九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Hi 巴打們,小弟plan緊10日自駕plan去北九州,求巴打們指點下呢個plan,只有一位司機會唔會太癲?

褔岡 1st day
第一日下午1.5hr車程去熊本

熊本 1st-2nd day
熊本城
熊本拉麵
第三日下午1hr 車程去阿蘇

阿蘇 2nd-4th day
火山口參觀 草千里之濱 上色見熊野座神社
第五日下午1.5hr 車程去由布院

大分 4th-5th day
Day 1:
由布院彩色玻璃美術館 由布岳
Day2:
金鱗湖 別府 別府地獄
第六日下午2hr 車程去九州

九州 5th-7th day
Day 1:
旦過市場 小倉城 八坂神社 北九州市漫畫博物館 魚町銀天街
Day 2:
TOTO 門司港
第八日下午1.5hr 車程去褔岡 中途maybe 去九州outlet

褔岡 7th-Last day
Day 1: 舞鶴公園 大濠公園
Day 2: 天神地下街 博多車站 櫛田神社 博多運河
Day 3: 福岡海購城瑪麗諾亞OUTLET,返歸!
唔想格劍
巴打是唔是覺得太chur
有冇c hing 知福岡丸州 10月頭有冇咩活動搞? 例如祭典,花火個d
我上星期嚟之前都話會落一星期雨,但結果淨係尋日落左幾滴,一直好好天,今日曬到仆街
好的 Thanks!! 主要係唔想轉咁多地方,但見大家去九州都係轉幾個唔同嘅縣住比較好
絲打覺得熊本值唔值得住一兩日,糾結緊係宮崎定熊本stay 1-2日。因為唔係自駕遊,12日轉四個地方有少少chur
丸州?
其實你google打九州十月祭典、節慶就會有列出黎
不過當然你要打啱字先
其實你去晒全九州就預左最少要搬三次啦
日日咁搭車法都一樣攰架
唔係,係睇唔明你寫乜,咩2nd-4th day又第五日去由布,又大分4th-5th day咁九州5th-7th day
唔轉住宿又博多搭返2個鐘車去阿蘇就真係Chur啦

住熊本緊係值得啦,一嚟你本身都要去熊本,二嚟你要經過熊本利用熊本做跳板
尋日真係曬到pk

希望黎緊幾日都好天啦,依加由布院都預測有40% 落雨。
shit sorry for19999。
個days係停留嘅日子,諗住有啲日子係當日係多個地方停留,例如第4日想上午係阿蘇,下午係由布院咁。
嗰啲車程應該係手殘打錯,全部計後左一日。

褔岡 1st day
第一日下午1.5hr車程去熊本

熊本 1st-2nd day
熊本城
熊本拉麵
第二日下午1hr 車程去阿蘇

阿蘇 2nd-4th day
火山口參觀 草千里之濱 上色見熊野座神社
第四日下午1.5hr 車程去由布院

大分 4th-5th day
Day 1:
由布院彩色玻璃美術館 由布岳
Day2:
金鱗湖 別府 別府地獄
第五日下午2hr 車程去九州

九州 5th-7th day
Day 1:
旦過市場 小倉城 八坂神社 北九州市漫畫博物館 魚町銀天街
Day 2:
TOTO 門司港
第七日下午1.5hr 車程去褔岡 中途maybe 去九州outlet

褔岡 7th-Last day
Day 1: 舞鶴公園 大濠公園
Day 2: 天神地下街 博多車站 櫛田神社 博多運河
Day 3: 福岡海購城瑪麗諾亞OUTLET,返歸!
上唔上到火山?
我都準備出發
我過兩日都出發
唔該晒😂
手快快打錯字
今朝由嬉野溫泉返博多,中途去鳥栖outlet
本人剛剛從鹿兒島返到香港,之前有出post問過行程,感謝SOXL74蚊約定之地ching幫我執吓行程,而家分享一下

Day 1(星期三)︰大約中午12點去到鹿兒島機場,搭15:15的巴士出發去熊本,去到熊本已經下午6點,住熊本站隔離的酒店the new hotel kumamoto,十分方便

再講講鹿兒島機場,係一個十分細的機場,國際線及內陸線大樓連在一起,內陸機場最底層的food court並不好味,不推介,建議可以走上二樓或三樓的餐廰

Day 2(星期四)︰由熊本出發,搭9點11分巴士去高千穗峽,大約12點多到巴士站,然後走路過去高千穗峽,逗留大約4小時,最後4點多搭巴士返熊本,返到熊本大約8點,食完晚餐後,搭JR新幹線去鹿兒島,住中央站上蓋酒店jr kyushu hotel kagoshima,喺正中央站的酒店,十分方便,另外,酒店1樓的餐廳叫做驛亭,早餐buffet幾正

高千穗峽本人覺得一般,午餐食流水面,但由於當日水位過高,不能坐船仔,有少少失望,風景係幾靚,但由於本人不是自駕,因此來回搭6個鐘巴士,其實都幾辛苦,如果再揀一次,未必會去

Day 3(星期五)︰早一個月book咗JR觀光列車玉手箱去指宿,09:56出發,10:47到達指宿站,之後去對面的巴士站買一日巴士券,大約12點多到總站池田湖,之後坐回程巴士到長崎鼻,逗留兩小時影相,之後再坐回程巴士到砂浴會館砂樂,之後在砂浴會館砂樂行返去指宿站,大約15分鐘左右,再搭JR返鹿兒島中央站,記得睇定巴士時間表,十分疏車,不可miss班次

砂浴溫泉真係好正,十分去值得,浸完好舒服,好relax,一堆沙放在身上,感覺一股暖流,大約15分鐘後,之後再去浸一陣溫泉,十分正,我見好多本地日本人都浸,指宿必去的地方

Day 4(星期六)︰從鹿兒島中央站搭JR去霧島神宮站,搭巴士去神話之里公園,之後再坐巴士去霧島神宮,之後搭12點巴士去高千穗牧場,喺高千穗牧場逗留3個多鐘就搭巴士返霧島神宮,但由於是日是星期六,去到下午,巴士已沒有班次,所以參觀完霧島神宮後,唯有搭的士返霧島神宮站,再搭JR返鹿兒島中央站,十分鐘的車程大約收2000yen,都幾貴~

由於霧島的巴士仲疏過指宿,所以必定要睇定巴士時間表,十分疏車,不可miss班次

神話之里公園幾靚,值得去影吓相,玩滑梯,感覺有點似新加坡聖淘沙高速斜坡滑車,而霧島神宮同其他神宮好似,大同小異,最後講講高千穗牧場,十分值得去,可以餵羊,可以騎吓馬,靚景,牧場的奶類產品十分好味,好新鮮,飲完牧場的奶,返到香港完全唔想飲奶

Day 5(星期日)︰於鹿兒島市中心一日遊,買一日巴士渡輪pass,大約10點先去城山,再到仙巖園,再到櫻島,之後到天文館行街,由於巴士每半小時就一班,市中心的交通是最方便,一日pass就可以任搭,行程是最鬆動

但由於當日下大雨,因此櫻島景一片大霧,令人失望,而櫻島渡輪幾有規模,船上中午時段有熱食提供,質素一般,但在船上食鳥冬又是不錯的體驗,而仙巖園算是打卡一流的地方

Day 6(星期一)︰鹿兒島中央站 - >鹿兒島機場,搭中午12點多的飛機,機場內有個一個小型的tax free商店,有一定的手信可供選購

鹿兒島係一個比較慢活的地方,中央站的商場下午8點就會關門,而餐廳及超市就會遲點才關門,因此鹿兒島是適合早起活動的朋友,因為一到夜晚好多地方都會關門,如果想體驗日本慢活生活的朋友,值得去
好天由布,花由好正

想問下機場入境手續嗰啲會唔會搞好耐
鹿兒島國際機場好細,可能同一時段得一兩班機,入境過程好順利,好似以前咁填紙仔就okay,唔駛填app,只係鹿兒島比較慢活,職員做野比較慢,等大約30分鐘就完成入境程序,過程十分順利~
師兄意思係咪佢地唔用Visit Japan Web? 即係無scanner scan QR code,仲用緊填紙入境?
下個月去 Thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞