飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
“留港偽黃食盡人血饅頭既愛支仔”值得擁有

你班低端生物可以打死我了
係囉,點解唔買二手樓
一般用建期供 至多都係會預多半成至一成錢喺手 冇人會預超過兩成囉

你班小朋友繼續住公屋啦
咩都唔識就走入嚟圍爐取暖
新樓估價從來都係跟買入價 第一日買樓咩

你住完三年解左SSD 有第一單蝕讓成交 到時你層樓既估價先有參考價值 到時你先係真正既負資產

而家點會有銀行唔同你造按揭 咪玩啦
咪就冇錢扮大袋囉,小朋友
銀行估價不足,借嘅錢加訂金都唔夠找數俾誠哥
結果一係自己拎錢一係撻訂輸訂金離場
撻訂後誠哥再賣如果平左誠哥係會追差價
係咁咖啦,2年後跌啫,可以之後升番咖嘛,如果唔係同強國tesla減價d 19"苦主"瓜瓜嘈有咩分別!?
UP乜撚😅
佢憑咩追我差價?
當初合約有寫明咩
雖然班業主係自己take risk 簽約,不過長實做生意真係閪閪地,仲要搵精進起
長 實 集 團 為 追 回 天 水 圍 嘉 湖 山 莊 美 湖 居 的 物 業 差 價 , 向 一 群 無 力 上 會 的買 家 興 訟 多 年 , 上 訴 庭 最 近 裁 定 長 實 勝 訴 , 每 名 買 家 須 支 付 平 均 一 百 萬 元 的 物 業 差價 及 律 師 費 。 買 家 今 日 以 「 苦 主 」 之 名 , 在 報 章 刊 登 公 開 信 , 央 求 長 實 集 團 主 席 李嘉 誠 「 作 為 中 外 知 名 的 大 慈 善 家 」 , 體 諒 苦 主 境 況 , 放 他 們 一 馬 。 已 損 失 百 萬 元 積 蓄 這 群 苦 主 為 數 超 過 一 百 戶 , 他 們 在 九 七 年 樓 市 高 期 買 入 美 湖 居 樓 花 , 支 付 了 三 成 首期 , 平 均 約 一 百 萬 元 。 至 九 八 年 物 業 交 吉 時 , 金 融 風 暴 捲 起 , 樓 價 狂 瀉 , 銀 行 估 價大 減 , 以 致 買 家 無 法 借 貸 , 被 迫 放 棄 百 萬 元 首 期 取 消 成 交 。 苦 主 損 失 的 不 僅 是 百 萬 元 積 蓄 , 更 被 發 展 商 長 實 集 團 追 討 因 取 消 合 約 所 帶 來 的 損 失, 即 物 業 差 價 , 掀 起 一 場 漫 長 的 訴 訟 。 一 直 協 助 該 批 美 湖 居 買 家 的 立 法 會 議 員 陳 偉業 說 , 上 訴 庭 最 近 判 決 長 實 勝 訴 , 買 家 須 支 付 物 業 差 價 。

真係有寫
如果樓價冇跌一般都會跟返成交價同你做
而家建期供係到收樓前先會搵銀行申請的

到時銀行實同你做咩?你真係咪玩啦
又搞事 撻左訂咪儲多年出年再買
好似真係會,好痴線
撻訂就追差價
點計誠哥都贏
咪就係憑咩要發展商幫你囉,咁簡單嘅說話都聽唔明返去讀多兩年屎片啦
撻訂都係個幾十萬。股票都輸左拉。

買QQQ,下年一個double.
你噏得柒啫😅非洲兒童😅
所以97跳樓既都唔一定係炒家
都可能係飛揚一期呢班人
信發展商會"幫你"上樓真係好笑,做NGO咩
佢地其實都好慘
好多人諗法係越新越好 二手樓新極都5年樓齡啦
中文都唔識聽係你條柒頭喎
非洲兒童好九唔撚搭八你明唔明😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞