飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
係自住角度一d都唔覺佢地慘
更甚佢地係推高樓價既幫兇黎

老實講買樓花係要承受咁上下風險
但相對地潛在回報都非常可觀
你都on99,你話唔係個個想出鏡,咁係咪全部人都會破產先?

樓價跌一球
拎翻一球嘅90%出嚟根本合理
邊有有錢佬唔借錢㗎 愈有錢借得愈多
真係屌你老母都嘥精
當時已經貴過同區,10倍孖展買舊樓冇問題,但仲要10倍孖展買期貨,話迫切要住但買咁長樓花期既樓
好,你話有多2成錢就唔洗買呢到,咁咪即係你都係想做10倍孖展,咁唔止係飛揚要抬錢上會,其他盤跌都會有呢個情況,你一直咁既心態祝你好運
人地淨係要求上到會自住姐
成班廢淡當正人地想唔輸差價
香港人真係好撚鐘意睇人仆街
最好人地就要被迫撻訂個心就安落
你自己講完係咪個個都想出鏡,到我用返你logic 話係咪個個都破產就話屌都廢事快d 去籌錢上會啦準買家
赤裸裸咁用財經term 講緊班人做緊嘅野有幾咁risk
你係咪想講
長實係良心發展商
2期特別減2成幫助年輕人上車?
其實你話有幾多saving大約都估到
其實本身做九按呢樣係冇問題 建期都冇問題
但問題係佢九按仲要建期
明知自己食唔起個下行風險點解唔即供或者唔買其他現樓先?
點解要做九按黎買期貨先?
根本就係咩撚都預到最盡賺到最盡要先變左冇防守力
如果佢九按買現樓或者即供
或者預多d錢先做建期
而家就唔撚洗走出黎咩咩柒柒
開十倍孖展黎買期貨跌左兩成要補倉就話人出千唔公平 發展商冇良心 冇社會公義
如果升兩成就自己有眼光睇得準
成班以為買樓包賺
其中一個話本身打算幾年後換大單位
你同班炒樓友有咩分別
支持長實大大力懲罰呢班90後
仲要明明新樓個look好似兩手樓,示範單位個樣好似20年設計,用左4-5年咁
有錢唔代表唔借
非流動個d做緊投資
流動個啲繼續流動

借錢會用子公司牌頭去借
有咩事自己都甩得身

細公司冇乜名氣借得少啲
誠哥應該可以借盡慢慢還
大佬呀 無人逼佢地買樓花
明明有其他現樓買去自住
係都要買有波動性風險既樓花買

而家佢地做法等同去賭
同借錢買股票做收息無分別 仲要無buffer應付
焗9政府托巿
你買過樓未?…
9按即供樓花?
收檔啦你
即係你仲係信香港既制度,你信在,依家出事,就話人地黑心食花生,衰在就話人賣唔起樓,咁有人買得起但唔去買既又點呢? 成日話地產商仆街但又走去幫襯. 咁你信香港係好完善既,咁你可以放心啦,一定有得打.係我地放負能量姐.苦主一定有錢收番
你話? 你估個個借九成?
仲要用溢價買,就算今次唔係長實減價,同區都冇咁貴啦咁偏既位2房700幾萬
佢自己擺明係借9成,有多錢就會出去買貴樓借9成
呢個post真係正宗太監教人屌閪
廢淡無視人地只係想上到會呢個要求
帳面上人地都係輸緊錢
亦唔係諗住輸打贏要

然後就一堆戇鳩叻唔切話人玩option
叫人預留多幾成錢先好買樓花
政府放寬得樓宇按揭成數上限去到9成
唔好話有無責任
但起碼有理由要穩住呢批人

然後你地淨係識笑鳩人抵死乜乜柒柒
又唔諗下人地辛苦儲落啲錢只係想要個地方自住
筆直所限先會買咁隔涉
成班笑人嘅,分分鐘連首期都未有
大大聲叫預留返200幾萬先好買樓
笑死唔笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞