飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
咁多cold call問借唔借錢
驚撚咩
借完重難上會
咪講撚左差太多唔係100%做到mortgage
講緊舊樓 又講返新樓
我無講過一手樓會做唔到
龍門任你搬 衝出黎柒
去驗眼啦
人地咪一樣有風險係追你數都收唔番個差價蝕埋行政費比你
你老破唔撚番工冇錢還
唔通人地呢個情況又話唔撚公平咩
呢個世界邊有絕對公平
一開始咪話就算係舊樓同一情況都無問題囉

因為新樓> 舊樓

咪講緊舊樓都得所以新樓唔會唔得囉, 話人文盲, 係你唔識睇前文後理咋柒頭
上面有人提到嘅係,冇咗呢個條款會產生更多嘅問題。用你講緊嘅餐廳例子,如果有人肯比多啲錢,餐廳可以取消你個booking
舊樓無問題?比埋link你自己睇啦
唔識就縮返入去啦

https://ps.hket.com/article/2924362

一般來說,銀行對於一些低於市場估值達10%至20%或以上之成交,便有可能拒批按揭,亦有銀行對於差幅超過5%之單位已不願受理按揭申請,又或需要再作個別評估。
上邊已經有案例啦
文盲唔好出嚟啦
Hello 準業主
有錢人咪買樓住

無錢真係去歐美搵技能工重有前景過香港

事實係難聽

但係香港呢個地方都只會更差

五年後再睇返呢句睇吓邊個笑到最後
樓價跌, 二期平左, 負資產就冇乜得講
呢D實有風險
亦都好多例可循
而且大把人都面對相同問題

但係最大問題係年幾後先起好
建期個批因為發展商決定平賣二期
到時萬一真係唔好彩估價不足要抬錢上會其實真係好大負擔
本身買得個邊好多人都唔係鬆動, 叫做岩岩負擔到(鬆動有幾多個會揀個頭, 唔係冇, 但少)
如果撻訂又冇左幾十萬不特止, 仲可能被追收差價, 個度又分分鐘幾十萬

好多人話要做好風險管理
馬後炮講就好易, 佢地買樓個刻以佢地手上有既資訊, 佢地衡量過以佢地當時既財政狀況係負擔得到
加息供款貴左係可預見既因素
樓價唔會升, 平手甚至可能蝕賣都的確應該要預計埋

但係樓花已經劈得咁犀利真係十分少見
你可以話有機會估價不足都係風險管理因素之一
因為發展商係後來突然劈價而估價不足其實都真係唔好彩多過冇做好風險管理
算術大師
唔好輸打贏要啦, 買樓實賺,包生仔?

OnL9
可能呀嘛

咪講緊2017 個陣都大把樓高估價20% 都上到會

有d舊樓少成交估價唔貼但有買賣合約都上到

其實你咁樣quote同話樓價跌銀行就會call loan一樣咁on9
事實就真係有機會做唔到
會當deed of gift
講埋點解唔批比你聽唔信咪算
繼續活係自己世界啦
後生要搏寧願去外國啦, 香港無咩前景架喇

當然, 有父幹俾首期置業又好, 搏下抽居屋又好, 無錢認命排公屋都好

解決到住屋需要, 留喺香港其他都唔大問題了
老實講,冷靜期係俾社會低下階層嘅保障,係俾啲社會上面冇咁有學識/冇咁聰明嘅人用,唔係用嚟保你幾百萬交易用。你買股票會唔會有冷靜期?
明明所有野都未肯定我又無話一定批

你咁激動做咩鳩

買過樓都知有買賣合約TU ok份工穩定都好多時會批, 唔使下下拿d exceptional case出黎講

又唔關自己事咁激動做咩
唔覺唔好彩
外圍因素差到癲
存在即合理
你都on9 咁樣叫激動
由頭到尾都笑鳩緊你唔識
買樓只係睇份TU S&P 人工
層樓既野就唔洗睇 咁你去借ploan啦
根本deed of gift就成鳩日有
你未接觸過就話exceptional case
哇屌呢招好撚屈
先提早高價賣出去
夠鐘就減番價
你照供就照賺你多d
撻訂又可以追番你差價
咁如果二期加價,一期業主俾返差價發展商
買賣從來都係咁,跌市你先會覺得慘,到升市嘅時候,你就會覺得好彩買得早咋
其實都幾撚L慘

我當真係自住非炒賣 邊度突然嘔成球野出黎
喊個條友真係
講到自己有plan好自己計劃,
仲話想等幾年換大單位,
老奉會升?無諗過會跌?
如果真係有計劃既應該儲多幾年錢先買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞