飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
咁要問美國政府做乜鳩
唔想同你廢撚話,咁憑咩叫人幫呀,自己揀呢個加息期買建期樓就係有風險高嘅問題,理鳩得你去搶去偷都唔係喺度乞啦
買樓真係人生大事
一係贏幾個開
一係一舖清袋

講真,親戚有錢都未必肯借
有啲有錢人係好唔想窮親戚進步而係希望佢地仆街
從而保留自己係家族入面嘅地位

果班一期買家手緊買樓係柒
但係都希望佢地過到個難關唔洗total lost 啦
有呀
廿年前誠哥就係拎份買賣合約告鳩1998年嘉湖山莊撻訂班買家追差價
結果係贏左買家要賠返物業重售個差價俾誠哥
咪係
咁聽落樓花係無論咩時間,
其實都係高風險
就算好景果陣回報都唔係高人好多
乜撚野叫冇人? 我揀建期,但fullpay 都仲得
對,但唔啱冇錢既人去咁諗,又要新,又要上到會,但冇首期,仲要唔比人跌

唔好講二期平,如果係第二個樓盤平賣,佢地既問題會同樣發生,黎緊佢果頭大把新盤
咁會係响間樓重賣後先告或者係如果賣唔出幾耐就可以告?
郁動大嘅時間唔好買建期樓花
有時唔係咁仆街
就算親戚有一球,都可能係佢嘅救命錢
而家經濟咩環境大家心照
如果親戚還唔到咪一齊玩完
係 買得嗰度都係見佢平 自己勉強負擔得起 想有個安樂窩既後生上車客

炒樓(炒乜鳩 掃管笏同屯門大把樓起緊 交通又極差 10年內樓價都唔會點升)或者收租(你要喺市區返工你肯唔肯入去租樓 帝御嗰班諗住放租既都收晒皮)既應該極少
發展商合約有寫可追討因買家撻訂再售既差價
好多人趕結婚買樓呀
二期咪一樣有人買,價錢問題姐
個個講到自己受害者咁任人劏,唔講以為俾人用槍指住迫佢買

真係冇多餘錢其實可以租樓儲多幾年錢先,睇死佢哋都係九按計到盡
二期啲人搶住買
好涼薄,咪咁
其實唔合理的位 唔係發展商減價, 應該係『撻訂發展商可以追差價』。仆街呢個條例太favor 發展商, 跟本係窮人含撚的不平等條約, 點解咁多年都無議員發聲? 消委會食左屎?
佢地實際上唔係手緊買
係發展商主動推低個價

即係咁, 今日簽約600萬交易, 先俾60萬首期
但一年後先收埋540萬尾數, 新按保政策一定要收樓前先做到8 9 成按揭

點知一年後新賣價兩成
銀行角度就認為你個單位至多只值400萬
所以連按揭保險借足9成俾你都係 360萬
甚至可以直情唔批按揭

發展商到時照收你尾數540萬, 即係你就算借足360萬都仲要現金拎多180萬出嚟先夠找發展商條數

明白未?
發心啦
唔撻既話最後多數會係發展商做埋財仔借比佢地上會完事
只係班友到時唔好過左蜜月期供唔掂掂又岀來喊苦喊忽
咁親戚得一球梗係唔會借足一球比你啦
肯借10萬比你都好好

我講嘅好有錢講緊係有1000萬流動資金果件
但係肯幫人借50萬比人都唔係人人做到
未買過樓花
想問下樓花係咪上唔到會?
一定要收左現樓先可以?
球證球場球會都係自己人
訪問好多女受唔受溝
btw 4大家族正含家剷
政府咁都唔搞尻佢地都真係唔聽民怨
有,可以即供 但冇得做商成數按揭 最多6成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞