飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
呢單嘢係證明佢眼光好
賣咗之後就堅跌

我嘅意思係
嘉湖果陣係全港樓價都跌
咁無得搞
但今次出面樓價根本無跌咁多
佢第二期嚟劈價變相夾死第一期班業主
仲要屯門果個位應該真係自住先會買

之後佢隨時可以每個樓盤都第二期劈價,壓低估價
夾到第一期班人撻訂仲要賠差額,又食又拎
換言之,長實調整二期嘅售價,係會害死嗰班要做按揭嘅一期買家?

咁點解長實唔等一期買家搞好哂按揭先出售二期?反正二期都係樓花,而且等一等個市有機會升番,屆時二期樓價可以訂高啲
灣灣20k, 尾站屯門南坐20分鐘仲係錦上路, 2033先起好, 到時都變15年樓, 我都退咗休 點捱
唔使寧唔寧願,樓價反映咗邊到優質啲
問題係買家計到盡唔理風險,真係出事就講到人哋責任咁
買唔起又想住靚樓咪租囉,唔想做租租咪買平樓囉
下下講到人哋有心害佢哋咁
點解應該要偏幫一方
借得九成按揭, 大部分都係遇到啱啱好, 其實擔心都多餘, 好大機會估得足
兩邊樓價差唔多
得啦得啦
長實最鐘意貨如輪轉
長實良心發展商
第二期特登劈價幫年輕人上車
無錯呀始終都係要睇餸食飯
但係舊樓都要睇樓齡太舊未必做到25-30年
ccl 156 vs 182 差唔多啦
最客觀
害唔害死就睇你點睇...話哂你情我願簽約
但長實理得你死啦真係幫年輕人上車咩
咁又點
呢個盤係自己二期搞低一期
同大市無關
因為好多蠢民 賤民 戇鳩仔 , 咁個社會應該關懷佢地, 你又唔問點解要整 關愛座?
market place, 散貨

長實, 唔通你驚佢開錯$$咩
冇得咁講,等於今年施政報告推出都令嗰期買樓簽哂正式合約嘅,都要變相畀多啲稅;商業決定更加有浮動同彈性,只可以講好唔好彩,幸運兒不是你
你真係大陸落黎
呢D行業有冷靜期係因為經常有不良營銷手法
投訴到全港係人都知 得你唔知 所以政府先搞個冷靜期出黎
而且人地就算有冷靜期過左一樣係要跟合約去做
而家買樓本身由入飛開始就有一段長時間去比你考慮比你縮沙
你考慮完左幾個月之後先簽 平撚左就話要幫小市民唔係輸打嬴要係咩?
再遲多,個價可能又跌多半成
過馬路係有險比車撞風
咁所以要睇清楚安全先過馬路
而唔係盲頭烏蠅衝出去
驚死咪行天橋囉大佬
另外有缺陷係佢講唔係我

市況唔同 開價低過一期
最多話長實仆街
過佢地一棟
但慘還慘
人地跟雙方簽定合約
又無違約 講經咩
自由市場自由定價
而家走出嚟情緒勒索
輸打贏要喎

一句講哂啦
幫你就人情唔幫你就道理
隔離最新果棟oma by the sea 咪又係折實13k左右
飛揚一期果批15k都入
根本二期先係果區市價
我買過兩層新樓 我都唔知 原來臨約 同 正約 有呢個分別, 多謝師兄, 咁我而家轉軑, 發展商追價合理
你覺得你清楚個樓價會升跌多D, 定李澤鉅清楚D
人地咁樣出貨緊有原因
有沒懶人包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞