飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
幾個撻都拖低唔到成個2期價
佢哋唔會理,合約精神就係輸打贏要
No offence 但買屯門仲想點
買樓包賺 咁呢個世界仲得了?
局長話65歲先係中年
book 枱食飯
一張枱o係 1 ~ 2小時既生意頂盡咪 一萬幾千
點會為咁少錢都要寫合約同你撚字

但買樓唔同
以今次呢件事為例, 樓價跌左接近一百萬
你係發展商, 本來你用500萬賣出去, 而家原買家撻訂買唔起
未來你只可以用400萬賣出去
講緊100萬既差價, 俾你係發展商都會拎合約出黎,
撚字逼原買家嘔o個100萬差價俾你

係呀, 咁做係好冇道德
但事實就係咁仆街
置樂三寶, 咁我寧願飛揚 兩個位置都咁x
其實公平啲咁講, 長實賣平 所謂20%( 其實好多單位只係十幾%),唔代表 銀行估價會即時跌20%。仲要講緊一年後先收樓。
中環中心賣錯價超人睇錯市長實光輝不再" ? ? ?
一間估唔足價咪搵多幾間估價行
到時有銀行sales幫你跟架啦
加上未見過一手樓個估價會唔跟個臨約

班苦主實係見二期平咁多 就搵d野出黎叫春
agger 其實唔覺平咁多
on9 而家商業交易既合約你話要幫多D小市民
洗唔洗送撚埋比你住
而家合約係講緊公平 唔係輸打嬴要呀
如果你覺得佢咁撚唔公平 咪唔好買囉 冇人拎枝槍指撚住你個頭叫你買
自己諗過度過覺得有著數先簽 簽撚完話要合約幫多D小市民
你大陸黎?
你估銀行會唔會分開估價, 1期自動比2期高2成樓價?
但有人話未有二手交投,估價都係跟見建期個價,除非係成個大市都跌價,唔知真唔真
無計佢唔賣住遲d可能唔止劈兩成
一手潛在供應條數大家都知仲鏈住個供應來護盤好易人踩人
PS長實應該都預左最後岀個呼吸plan比佢地上左先最後各安天命
老破日日寫血書囉 咩撚野呀
ok
樓花到時樓價升左我係發展商就退訂唔賣俾你

必買必賣係保障雙方嘅條款嚟架
班loser最嘔心係叫發展商賠償,賺就自己賺蝕就誠哥包底?
喊乜鬼每樣投資都有風險架
自住槓桿9倍買樓都係投資行為黎
學誠哥話自己計掂條數先去馬

更何況自己on9接受唔合理市價在先 怪得邊個
之前山山18k灣灣20k
如果你嗰時喺度話貴,就會畀班樓好aa笑你窮酸公屋仔
點解 美容 gym 保險 要有冷靜期?
算唔算幫緊小市民? 大陸落黎?
如果投資咩狗屎垃圾都有得包底,政府老破咗n年
我當層樓600萬, 你比左1成訂金計
即係蝕60萬
另外因為2期賣平左15%, 撻左訂既呢個1期單位如果再賣可能只係得500萬
要再賠多100萬
再計埋代理佣金
頭尾166萬左右
舊樓差太遠當你deed of gift
唔會批到mortgage
唔識唔好衝出黎
抵啦
好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞