飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
話唔係輸打贏要,我真係笑咗出嚟。

我都知好慘,但係真係你自己簽哂約,

借錢買貴嘢。

樓價跌咗,同發展商R 著數

如果層樓升100% ,唔通發展商又同你攞返錢?
性質唔同,
1.飛楊呢單野擺撚明就係受外圍影響咁搞撚到劈價
就算劈唔劈都好, 買乳后你簡建期咪都係個幾個月內既事
乳后年尾交樓, 點撚同你飛楊1, 地盤連閪都冇一隻就已經擺出黎賣
再講,唔通樓價真係 係呢幾個月跌多一半咩
2. 賤唔賤賣睇下發展商閪唔閪. 唔閪唔等錢使咪擺住手貨系度先
最保守係簽完臨約就拎去上會
理論上買一手樓即供係無可能估唔足
實際上真係做唔到都有7日冷靜期
你醒既彈票就最多輸頭寸1-20萬本票錢
差太遠既話 大行分分鐘唔做
人地都話9按買現樓冇問題
問題係自己搵旁門左道9按買建期樓花

exactly你話班買家算唔算慘,我覺得算既
不過自己都有責任囉
有時唔用即供又未必係貪心,可能手頭緊比AA講到心動
但好同意你講梗係有風險,同呼吸plan一樣

我好保守覺得呢兩樣野都痴痴地
我相信飛揚一期業主買樓前都明白你講嘅野
佢地都知即供可以上到會
但事實上又真係好多人出面租緊樓等等原因做唔到即供
建期對佢地就係唯一選擇
去拗建期定即供真係無意思
人人處境都唔同

無錯,建期供要對賭樓價升跌幅,由其係長樓花
但今次講緊成20%差價,仲要成年後先收樓
仲要唔係市場調整而定,係長實硬生生質低個價賣
對於呢一班上車客,當日邊有可能會諗過要揸住200幾萬先買到飛揚
心諗已經夠山卡拉,仲要預咁多首期去買

佢地唔係話人出老千
佢地而家係連想供嘅機會都未必有
旁觀者的確可以話佢點解做建期都唔預多啲錢
「抵死啦又唔揀即供」,「抵死啦又唔儲多啲錢先買」
但講真有邊個會預買完一年輸2成架
知都唔買啦
有呢個buffer又點會揀呢度買
其實一直係話緊買家冇預到估唔足價上唔到會,冇人話佢地怪市跌
9成按本質上係比現樓唔係樓花
當500萬樓9按,供兩萬,即係一/二條友要揾5萬,正常唔亂洗兩年就儲到果一成首期有找,儲多兩三年比多一兩成有幾咁難呀,講到要儲大半世先有果一成首期
本錢唔夠走去買樓花監粗上車真係自己拎泥衰
咁如果收樓升左2成點計? 發展商可唔可以追返升幅差價?
我認同有時唔用即供又未必係貪心,可能手頭緊比AA講到心動
但呢樣就係高風險野囉
佢地有選擇係唔上樓住,鬼叫冇咁多錢 就係做唔到咁多野
咁一樣可以調返轉講點解唔即供

買樓不嬲係好大件事 都唔係實贏,係香港咁扭曲社會好似買到贏硬
完全講中哂事件核心,既然佢地選擇左最多不確定性既一條路,當壞事真正發生時就要自己承擔後果。
飛揚一期出售日期係上年6月尾左右
計到而家大市跌左差唔多兩成左右
調整價格都係跟市場姐

樓花期越遠越受市場波動影響
唔好話無預計到會咁
如果承受唔到 本身應該係睇現樓
本身樓花期=散戶同發展商對賭
以前散戶贏硬無人嘈 而家輸少少嘈生哂

最後上面有人提過正常一手做按揭都係跟本身買入價去做
有乜好嘈
當年買家溢價買, 而家長實市價賣, 乜撚野硬生生質低個價, 長實想益大家所以平賣?

講咁撚多有乜意思, 合理化完有乜好建議?

當年買樓一年都執到兩成, 1期溢價買, 年幾後先開始做按揭,跌成半好出奇? 點都唔係低基率事件
再劈既話好難講係咪借得足始終都唔係好多先例
好睇銀行估價取態
不過一年後先收樓 到時可能估突呢
本身飛揚溢價都好高,2房賣700幾萬
佢地慘係慘,但咁樣都係自己既決定造成

你話 "但事實上又真係好多人出面租緊樓等等原因做唔到即供
建期對佢地就係唯一選擇" "對於呢一班上車客,當日邊有可能會諗過要揸住200幾萬先買到飛揚" ,咁講其實個個盤都可以咁講,佢地做唔到即供唯有選擇建期唔代表冇風險,之前呼吸plan 都死過一次,建期好係好在比即供遲供樓,但亦因為咁所以會有估唔足價抬錢上會既風險

同埋其實市面上大把選擇,如果租緊樓即供唔到,可以買舊樓,咁就由租轉供,講到尾其實佢地見多人搶,同埋覺得9成按長樓花期冇問題先去做
+1,同呼吸plan一樣 真係好痴線
實有買家 係天真被AA呃左氹到 覺得搞得掂既
只可以講句 成年人 要為高風險行為付出代價
唔追你差價,一個二個撻訂轉頭又用新價買返,咪變相第一期減價?
市面上係大把選擇 但係買二手樓要俾佣又要俾錢裝修,而一手新樓有回佣又唔洗點裝修又送家電,其實買一手樓計落條數首期起始資金係比買二手舊樓少啲,所以有部分後生仔情願買新樓就係咁解
即係先輸100萬
(關鍵日期定得閪)
冇樓係會令到個B出唔世?令婚姻註冊處唔俾你簽紙?
除非佢真係好等錢洗,唔係都唔爭在個幾個月,等第一輪班買家做哂按揭先劈.同飛揚仲要等成年唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞