飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
享受同人講自己係業主
講真發展商溢價出貨,睇location又西,其實唔明點解垃圾屯門掃管笏青山公路邊都咁多人會買,周圍咩都無好似第三世界咁,隔離有個十字路會見到都唔開胃,飛楊飛楊,對住公路塵土飛揚,又多蚊又嘈,真係狗也不屌,而家發展商出良心價真係唯有硬食無得好怨
買樓拎30年人生做賭注
仲要係焗賭 其實係慘既

不過無辦法喇
係賭輸就賭輸喇
估價睇成交架嘛

就算舊樓成交同估價有差, 銀行都會估返足比你借錢架啦
就算依家賠俾你,之後個市冧再問邊個賠俾你? 一樣負資產,一樣供唔到,不如早啲斷纜算啦
上會係指同銀行借錢,再比錢發展商。
上唔到會,即係銀行只會借600萬比你,但你要比700萬發展商。
如果你唔比夠700萬發展商,就當撻訂。
所以要你自己比100萬,加埋銀行借比你果600萬
佢地用發展商既供款方法應該未上會,所以佔價不足有機會要抬錢上樓,抬唔到就有機 total lost
而家講緊建期付款,簽左約之後,銀行係呢段時間估價下跌,借唔足,完成唔到交易
條女喊乜撚野
佢一路喊我一路笑好撚正
依家係講緊飛揚大多數係揀建期俾一成首期既人士
以一房為例420 萬 俾一成即要借378萬
但依家二期發展商只係賣320萬
如銀行估唔足價 以二期個價嚟估 320萬 再以借9成計
即係 288萬 咁一期買家係要額外俾多90萬先完成到個交易
咁俾唔到就等如撻訂 發展商會重新賣返個單位出去 但個價比起嗰個買家420萬既樓價為低時 發展商可以追返嗰位買家既差價 即係買家俾唔起錢撻訂後 發展商用返320萬賣返出去 即係發展商有權追返買家100萬差價
成班準業主自己跳佐入去個世紀大坑度。跳到入去再望返上黎問點解個坑會咁深… 夠竟怪自己生得矮,定係怪人掘個坑掘得太深好呢?講到去見耶穌都唔會有答案…
係嗰邊返工咪ok 醫生護士老師老闆
返中環我寧願訓公司/天橋底
嗱!如果買果班人無諗過呢個最壞情況的話,就真係太天真喇!

有咩野係只升不跌?

恒指都有上有落啦
買樓千祈唔好買長實
差太遠就未必(兩三成以上)
開善堂咩
全部都係後生仔後生女黎
以後無人夠膽買長實樓
勸呢到啲人唔好笑得咁大聲
而家樓價彈得咁猛
真係上會果時真係唔知係價係上定落

利申:租租
新樓會估唔到咩?
嘩 原來係咁 多謝資訊
咁個差價即係局比
只係補錢完成交易定係total lost 後比人追
咁周圍借都要借果差價返黎完成交易啦
所以咪話銀行ON9 logic
係 層樓可能眨左值
但你照借足錢比我 你都有息收咖大佬
睇發展商追唔追囉 不過長實有晒record以前係追過好多次買家差價
建期包上會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞