飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
長實一定清貨行先

對上名城就係一手逾賣逾平
所謂過去咁多年都係講緊過去十幾年
十幾年龍市就肯定未來100年都係龍市?
屈金香狂熱都成十幾廿年
公道講句
而家都未知銀行會唔會估唔足
最後分分鐘你收入穩定過到壓測都照估足俾你
未到要做按揭,擔心嚟都係多餘
雖然有啲離題,都想啲居屋/綠置居好多都係樓花。有啲人真係寧願忍耐下等幾年,都想住新樓,個單位會更有''屬於自己''嘅感覺。
又唔係咁講 萬一要補錢籌期都要時間架 早啲知可能仲可以同發展商deal下有冇呼吸plan
照呢個case,
買:補首期要補多90萬,
撻訂:發展商賣600,收埋你70首期,再追收你30先夠合約嘅700。

買,要搵多90萬cash出嚟
唔買,跌左前面70+新數30。
淨係紅磡必嘉坊都夠多苦主啦 又唔見人地出黎嘈
藍田koko又一堆 係你飛揚咁多乞衣
銀行d股東一定唔會俾呢樣野發生
而家都有啲kick 仲講跌多1x% 講真銀行賺錢角度實想借架 但點過compliance 同risk先
樓主pin我ok?
你其他point我認同,但
變相唔會令樓市回落
唔認同
政府為咗增加賣地收入及稅收而托市?

如果政府既做到樓價高企,又做到多樓奴以高按揭率供樓並努力工作推動經濟,政府就贏兩次
到你俾左幾十萬首期
隨時唔批焗撻再俾人追差價到要破產就唔係咁講啦

同你講就真係多鳩餘
生活水平同要求都唔同左 人又多左 老豆老母年代的確好多人冇獨立房 幾兄弟姐妹上下格床都有
痴線 當銀行白痴咩
有咩問題?
如果簽曬野話唔要就唔要
調番轉下次賣二年樓花 二年後樓價升左三成
佢撻撚曬你班買家訂重新開價又得唔得
90後應該係中哂毒洗哂腦個批不停吹捧有樓先係成功,現實係10個有9個都係靠daddy(可以去各大新盤抽籤現場睇下),有家底既都算負資產都無乜大不了,最慘係無家底靠自己9按上車個班
世界咁大咁後生就比層樓綁死,多謝啲地產商。 其實香港呢加樓市個情況同大陸前幾年好似。
果1,2百萬樓就躝開啦 無討論價值
輸打贏要就輸打贏要啦柒頭
傻閪 就算買賣二手樓簽左正式買賣合約先撻咪一樣有機會比人追番差價 關係咪發展商咩事
定總之發展商做咩都閪小市民對抗大財團
香港人自己咁貴都要買,怪得邊個
贏錢個時又唔見啲人話貴
咁樓花幾年後起好升撚左三成 發展商撻鳩曬你地訂重新開價又得唔得
呢樣野係保障雙方 邊有話唔公平
輸就話唔公平
o係呢個case, 銀行係唔係想借錢俾買家真係好難講
你係銀行, 你想唔想借出500萬 , 收到既抵押資產係400萬既樓 ?
一個成年人買樓唔合理又簽 係咪想笑撚死人
咁唔合理既情況下你都簽 即係証明你覺得有著數
有數圍 覺得樓市gogogo一定賺小小風險食得起
而家賭撚輸左就話人出千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞