
Day7北九州outlet係小倉,坐火箭先到
Day8由布院之森自己早1個月上官網訂,不過回程易book啲
九州呢幾日又落大雨
火車班次亂到飛起
熊本
別府
門司下關
阿蘇高千穗
由布院
太宰府
上色見熊野座神座
黑川
屎忽痕book左出年復活清明
一家三口(2大1小)福崗去熊本走

Day 1 - 福崗 3晚住博多站
求其睇下食野
Day 2 - 海之中道海濱公園 (睇下夠唔夠時間去埋水族館)
Day 3 - MARINOA CITY FUKUOKA / THE OUTLETS 北九州 (二揀一, 應該去MARINOA CITY FUKUOKA)
Day 4 - JR落熊本
Day 5 - 熊本
Day 6 - 熊本(1300機)

1) 公園同outlet係咪已經夠行一日, 排唔到其他野
2) 住2晚熊本站 / 或者1晚住肥前大津 因為熊本機場係13:00機
係唔係要預2-3個鐘提早check in , 點好
3)買完先知係櫻花期, 係唔係多人好多
唔好意思 del漏左 呢個skip
已book左好近thx
outlet果d我del漏左 唔好意思
明白回程係指番博多?咁就ok
福岡機場拎JR PASS要排幾耐?
12PM到冇行李要等, 想趕14:38博多>由布院
冇人可以搭實你得唔得 仲要睇你入境排幾耐 睇你好唔好彩
我覺得有啲難度
應該要留後備方案 搭遲一班
如果啱啱好趕唔切1438博多 可以睇下有冇新幹線落久留米追返架車
可以睇下有冇新幹線落久留米追返架車

啱啱睇咗時間表係無嘅

唔想排隊就唔好買Pass直接課金買特價飛啦
反正網上預約都要收錢
計番都未必差好遠
7月中 福岡酒店好撚貴
同譚仔無得比啦,牛腸鍋好食好多。
佢有幾隻湯底俾你揀,我揀左味憎,好好味。
Day 2 去海中之道,唔差在睇埋水族館,值得睇!2個鐘左右咩都睇哂。

之後可以去隔離個動物園,可以好近距離睇動物,幾正~
1-6/Apr
見到3K1個左右, 但都買左funflex 費事學校唔係咁放
熊本三日有咩做
小朋友幾大
暑假實貴,所以我6月中去,閒日400-500一晚
google 左, 係唔係入場包埋
其實都係2日,諗住去熊本城同熊本熊辦公室
唔知仲有咩做, 去睇海豚好似好隔涉
然後最尾一日中午機, 又少左一日, 差唔多食完早餐就要走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞