九州討論區 10

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
唔煩既 上綱有晒教學
係有啲日本app要日本store先update到
我而家長期日本store果邊

btw無去過柳川 答你唔到
勝烈亭我覺得名過於實
係自己整醬汁叫做有d野玩

但黑亭拉麵係真係有驚喜
隻蛋記住配生蛋唔好叫溫泉蛋
九州其實係多韓國人
食馬肉刺身建議去馬櫻
菅乃屋試過一般但叫做體驗過就算
馬肉其實燒肉好食過刺身

壽司可以去熊本站AMU間天草HERO鮨
最最最後補充
而家蜜瓜當做
記住返酒店前買個肥後蜜瓜返去做宵夜
係咪平行時空
我入其中一個別府地獄全部都係香港人
熊本食黑亭前後左右都係講廣東話
shinshin拉麵天神本店
運河城4樓天婦羅
一藤牛腸鍋天神南/博多站

動漫野福岡無乜野行
運河城b1層有間jump store同Bandai Gundam shop
博多站kitte得間6樓駿河屋 (d野偏貴同少)
AMU 8樓有Pokémon city (對比東京嗰d好細間同排隊俾錢排到傻)
天神有間Mandarake無行過比唔到意見
博多bus terminal上面有間namco同一番賞store (但其實運河城間Bandai多野抽d)

九州想睇動漫野建議去小倉aruaru city
一係熊本下通商店街animate嗰棟野
邊個話悶?九州咁多地方唔同特色
啲野食又好食
冇聽過人話九州悶(名古屋就有

熱門商場就好多香港人買野
景點就全韓國人制霸
間中有台灣人
但大陸人極少
我幾年前去別府
有個浸腳池,全部圍住我都韓國人
仲直接同我講韓文
去長崎、武雄果啲真係冇乜香港人
連外國遊客都少,係日本人多
去到稻佐山、原爆館呢啲就多啲台灣人同韓國人
由布院直頭係特別韓冷警告
其實基本上全部景點都係七成韓國人
一成日本人
兩成其他
我去果時其實都算多日本人自己去玩
星期六日唐戶都有日本人去
雖然韓國人都好煩好嘈
但冇大陸人係正既
無計, 一車車韓國旅遊巴過咁過黎
唐户真係勁多旅遊巴,都唔少台灣大媽去
上個月我去既時候比想像中少韓國人
好似多左泰國越南呢堆自由行遊客,日本人就自駕多
Day 1: 到步
Day 2: 海之中道、由布院 (住別府)
Day 3: 九州野生動物園、別府地獄(住別府)
Day 4: 別府空中纜車、熊本城(住熊本)
Day 5: 阿蘇火山、高千穗峽(住熊本)
Day 6: 柳川、九十九島(住佐世保)
Day 7: 豪斯登堡(住佐世保)
Day 8: 福岡
Day 9: 回家

九十九同豪斯登堡值唔值得去?
如果唔太值早啲返福岡鳩hea ?
機場都全部韓國人
走嗰日連續4班機都係首爾
成個禁區都係籠籠籠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞