【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike

范蠡西施:稼軒愛情與家國之理想人生
並讀辛稼軒杏花天(嘲牡丹)、洞仙歌(開南溪初成賦)

《稼軒詞》的「美人」是嬌豔之傳統佳人,又是縹緲絕塵之夢中知音、心中家園;是作者自身性別角色異化的替身,又是詩人美好內在世界的對象化;是詩人心靈慰藉、躲避風雨的港灣,又是生活中詩人貶斥、驅使、遭受非人待遇的奴僕,她們無論是確有所指的佳麗,還是做為自我際遇之借代、江山之喻體、精神之象徵,都充分體現了作者對於人類生命價值的崇高期待。
——舒紅霞、劉歡〈《稼軒詞》「美人」的文化意蘊〉

正文第十章

古典文學用典,必然有所寄託
考察大文學家留下嘅作品
除單篇評價,宏觀整體咁睇都好重要
特別係好似稼軒呢種成日用典故嘅詞人
透過詞人有意無意咁連續運用相同嘅典故
可以睇出詞人深層嘅情志

稼軒寫詞,成日都用歷史人物
男嘅有廉頗、項羽、荊軻、韓信……
女嘅有楊貴妃、趙飛燕、王昭君、陳皇后……
男嘅多係英雄豪傑
女嘅多係絕世美人
表達嘅情志無法一概而論

但講到稼軒,以范蠡、西施典故最重要
西施,更係歷史美女中出現最多嘅
一共有八次,反覆出現
我地一定要追問:
西施有咩咁特別?
點解稼軒會咁鍾意講西施?

稼軒 杏花天(嘲牡丹)

牡丹比得誰顏色?似宮中太真第一。漁陽鼙鼓邊風急,人在沈香亭北。

買栽池館多何益,莫虛把千金拋擲。若教解語應傾國,一個西施也得。

鼙鼓:騎兵用嘅小鼓

我地先讀一首小詞
上半片係以牡丹比喻楊貴妃
先讚楊貴妃「似」官中第一美女
再用「漁陽鼙鼓」批評
「漁陽鼙鼓」,即係講:
唐玄宗寵幸楊貴妃,荒廢政事
安祿山以「清君側」之名
於漁陽舉兵叛唐事
即係我地成日講嘅安史之亂

下半片歌頌西施
做咩要比咁多錢種室內嘅花?
又有幾人睇到,有益於世?
如果講到全國最善解人意嘅美女
一個西施已經超越哂其他人

上半片以歷史典故評價楊貴妃
下半片嘅歌頌,其實都係出於西施一生
越王勾踐之能夠反攻吳國
都係因為西施以美色報國,迷惑吳王
係犧牲肉體嘅女間諜
西施嘅存在,甚至比成支軍隊更重要!
稼軒眼中,西施遠超楊貴妃
自然無女人比西施更值得歌頌啦

稼軒 洞仙歌(開南溪初成賦)

婆娑欲舞,怪青山歡喜。分得清溪半篙水。記平沙鷗鷺,落日漁樵,湘江上,風景依然如此。

東籬多種菊,待學淵明,酒興詩情不相似。十里漲春波,一棹歸來,只做個、五湖范蠡。是則是一般弄扁舟,爭知道他家,有個西子。

呢首詞揭示稼軒人生困境嘅第二方向
亦係中國士人自陶淵明常見嘅出路
歸去來兮,退隱田園之間
寫於稼軒受人中傷,罷官隱居帶湖
稼軒之於陶淵明,田園農村詞
我地日後再講,先講愛情

「開南溪初成賦」
此應係稼軒園林新開拓嘅溪水
溪水初流,綠樹青山都婆娑欲舞
詞人心境成外景,一切皆歡喜
大自然本無情,稼軒心中有情

「記平沙鷗鷺,落日漁樵,湘江上,風景依然如此」
詞人由此回憶湘江嘅美景
平坦嘅沙灘
天上嘅鷗鷺偶然停駐
漁樵於落日間返家休息
山水之美,依然如此

東籬多種菊,待學淵明,酒興詩情不相似。十里漲春波,一棹歸來,只做個、五湖范蠡。是則是一般弄扁舟,爭知道他家,有個西子。

下半片以陶淵明、范蠡比較
並以西施收結
一再反映稼軒嘅歷史意識
將家國、愛情連繫一齊

東籬乃陶淵明之居所
稼軒係英雄豪傑,雖然欣賞淵明
但江山易改,本性難移
無論邊一方面都唔似
呢邊都講緊佢初初隱居嘅矛盾心情

「十里漲春波,一棹歸來,只做個、五湖范蠡」
稼軒先提不能學陶淵明
後講寧願做范蠡
兩人差別在於係家國事業嘅取捨
陶淵明係受挫折後自我退隱
范蠡係幫助勾踐打敗吳王,功成身退
稼軒之人生,當然以家國為重啦!

「是則是一般弄扁舟,爭知道他家,有個西子」
西施點解係稼軒心中美女嘅理想典型?
第一,西施係靚女
第二,西施為國出力,女中豪傑
第三,西施同范蠡志向相同,互相感知
因此稼軒先會感嘆:
雖然我同范蠡都係得閒泛吓舟
但范蠡係有西施相伴架!

終其一生,稼軒嘅愛情或者都未遇上佢嘅西施
婚姻美滿,家庭和樂,食女無數
但唔代表得到愛情嘅終極理想
因為稼軒嘅愛情,往往上連家國大事
唔完滿,先會有民間傳說
講出稼軒同趙氏家國愛情嘅浪漫故事
下篇出青玉案
終於到呢首啦
下篇出青玉案
終於到呢首啦

迫不及待好想玩玩了
下篇出青玉案
終於到呢首啦

迫不及待好想玩玩了

大家幫手推推
過呢頁就星期日出
古人「書璧」係咪用石去鑿字?
料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折。也應驚問,近來多少華髮?

好鍾意呢幾句

係好正,好悲
古人「書璧」係咪用石去鑿字?

呢種係其一
另外可能直接用筆墨寫上去
都有人刻係木柱木板
用咩方法唔緊要
最緊要係留名
料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折。也應驚問,近來多少華髮?

好鍾意呢幾句

係好正,好悲

好有共嗚
推,樓主快d
遊住行睇Post

巴打加油
全力支持
遊住行睇Post

如果話佢理想中既愛情必須連結家國功事業,豈不是佢永遠無法滿足於愛情?
如果話佢理想中既愛情必須連結家國功事業,豈不是佢永遠無法滿足於愛情?

人係矛盾嘅
老公老婆都未必係最愛嘅人
但有時各取所需
最完美嘅理想未必一定要達到
滿足都好多層次

愛情愛國之爭:人生終極之尋覓
細讀辛稼軒青玉案(元夕)

古今之成大事業、大學問者,必經過三種之境界:「昨夜西風凋碧樹。獨上高樓,望盡天涯路。」此第一境也。「衣帶漸寬終不悔,為伊消得人憔悴。」此第二境也。「眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。」此第三境也。此等語皆非大詞人不能道。然遽以此意解釋諸詞,恐為晏、歐諸公所不許也。
——王國維

正文第十一章

稼軒 青玉案(元夕)

東風夜放花千樹,更吹落、星如雨。寶馬雕車香滿路。鳳簫聲動,玉壺光轉,一夜魚龍舞。

蛾兒雪柳黃金縷,笑語盈盈暗香去。眾裏尋他千百度。驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。

呢首詞可能係全香港人最鍾意嘅詞作
尤其係DSE2018年重列範文
三首宋詞,以呢首最合適中學生睇
情竇初開,最多FF嘅時期
一首將愛情追求寫得咁動人嘅詞
自然深受歡迎,深刻於腦海啦

相對黎講,辛詞嘅愛國主戰
似乎係唔適合於主張和諧嘅課程
稼軒最關鍵嘅一面,反而埋沒
更有趣係,呢首詞嘅解讀向來有爭議
一係以愛情詮釋,大家都知
一係講家國懷抱

最著名嘅講法出自梁啟超:
自憐幽獨,傷心人別有懷抱。
係稼軒對自己嘅憐憫,唔止單講愛情
張忠網、董利傳〈論辛棄疾的戀情詞〉:
借「美人」以寄寓其清高自守、甘受冷落、秉性不協、不與奸人同流合污的政治懷抱,詞的深層所蘊含的憂患意識、悲劇意緒,引人求索。
自屈原楚辭起,中國文學有「香草美人」嘅講法
即係好多講植物、美人嘅比喻
都係對家國有所寄託,唔係表面咁簡單架
咁到底邊種講法更加合理呢?

稼軒題作:元夕
單睇題目,好似比唔到我地解讀嘅方向
但元夕,即係元宵節
農曆新年第一個月圓之夜,正月十五
係中國愛情文化佔有重要嘅地位

歐陽修 生查子
去年元夜時,花市燈如晝。月上柳梢頭,人約黃昏後。
今年元夜時,月與燈依舊。不見去年人,淚濕春衫袖。

元宵節嘅起源說法好多
公認係到隋朝初年完全成形
唐朝之後,元宵賞燈嘅晚會好盛大
咁古代好多男女就會係呢日出街
猜吓燈謎,賞吓月亮,好鬼浪漫
現代有人話,呢日係中國嘅情人節黎
思春男女光明正大出去互溝啦

稼軒 青玉案(元夕)

東風夜放花千樹,更吹落、星如雨。寶馬雕車香滿路。鳳簫聲動,玉壺光轉,一夜魚龍舞。

鳳簫:排簫,簫管排列參差如風翼
玉壺:既指燈火,又指月亮

詞題已經明確呈現愛情解讀嘅方向
上半片即描述南宋燈會嘅盛況
宋朝嘅燈會,係連開五日架
呢五日之中,隨時可以一見再見心上人

起首先寫「風」、「花」、「樹」、「星」
詞人嘅眼光放得好遠
係人群之中抬頭眺望天空
東風吹動無數高掛燈火
稼軒以樹上嘅千花比喻燈光之明亮
肉眼又點會望得到「夜放花千樹」呢?
呢到唔係肉眼所見,係稼軒嘅心眼
呢樣係文學家嘅想像力
一陣東風,又點止吹動眼前之景
必定早已掠過元宵晚會無數嘅燈花

無數嘅燈火,係實景
由上方嘅燈火,連繫宇宙嘅星光閃爍
又係形容緊煙花四起,風吹墜落如雨
由上至下,如雨般吹落於人群之中
青年男女,眼看火花連綿不絕
點撚心中對愛情嘅渴求
又何嘗唔係受東風受外界撩撥而開嘅花呢?
元宵節千千萬萬嘅男女
為愛情而開嘅花,係虛意

「寶馬雕車香滿路」
表層黎講,係花開之香味
深層而言,係意中人嘅香氣
一如荷里活咁嘅靚車隨處可見
更加有以花朵鋪成嘅紅地毯
撩人欲醉,五光十色

「鳳簫聲動,玉壺光轉,一夜魚龍舞」
由花至人至香,上半片連繫非常緊密
簫聲起伏動人,燈飾光流千轉
玉壺又可以指月亮,一詞雙解
由嗅覺嘅香,到聽覺嘅美妙
再至突然受光眩目以致一剎那間迷濛
再睜開雙眼,係「一夜魚龍舞」
魚龍形嘅彩燈翻舞
借此描繪當時民間百姓嘅載歌載舞
正係所謂嘅魚龍百戲,古代雜耍表演

蛾兒雪柳黃金縷,笑語盈盈暗香去。眾裏尋他千百度。驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。

蛾兒雪柳:元宵節婦女頭上戴嘅裝飾

下半片顯出此詞嘅主題:尋覓
稼軒為何書寫此一情景?
上半片寫元宵佳節嘅大環境
下半片集中大環境中嘅個人

街邊一堆囡囡頭著鬧蛾兒、雪柳
知道今日出黎好多仔仔睇
全身都係盛裝打扮
但稼軒心目中嘅女神,並唔係呢堆庸脂俗粉
「宦游吾倦矣,玉人留我醉」
呢邊係咪暗示緊稼軒理想嘅伴侣不在於此呢?
眾女散去,只餘下一陣暗淡嘅香氣

「眾裏尋他千百度」
詞人揭示:
呢種尋覓唔係一時半刻
唔係只為元宵節男女相遇嘅一次
唔係初步接觸嘅情愛
元宵晚會,只係一實事之典型
象徵整個中國愛情文化嘅男女交會
稼軒能夠千次百次,不斷尋覓
係無數人群邂逅偶遇之中
依然尋覓,乃人生終極之浪漫

人生現實,有諸多限制
「料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折」
稼軒一生係家國,係愛情,亦是如此
「驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處」
千古名詞,流傳至今
必定有由個別而昇華至人生普遍經驗
每個人都可以用自己嘅人生感受呢句詞

因此王國維講詞:
古今之成大事業、大學問者,必經過三種之境界:「昨夜西風凋碧樹。獨上高樓,望盡天涯路。」此第一境也。「衣帶漸寬終不悔,為伊消得人憔悴。」此第二境也。「眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。」此第三境也。此等語皆非大詞人不能道。然遽以此意解釋諸詞,恐為晏、歐諸公所不許也。
王國維自知咁樣解詞,絕非詞中原義
但呢一句詞嘅魅力正在此
就係我地會忍唔住觀照返自身
愛情、學問、事業無所不可

「驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處」
稼軒此句之妙,在於不說盡
等到驀然回首,殘燈一角佇立佳人
但係,回首之後呢?
佳人係咪有意等候,抑或根本唔識稼軒?
我地無從得知,因為一切都止於回首
止於望,可遠觀而不可褻玩焉
後續如何,一切只能想像

「燈火闌珊處」
上半片極力寫元宵盛況
下半片著筆囡囡笑語
只為對比佳人嘅獨一無二
群眾與個人
寶馬雕車與燈火闌珊
種種對比,梁啟超先講:
自憐幽獨,傷心人別有懷抱。

葉嘉瑩《中國詞學的現代觀》:
詞人們在詞中敘寫一些以美女及愛情為主的傷春怨別之情的時候,他們在顯意識中並不見得有什麼藉以言志的用心,然而卻正是在這類詞寫作中,他們卻於不自覺中流露了隱意識中的一種心靈之本質。
返到最原先嘅問題:
咁到底邊種講法更加合理呢?
文學嘅詮釋係多向立體,我地無絕對嘅答案
但係呢首詞作,愛情嘅詮釋更具效力
我地唔可以針對單一句子
無視整首詞所呈現元夕嘅愛情命題

稼軒寫愛情之尋覓
而其理想典型,始終係不離家國
「是則是一般弄扁舟,爭知道他家,有個西子」
實睇呢首詞,自然係浪漫動人嘅尋覓
虛睇呢首詞,整首詞皆是稼軒愛情理想尋覓之比喻
佳人佇立,可望而不可至
一如稼軒只能再三係歷史過去想像西施
所有想像都係遠離眾人,抽離現世
沿此愛情理想,自可上追稼軒嘅家國理想

「眾裏尋他千百度。驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。」
稼軒此詞,確實精彩絕倫
就算讀者完全唔識稼軒
都能以自己嘅經驗細味詞中之美
因為呢首詞唔止寫愛情之尋覓
實則乃人生種種理想尋覓之象徵

由熱鬧以至寥落無人,再至回首
若無之前付出千百度嘅努力
豈會有驀然之驚喜讚嘆?
人生種種理想之尋覓,皆可以此詞觀之
那人之美,唯有千百度尋覓之人睇見
探長重新梳理一次解讀呢首詞嘅進路
好清晰
王國維以詞喻人生、事業、學問境界
睇得出佢自己點樣將自己連結於畢生所學中
亦感受到佢對文化既承擔

呢首詞(尤其去到「驀然回首」一句)之所以對好多人都有共鳴
我諗係因為絕大部分既人都有要花畢生心力去追尋既人或事
所以 “經過艱辛尋覓而忽然得著”
一定係呢首詞最重要既主題

下面呢首句
夕爺又轉個寫法去寫「眾裏尋他千百度⋯⋯」
都幾特別
有興趣可以聽下~

https://www.youtube.com/watch?v=uOstnsehasY
樓主曾經話辛棄疾有三妻七妾,但淨係講過個三妻,咁個七妾又有冇記載留低?
樓主曾經話辛棄疾有三妻七妾,但淨係講過個三妻,咁個七妾又有冇記載留低?

鄧廣銘《辛稼軒年譜》:
侍女之可考者先後凡六人:曰整整、曰錢錢、曰田田、曰香香、曰卿卿、曰飛卿。
仲有一位姓董嘅
幾乎每位都至少有一首詞作記載

稼軒 鷓鴣天

困不成眠奈夜何,情知歸未轉愁多。暗將往事思量遍,誰把多情惱亂他。

些底事,誤人哪。不成真個不思家。嬌癡卻妒香香睡,喚起醒鬆說夢些。

呢首係寫香香
探長重新梳理一次解讀呢首詞嘅進路
好清晰
王國維以詞喻人生、事業、學問境界
睇得出佢自己點樣將自己連結於畢生所學中
亦感受到佢對文化既承擔

呢首詞(尤其去到「驀然回首」一句)之所以對好多人都有共鳴
我諗係因為絕大部分既人都有要花畢生心力去追尋既人或事
所以 “經過艱辛尋覓而忽然得著”
一定係呢首詞最重要既主題

下面呢首句
夕爺又轉個寫法去寫「眾裏尋他千百度⋯⋯」
都幾特別
有興趣可以聽下~

https://www.youtube.com/watch?v=uOstnsehasY

寫呢篇斷斷續續用三日
出盡奶力先寫到
希望比大家更加深入呢首詞
同埋提供更多唔同嘅詮譯方向
呢首青玉案原來咁抽象咁多意象
中學讀呢首詞,當時都無人解釋得出原來對愛情對象之尋覓只係表面,實則延伸至人生一切方面之理想追求
探長睇野堅厲害

另外,個「那人」寫得咁虛,我覺得辛棄疾嘅「理想」根本未有一個既定形象(其實佢都唔太肯定「理想對象」係一個點樣既面貌??),正如探長所講存在好大想像空間
中學讀呢首詞,當時都無人解釋得出原來對愛情對象之尋覓只係表面,實則延伸至人生一切方面之理想追求
探長睇野堅厲害

另外,個「那人」寫得咁虛,我覺得辛棄疾嘅「理想」根本未有一個既定形象(其實佢都唔太肯定「理想對象」係一個點樣既面貌??),正如探長所講存在好大想像空間

若有錯請多指正
探長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞