飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
要借到八九成泥買樓班人本身就好高風險隨時有咩事供都供唔掂,2022買樓根本就係博疫情一完就彈上去,過左ssd就放左佢賺兩三成換樓
好人好者點會買呢d地方,屯門都算數仲要掃管笏,免首期比我剩供都未必要,你仲要自己比幾百萬走去買泥住/投資
同成哥玩野?無得win
你間二手樓一起好就二手來嘅?第一次放售時,買家都係面對同樣不合理嘅條款,「係咁架啦,你買就買,唔買就死開啦」,當然事不關己可以唔理啦
一路STAYCATION又一路文青飲啡
然後又比ON9 AA說到九按買樓
其實租樓有乜問題
你九按D息仲多撚過租,跌價既錢仲多過份首期
AA收到份COMISSION理得你破產
我講現樓窩 死傻閪
我認同預多半成至一成以備不時之需係合理
但預多2-3成真係超出晒可預視範圍
加上有多2-3成,加埋本身1成首期,講緊4成樓價,有呢筆錢真係唔會揀掃管笏
根本係飛揚呢個盤當年市況好mark up咗一大截
而家貼市出貨出現太明顯折讓先搞到一期咁擔心
入息夠就應該都上到會, 不過唔好諗樓價升趺賣返出去呢D啦
撻訂前唔諗清楚
算啦, 嘈黎都無謂呢D野
銀行包批?
直頭呢個盤唔做你按揭生意都仲得啦
誠哥試過追架
樓花有機會估價不足都唔知
就咪撚學人講咩風險管理啦
幾年前一早就死在一堆 咩先租後買 呼吸plan 免首期買樓
你真係唔識架喎
估價係基於好多因素 最基本嘅就係同屋苑最近成交
基本上呢個情況係一定會估價不足
就係有呢班肥料 先可以保持樓市恆穩致遠
我覺得好奇怪, 班1期業主係咁話會上唔到會,銀行唔會做足9成.
因為過去咁多年真係好少見到2期平過1期2成既情況...
所以我都唔清楚...新樓按揭估價會因為2期平而估唔足1期??
如果個買家有住屋迫切需要,就唔會買樓花啦
睇個樣都似投資成份比數居多,
咁投資輸錢就唔抵可憐啦,
投資有包賺係人都all in 啦
我上網睇資料,見600萬以上嘅樓花好似係做唔到即供

咁依班人當初買樓花嘅時候,係咪要預多啲現金,或者根本唔買嗰啲分二期或更多期推出嘅樓花
full pay就唔係賭?
樓有得收租 就注定佢係金融投資標的
咁所有投資標的都係賭錢㗎啦
無論你半倉 全倉 定孖展 都係賭錢嚟㗎喎
有咩好處先 銀行借唔出錢冇利息收 地產商真係收返再賣追差價又未必追得足 根本雙輸結局黎
大環境本身差都唔比跌?
政府咪托左市囉,減哂印花稅,依兩三年又呼吸plan又盛

全球最難負擔既城市 政府都仲托市,都想問佢做麥鳩
係一定會 都唔好講話同屋苑二期 如果隔離屋苑年期同你相若 樓價跌咗 基本上呢個屋苑都會跌
自住唔會有問題🤭
好多苦主都係400-500幾姐 點解唔做
慘係慘
但呢個係買樓花 仲要建期付款既known risk黎喎
以前少發展商減價賣 唔代表唔可以咁做
發生機率低但唔係一定唔會發生喎
要穩陣咪即供囉

呢幾年樓市下行 大把人買完樓冇耐
又會見到更優質時單位以更低既價錢成交
咁佢地買貴左 係咪又要出黎投訴下其他人平賣左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞