飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
其實新樓銀行正常係睇買入價 唔係睇估價黎借錢。雖然話同名但分2期,同未有二手成交估唔到價。而家做到咁出位開哂名銀行唔知會唔會驚蝕錢再特登搵valuation估過個價
利息嘅高低,其中一個因素係根據借貸風險而決定嘅,先唔講法例可唔可以借到咁多,就算借到俾你,都唔係呢個利息
香港萬年困局 無辦法
本身做9按已經極高風險 再加埋建期plan 危上加危
政策前題係香港樓價穩定
但香港樓咁貴 成家立室又無得唔買
呢幾年高成數按揭已經太多人入哂坑 唇亡齒寒
知唔知咩叫抵押貸款同私人貸款
個息口唔同架
95後就一定要移民唔可以買樓住典型連登極端思想 可悲!
你知唔知借九成按揭,即係10倍槓桿,樓價跌一成你已經輸清袋,如果你冇諗過咁嘅情況,只可以怪香港嘅教育制度入面,教你sin cos tan都冇教你樓宇按揭計算
你撻訂追差價
佢撻訂就賠利息同1萬蚊

長實旗下Pearl Wisdom Limited(PWL)昨日致函全部買家,通知取消雍澄軒《臨時合約》及《買賣合約》的安排。接受取消買賣的買家,需要於十日內簽署附上函件及交回,PWL收到後,將不遲於今年五月三十日向買家退還訂金、繳付訂金日期起至五月三十日止利息(以滙豐銀行最優惠利率加2厘計算),以及提供一萬元的合理法律與其他開支賠償。若買方不同意,證監會可能在原訟法庭展開法律程序,向法院申請頒令宣告有關合約無效。
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130514/mobile/odn-20130514-0514_00174_001.html
講緊2-3成 你講1-2成
而家同二期蝕最多個戶都係兩成咋嘛

仲要一手樓好少唔會跟買賣合約借比你
我覆你係講緊舊樓
再加上同你講個樓差太多唔係100%做到mortgage
文盲
岩呀

要自住 換大啲 買二手樓都得架

當買個教訓啦 唔好系度扮喊,情感勒索,好討厭
呢個係佢開出黎既條件姐
你可以唔接受 同班買家搞個聯盟搵律師追佢差價架喎

調番轉而家你班一期業主同佢傾唔掂數撻訂
等佢追你數你就老破
唔番工唔還錢佢都吹你唔脹架喎
風險係雙方都要𠄘受
睇落最慘都係會比人追討差價呢點
但樓花本身就係有呢個風險 食樓市走向

但聽到咩諗住幾年換大D
佢都係跟GOGOGO心態咁
原賭服輸
我炒股輸十皮 唔通又同政府講可唔可以扣稅咩
2期定1期景觀同位置係有一定差別 如果收樓時 香港樓市唔穿無爛 相信都估得足既 不過班業主呢一年真係煎熬囉
一定好快賣得出,因為如果你知道可以收返差價,你賣唔出就一定好快會減
買樓包你賺?
仲喺香港買樓咪當交智商稅
最仆街係發展商撻就唔使賠,買家撻就追差價,痴撚線的
唔9按點托高樓價
點解成日都假設發展商要造冧個市

冧市個盤價值細咗 喺動機方面已經講唔通
當有個癲佬唔為賺錢只為玩一期業主
如果市場上個fair value 係你個價嘅125%實有人賣返出去賺差價
即使唔係125%當120%夾埋都係跌4%啫
我唔信400個盤市場都無能力食
其實壓力測試只係預防加息
呢個 post 樓花建期跌價、估值跌左呢D case, 壓力測試係無用
簽咗買賣合約可以笑人公屋仔條數喺番度啦
叻啦 得啦

舊樓都做到點會反而新樓做唔到呀

舊樓上會影響仲多野啦
發展商撻點會唔洗賠
過去十年咁多樓花
個個都賺到笑
基本上過去十年2-3年既業主買既樓花都升幾成
如果發展商撻你訂唔洗賠既話 邊個會收到樓?
唔洗賠發展商全部撻撚曬你重新開價啦

香港法律係公平公正公開
買家可以請律師慢慢追
你窮 請唔起律師係你自己的問題

順帶一提 包攬訴訟係犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞