飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
跌你r著數,想問升左值你會唔會比返錢發展商先
最尾會點解決 長實借比佢地?
用得建期唔即供, 就要冒返相應風險, 出事怪得邊個,只能怪自己
呢d case 一定要大大力拎出黎bin c

警戒下d 入世未深, 基本功課, 分析都唔做足就走去簽名買幾球野可以好大獲, 等大眾將來唔好中伏

利申非樓淡, 上年經濟情況買咁嘅濕鳩地區果口價又唔係平, 只能講眼光極差
其實就算唔係估價不足
未有林奠同波叔plan 之前
每鑊新樓都總有人諗住發展商二按但最後唔批
最後解決方法只有跑山或者撻訂
好慘
改變唔到人地唯有改變自己心態賺皮肉錢
首期預鬆10%-15%
咁就穩尻陣
所以大部份人只會至多預多半成錢至1成
預跌2成, 買600萬樓, 講緊要240萬現金

到你有240萬現金, 我諗你都唔會係睇緊600萬樓
更加唔會揀建期供囉

現實 d 啦, 用得高成數上車
個個都係俾完首期接近清袋架啦
冇人會預到發展商幾個月推低兩成賣
抵屌?
正確諗法
一睇就知邊 d 回覆係真係對買樓有認知
大部份都係跟風搭嗲鳩up
歸咎唔好彩都叫正確諗法
個巿升 入有好精明
個巿跌 唔好彩無得避
都好呀Q精神啫

根本掹掹緊上車就係高風險玩法
仲要mark 未來價
香港上車係難
但咪講到好正常先得㗎

我自己都造過新樓建期
撇除首期雜費 留兩三成cash flow 基本
人生不如意事十常八九
唔係上會問題 你都可能入廠駛一筆 股票輸一筆
點可能無舊錢周轉
咁你計一計600萬樓
預佢跌兩成要幾錢首期先買得?
你計完道理都唔會變
難上車係事實
而夾硬上就有風險
咁你計到未?
唔好扯開話題住

你計完先再同你討論 唔係話你唔啱
但呢班人都未必算得係夾硬上
想問下得2期定仲有3期未賣

如果第3期再平過2期 咁就真係好睇了

到時1,2期買家聯合出手

Btw 小業主買新樓其實真係無乜保障

一陣有19地產商爛尾走佬 你樓又無但又要還比銀行

多撚佘啦,樓價三十年實高過買入價㗎喎!strong hold 囉
樓花條例係證明到夠錢找工程條數
而且條數要預先俾第三方 keep 住
先會批預售樓花申請

到時出嚟係咩質素就難講
但至少唔會買左然後爛尾收唔到樓先

所以先會有大發展商溢價
大家都寧願俾貴買個安心
估價不足 上唔到會
尾數找唔到點 strong hold
買樓,實賺咩

自己又唔做功課,俾多幾十萬都煲?

學咩人買樓。

自住唔驚

炒樓抵死
最簡單以後規定方圓3公里既新盤唔可以賣平過自己個棟就得啦
你邊 d 功課咁把炮可以預發展商推低2成呀
借得銀行錢就已經有風險唔批啦

咁係咪要儲夠 full pay 先買得樓?
再講 3 年 SSD 一路都唔改仲有 x 炒家咩
呢 d 濕鳩盤 仲要建期點睇就係用家為主啦

你識唔撚識架
可能幾年後佢升職加薪
到時有能力負擔多 d 咪換大囉

濕鳩位置仲要用建期都係用家為主
炒條撚咩 人講你又講
調返轉
如果2 期賣貴20%,係咪應該比返10% 一期買家?
好多未買過樓既留言
你係咪傻咗?
自己扯開叫人計數 唔幫你計派粒膠?

仲話我計完先同我討論

不如你講返你嘅論點
再計埋你嘅論據出嚟
先再討論啦

不過我諗你大概都係話揸住舊錢已經好鬆
一啲都唔夾硬
如果係咁你應該再諗真啲件事

=== ===
你mark 未來價 究竟應該預幾多緩充資金
係視乎樓價跌幾多你仍然願意承接
如果樓價跌5成 你寧願撻都唔打算接貨
咁就無須預備跌5成所需要嘅資金
相反 如果會接 就要有充份準備
否則會衍生額外風險

咁究竟呢班買家佢地係擺咗條線喺邊
而預備嘅資金係咪相對應
就係風險所在

如果佢認為跌兩成要接
但預備資金只能負擔一成跌幅
兩者不對應夾硬上就會有額外風險

投資不一定要零風險
但要指出嘅係以上風險係可以管理而非純粹唔好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞