飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
睇回覆 佔左大部份都係未買過樓喺度鳩 up

買新樓建期供係有風險 但邊有人會預幾個月爭兩成呀 咪撚吹水唔抹嘴啦

有多兩成錢喺手果個都會再買大間 d 啦
大部份業主都係俾完首期已經清袋咁滯架啦
夠錢就唔駛用波叔 plan 用建期供啦

呢鋪長實應該提供發展商二按幫手
否則咁樣焗鳩人撻訂甚至爆產就係好仆街
壞帳風險高就唔借架啦 銀行都有風險管理 萬一借咗俾你 你層樓已經負資產 你俾人炒咗走埋佬我咪仆街 我收返你層樓都係資不抵債
咁壓力測試 估價 入息文件仲有咩用???
阿豬阿狗都批 差少少都批 現金糧都批 咩風險管理都唔洗做啦 有息收架
情感上係唔過份
但理性上其實冇咩必要幫佢 何況佢仲想要人地2期果d 租金補貼之類
原本都有即供/建期簡
所以無乜人肯理飛揚一期既業主.
講到尾就係輸打贏要.
即供冇得用新按保嘛
有咁多首期就唔駛建期啦
當我同你交易
我整舊金器俾你,現估價一千蚊,兩年後做好俾你,你俾10%當訂金
到兩年後做好個金器,到時估價只值七百蚊,你仲會唔會願意俾一千買
第一日住係香港?
咁撚天真
宜家就係簽左約 你兩年後仲要舊金既話 就要跟返合約1000$同我買
佢唔撻應該都係最後誠哥做埋財仔備比佢上會
之後就睇佢自己供唔供到
而加個勢過左頭幾年蜜月期都唔會玩到轉按要硬食貴息
但個價唔係市場決定
係個莊決定
仲一定要等到到期日結算
冇得提早賣
佢唔借第時邊個買長實

銀行都唔會得罪誠哥啦
如果返朝九晚六,要過海
使唔使七點出門口
只可以升?
新按保政策嘅缺陷
先係搞到有呢 d 建期供嘅風險嘅原凶

新按保一定要現樓先做到8 9 成樓按
新樓盤要樓花期抽中先買到, 唔係唔想現樓買
新樓盤同舊樓呎價差唔多, 邊會有人仲想買舊

新按保放寬 俾呢 d 大發展商嘅樓盤都可以用即供借9成咪掂晒囉

而家唔係呢班業主唔認輸, 佢地都只求上到會
而家係政策缺陷間接令佢地焗住撻訂甚至破產
都係賺多範姐
當年誠哥都試過
都係揾食姐
你應該呢世都唔駛擔心呢 d 問題
係大陸佢連牌都唔比舉啊
xg已經對佢地好寬容
你閱讀理解零分?而家呢度討論緊係撻訂都搞唔掂,會被追討差價
輸打贏要
往死裡打
佢地未買過樓係唔會明
希望佢地呢世都唔駛擔心呢 d 問題
安心做佢地嘅公屋戶 搞掂
飛揚1 買家 驚上唔到會的 請入黎
https://lih.kg/3350239

啱啱先開左個post
照你咁講,其實地產商夾埋銀行未fat fat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞