飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
住都冇得住喎
點自住驚閪呀
仲要唔係市場調整而定,係長實硬生生質低個價賣????
長實咪市價賣囉,咁係跌左呀麻

但講真有邊個會預買完一年輸2成架知都唔買啦
咁本身10倍槓桿都唔考慮風險,賭仔心態無得怪人喇
飛揚附近近期無新盤
咁2022年6月份嘅時候
如果要上車新盤
4百幾萬一房會有啲乜野選擇
果陣係得飛揚一期可以做到
budget有限而又有自住需求咁咪買飛揚一期囉
仲有個個都話人風險管理差
咁試問 如果有多1百萬做buffer嘅話
買市區新樓都得啦 洗鬼買呢個閪位咩
依家見跌 就個個衝出黎馬後炮話人抵死乜乜乜
俾返啲同情心啦
賣家撻訂係賠雙
完咗啦得兩期咋
因為要租嘅,愛琴黃金大把盤。
隔離又有地投左
供得掂銀行唔會攪你。
發展商咁玩依家有冇犯法先
冇呀嘛你吹咩?
投資買賣有風險
限制到某一年某一月得呢度有得賣咁誇張, 用呢個on9 logic 好多盤都係當時得一個, 唔通就可以鳩搏

又要齋新唔舊, 又要lumpsum 細, 又要比唔起buffer, 但又要比溢價

窮就咪咁撚多要求啦, 個個都咁岸鳩上唔到會事情只會繼續黎
新個幅有排
應該淨係諗3年後層樓升3-4成.
可以賣左佢再換間大既
同情佢地有撚用咩, 在坐冇人會幫到手, 要嘅係比未買過嘅新手知道個問題出事位係邊, 大大力bin c 是必須
到時賣平又比人小
講買飛揚自住個班人我真係想知佢地有無去現場睇過定係就咁睇示範單位.
個交通環境同生活配套

真心奉勸一句: 自住撚先唔好買飛揚
真心真係要住咪租樓囉
一係就痴住老母住儲多D錢先
係都要夾硬九按上車有乜好講
帝御個班傻野咁上網日日屌
飛楊,見撚到個地段已經唔撚想買
仲要係溢價+9按+建期, 三樣疊到正一正再加埋窮到buffer 唔到, 唔係on9 我諗唔到其他原因

香港應該多frd 多屋企人有錢吧, lumpsum 咁細實際上真係上唔到會應該唔多啦 (希望)
無錢學咩人炒樓?
https://www.am730.com.hk/地產/買家心聲-家人出錢幫學生哥-擲千萬買瑜一1c兩房作投資/369540

正在讀書的買家王先生表示,斥資超過1,000萬元購入1伙兩房單位作投資用途。他稱,不太擔心加息因素,透露是次獲得家人幫助入市,心儀項目坐落於港鐵站上蓋,交通便利,亦睇好區內的發展潛力。

學吓人 錢都唔洗俾咪咩都唔驚
銀行都未有估價
一期唔俾貴過二期咩
擔心埋未知既野🥹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞