飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
420萬一期個賣價 銀行借唔足就要抬錢上會 冇錢抬就焗放棄訂 但之後長實再拎出來賣 低過420萬的話 會追返你差價 如果以二期個價來計...長實可以食完你訂再追多成球

買得果到多數都緊緊夠上車 唯有老破...
追咗差價先講啦
合約係雙方同意 唔啱咪唔好簽
另外買樓係投資消委會唔管
咁即係如果長實唔去追買家差價已經好好,莫講話幫買家上會
樓市gogogo
掃管笏15k cls
咁自住負資產無計啦
最緊要銀行唔好追差額姐
無得選意思係有人迫佢買?

本少咁咪儲多啲首期做八成按揭/買平啲,都唔得咪租囉
做人踏實啲,買唔起講到人哋欠咗佢咁
戴德梁: 你都叫飛揚丫嘛係咪?咁sorry,估價要同二期一齊計
係呀
所以如果遇到真心嘅好人真係要好好珍惜
你以為買賣雙方真係平等咩
白紙黑字寫明呀
自己Google下嘉湖山莊
條友鳩up到似玩膠贏民心
咁呢啲自己抵死
抵啦 得1蚊學人買10蚊嘢 無錢學人買樓
樓價升賺住放同樓價跌蝕住放 都與人無尤 亦都同今次呢單野無咩關係 因為而家係發展商推冧樓價令到有D人變相上唔到車問題

一路講樓價升咗係咪補番俾發展商呢個point來講實屬不智
你係咪閱讀理解困難? 二手樓 有呢個條款無問題。
講緊發展商喎, 大財團喎, 大石軋死蟹喎
都唔明點解買貴咗就可以鬧人
唔想蝕咪做定期收息做租租
黑糯米都有拍過屯門上車盤架,300萬新墟
冇錢唔好嫌舊定點,冇人迫你買樓

自己冇錢又要買樓,又要新,跌咗又要人哋賠俾你

講咩「唔係偷唔係搶」真係廢話,佢哋廢姐,有能力仲咁撳住你黎搶咩
買完之後升市,買家會唔會俾返差價發展商
啲人用嘉湖單嘢嚟比其實有啲唔同
嘉湖係金融風暴全港啲樓都跳樓大平賣

飛揚1期係舊年6月賣
無錯舊年年尾樓市跌過吓
但2期係3月賣,已經反彈咗啲
不過2期依然劈15%
出面個樓市根本就無跌咁多
所以我咪回:

『政府政策從來就係應該幫小市民 ,大財團係蝕底啲,咁先贏民心。 唔畀發展商撻, 淨係比小市民撻 好難做咩 ? 美容健身保險 都加左 冷靜期 可以refund 啦, 買樓咁大件事, 小市民撻訂咪 即賠 5% /10% 比 發展商囉。』

咁點解 保險公司 唔投訴合約唔公平, 點解 可以有冷靜期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞