飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
十年前買樓賺左錢洗唔洗比返賺到的錢發展商?
你都真係on撚9
未撚買過樓過柱啦
新樓做按揭一直都係計成交價架啦屌你
你幾撚時見人問銀行借新樓按揭要抬錢上會架柒頭
抬錢上會既全撚部都係買左兇宅或者樓契有問題既單位 果d全撚部二手樓黎架
D人咁覺得嘛
印象中新樓係用扣哂所有回贈既金額去借比你
而揀建期供銀行會係你收樓果排再估價 唔足數你要保番差價 同你買2手樓估唔足一樣

想避免呢d問題就係5成即供就可以避

有錯勿屌
其實批得出9成個個都係搏,家陣係估價問題者。https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20230401/mobile/bkn-20230401080042887-0401_00842_001.html 呢度係咁講
覆我條友大大聲講乜撚估價唔足要抬錢上會
新樓無二手成交有撚估價咩? 不嬲都係跟發展商買入價架啦 過到壓力測試唔會借唔到
柒下柒下仲唔搵隆捐
咁你應該去紅磡屌柒班一期買家係到鳩吹輸打嬴要
而家係佢地班一期買家係到講話做唔到按揭要抬錢
如果一定做到佢班仆街仲走出黎屌屌屌
又話要補償又盛
咁講法 其實飛揚一期班買家驚乜鳩
所以咪話一期班友輸打贏要囉
試吓二期係加價,發展商問佢哋收多兩成有冇人制?
到時大把一期業主同你講法律 合約精神 社會公義
合約精神
一期業主輸打贏要?
有冇人拎住枝槍迫一期業主買先?
依家人哋減價,一期業主就嘈買貴左

依啲真係當買個教訓
理得你 系咪自住 系咪買一房 草錢幾艱難 上唔到會變負資產

都係果句,冇人迫你買,所有風險要自己衡量,自己承擔

點解一期業主會覺得個發展商要關照一期業主?
大家明買明賣

依家睇完條片覺得啲業主真係好似小朋友扭計咁
你睇下佢地班人訴求係乜野啦
佢地會驚上唔到會? 上唔到會又唔係信度要求發展商幫手上會?
佢地係度R免管理費 每月津貼托柒呀?
擺撚明買貴左百幾萬唔撚鋸要R返著數啦
真 班撚樣垃圾輸打嬴要情緒勒索食撚屎啦
我咁諗,其實發展商先係一手
講人生計劃嗰個先好笑,計劃幾年後換大啲

升市賺一筆就自己人生規劃好
而家佢自己睇錯市,就想發展商幫佢埋單,自己冇責任,係人哋錯
見到呢啲人喊落喊忽就想喺佢面前笑
咁股票輸咗可以揾邊個?
心態上差半年並咗2成,成份首期呀
人哋賣樓你搞搞震
賣唔出咪再減價囉
傻閪黎既
金管局掛, IFC 2期55樓

夠哂高了
對黑糯米好失望,都睇咗佢啲好耐,佢平時啲片都做足功課
今次呢條片偏頗到咁,講到發展商有責任包晒所有損失咁,買家自己冇責任
咁係佢地買貴左唔鋸姐 唔會上唔到會架喎
眼光差咪認左佢囉 而家做場大龍鳳係度R著數 柒唔柒d
2017 個陣好多超估價一兩成買樓咪又係借到
即係輸打贏要 講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞