飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
比兩三成有乜問題
未有九按前都係咁
九按咁ON9先係大問題
其實買一手樓,本身就有風險
包括爛尾樓 或者估價不足
買之前明明大家都知㗎 依家出現咗就喺度輸打贏要
哭訴乜鬼啫
投資嘅嘢,做錯咗決定 怪得邊個
我夠哭訴點解阿里巴巴會$300跌到得返$100
其實full pay都唔係問題添
個問題係lump sum有幾大啫
呢個係建期樓花既風險

當初呢班乞衣買現樓 做即供 做埋銀行壓測會上唔到會????

關發展商撚事咩 長實都係跟市價明買明賣
自己充大頭鬼做最大槓桿就想叫人幫你埋單??
上到會先算啦 個樓價冇10年都返唔到去 但十年後又係咩一個世界
點解一定要買或者而家買?
就係如果一期班買家 如果有呢個諗法 咪唔洗出黎講咩冇良心囉
其實仲係到幻想升幾多根本不撚切實際
日日POST個一兩個單位同個最低成交升左幾個%
一手樓同你帶頭減你已經無得玩
連何文田都係兩萬幾蚊尺
旺角靚地皮3000蚊尺
仲講升真係搞撚笑咩
不如問下邊個預SVB幾日執笠
入得市 就食得鹹魚抵得渴
大嗱嗱10倍槓桿 再癲既trader都唔敢亂開
係買樓班人夠膽亂咁開咋嘛

咁呢家咪示範幾日爆倉俾你睇囉
馬後炮就知幾時買啫
下下你咁樣就呢世都唔會買架喇
有一班巴打覺得9成上車無問題
覺得如果有200萬就一定要借9成出去買更好更貴唔使買飛揚
其實根本唔係買新舊樓同地方問題, 係太高槓桿無防守力嘅問題
不過講多兩講又會spin到叫你full pay買樓
只好祝君好運
買現樓 樓齡40年以下 冇任何事故兇殺
貸款額分30年 加5厘 睇下過唔過自己入息一半
基本9成按必批 不過最好都預鬆半成 以備不時之需
下下算到儘 自己基本支出又洗到儘
冇咩值得可憐
九按同八按
你睇差一成,其實LEVERAGE已經大左一倍
根本九按唔應該存在
除非你手頭上比完首期仲有兩成錢
你真係好撚傻閪
咩撚野叫焗鳩1期買家
開張價單貴左兩成你補唔補番比發展商
定佢二期開貴四成等一期業主好撚開心就叫有良心
而家係低2成開賣 你預多半成都唔夠錢俾焗撻
一睇就知你根本未買過樓啦…
乜鳩野補返俾發展商

太監教屌閪就係你呢種
同意 可悲係現實好多人儲到一成已經難 當儲到兩成個樓價又升到冇影 呢啲係近十幾年香港嘅寫照
百幾萬就要老破有無咁廢
喊哂口條女咪講到出口預買3年之後再換間大天真到呢
明明輸打贏要又唔認
講兩講又扮慘博同情 就話咩唔係要賠差價
淨係想上會 叫佢地搞即供 即刻上會先算
又同你講交緊租 建期冇錢做即供

真係咁撚驚 即刻退租 去露宿者之家
搵親戚屈蛇都做咗即供啦
咁撚輸打贏要 我撐發展商咪撚睬佢地
其實依家銀行都無話估唔足價比你上會
當1期樓500萬,2期樓400萬,銀行估2期都值500萬,咁其實1/2期都可以成功上會,無所謂負資產,分別只係2期業主帳面即贏1球但如果買個陣都諗自住驚閪,其實冇野好投訴
我買股票都想兩年番一番
得先再講
咁撚有實力居然冇能力做即供 係要等入伙
3年之後訓長沙灣公園同班道友一齊就真係夠大啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞