飛揚一期 苦主負資產大哭訴 血本無歸面臨撻訂兼破產

1001 回覆
326 Like 22 Dislike
簡單講係咪即係想政府做擔保幫估價不足既人上會先? 你諗下都知唔合理啦
係, 所以更加要比之後想買野嘅人知道要好好考慮, 唔係政府出9成按就鳩衝, 之後怪鳩人地, 事情有好結果唔係必然, 但都希望班人搞得掂, 多數4~5m, 香港搵frd搵屋企度幾十個應該唔難掛
識咩,報復式反彈,有排升,根本唔駛擔心。
聽埋d傻淡講咁多,安心做業主啦
2房700幾萬係上車客?當時已經貴過同區,屯門只係低過瓏門同灣灣
同埋政府高成數一直只適用於現樓,一直話現樓9成冇問題,問題係係9成+長樓花期
我唔係呢個意思
只係推得呢樣野出嚟
就有佢存在意義
係唔係都話最少拎3成先好買
仲有咩討論價值
咁9成按呢樣野就本質上係錯啦
其實房署派間公屋比我,我都會有屬於自己的感覺。
發展商有權追返個差價
你睇清楚人地飛揚一賣慘個點係邊未呀
人地話緊自己唔係輸打贏要呀
唔係輸錢就走出黎話要生要死
輸錢就全港好多人都一齊輸
但佢地係因為驚要抬錢上會呀 或者驚撻訂搞到破產呀

但而家就係講緊你聽 佢要抬錢上會或者有機會破產
根本就係佢地自己計撚得太撚盡條數
佢自己去做十倍槓桿買期貨
轉保本身就有估價不足既風險
買建期前本身就要諗清楚

你講高成數按揭個本意本身就唔係比你咁樣攞黎買建期樓花唔係比你去槓桿買期貨
所以新按保樓花建期都只做六成

如果當日
佢九按去買現樓 有冇呢個問題?
佢九按即供去買400萬以下樓花 有冇呢個問題?
佢預多一成首期做8按即供 有冇呢個問題?
但佢自己係要選擇最高風險最大回報果個
就係九成按建期樓花
錢唔夠 咪儲多兩年或者買第d平d既樓囉
但唔夠錢得黎又樣樣都要好 咪要承擔個最大既風險囉
咁而家出事就話人出老千係點撚樣先
果d. 係政府送錢搞清楚先
一期果陣係18x 而家係16x
咁都唔係平左
加上政府賣旺角地都係3000幾蚊尺昨
第二口標仲要出得六億幾
叫人點睇好後市?
你當發展商on9?
要pin, 事情嘅根本
日日驚隨時破產收場
實上連登叫哂春
冇計啦,買完以為樓市gogogo, 轉手就賺成百萬點知加息,經濟差投資失敗
的確本質上就係錯
個D本身都係政府擔保
搞唔掂可以比番政府收番錢
真係無條件送錢
連發展商都睇市跌要減價賣,輸錢就梗

而家唔係講上唔到會先咁慘?
呢個唔係供幾多既問題而係幾時開始供既問題,即供唔會有上唔到會既問題,我day one接觸呢樣野時就問過點解會有人揀未有得住就供定樓,教我果個就係答我有人會驚建期先上會估唔足會上唔到就大大獲,而家班人唔夠錢又冇呢個防守意識真係抵輸

冇記錯即供仲要係平過建期少少
就算我記錯係即供貴啲
都係講梗幾%樓價既事
頭寸俾多0.幾%樓價都守唔到仲咁勉強買又何必呢
你係咪傻架
人地都話9按買現樓冇問題
問題係自己搵旁門左道9按買建期樓花
人地新按保唔比你咁做 就係因為風險太撚高
點知自己聽aa講走去搵財仔做按揭借住先
而家出事就非黑即白話高成數按揭有問題
其實班苦主都唔係怪樓價跌
係驚上唔到會兼破產收場
連登仔好多以為前者
爽啦,問兩老借咪得
WFC CCL
真係冇計
銀行企硬,政府唔幫都係用自由市場借口
班苦主都係要食自己
除左屋企人,親到仆街既朋友,邊個會無條件借錢比佢地上會
唔明,上google search 飛揚已經有現樓,點解啲人話樓花長?

咁幾時先知銀行會唔會借足錢?
幾肯定已經問過銀行借唔足先出嚟舉牌啦
條傻鳩唔會點得明嫁喇, 信政府唔驚 d frd 黎
d 人問係咪包賺佢就會講上唔到會問題
講即供又話8成按都要輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞