「J故台」《去一次exchange,令我變成一個壞咗嘅人》

695 回覆
221 Like 5 Dislike
之後會再解釋返
樓主有文未
樓主條條女都有下文勁撚到
做咩改名
「早呀!」

我向住面上帶點疲累但都仲係咁靚,俾我仲要早到嘅凱詠講。

「早呀呀臣。」
「你累嗎?這麼早起。」
「還好吧,一會應該也要坐很久車,所以可能在車上睡吧。現在我比較餓而已,今天晚了起床,還沒來得及吃早餐。」凱詠摸一摸自己嘅肚道。

好彩我早有準備,咁細心嘅男仔點唔加分呀?我將早餐從我嘅背後拎岀,用一個意味深長嘅微笑望住佢。

「你不會跟我說只買了一份吧?」
「當然不會了,我們在車上食吧,不要餓壞你的肚肚。」我伸手去拍一拍佢嘅小蠻腰。

「吔!沒禮貌!」凱詠縮一縮肚,然後將我放係佢身上嘅手一下打走。

上車之後導遊同我哋講呢程車大約要坐三個幾鐘,途中會有個休息站俾我地放下尿break,飲啖茶食個包,影下相咁樣。之後佢一路介紹下沿途嘅建築物,講下歷史呀,呢D野我已經冇認真聽落去。

「你要那一個呀?」我打開M記外賣,攞岀兩個包,薯餅,一枝橙汁同一杯熱朱古力。

因為始終我都未太清楚佢嘅喜好,所以我就將最大路嘅野買哂返嚟俾佢自己揀。

「這個吧,我想要喝些熱的。」凱詠一手攞走魚柳包,另一隻手攞住杯熱朱講。

我同凱詠就係咁係車上食個早餐,傾下計去Hea下時間,但始終三個鐘嘅車程都真係冇咁多野傾,而且我都怕佢攰就諗住俾大家各自一個靜靜地嘅時間休息下。

「你要聽歌嗎?」我將AirPod拎岀,向凱詠遞上其中一邊嘅耳機。

「好呀。」
「我的playlist我怕你聽不懂呀,你選歌吧。」
「隨便了,我聽甚麼都可以的。」
「那我隨便選個台灣的playlist吧。」

我求其揀咗一個叫台灣2000年代嘅playlist,見到入邊都係姐倫,五月天,JJ呢D應該冇死喇。旁邊嘅凱詠帶上AirPod之後就向住前面,慢慢合上雙眼休息一下。

其實我又唔係話好眼瞓嘅,始終啱啱先瞓醒。我一路望住凱詠沉睡嘅側面,開始發呆發到一個點,慢慢思考起一D我不能不面對嘅問題。

到底我想同眼前呢一個女仔發展一段咩嘅關係?佢點睇都唔似Rachel Phoebe個類女仔,大家開心過玩完就算,唔駛負半點責任。

咁點呀?唔通我要同佢開始拍拖呀?佢係好靚,但我係任何情況之下點都冇可能放棄Charlie。我知道我心入邊係好愛佢,我知道佢係好好㗎,我知道我已經錯咗返唔到轉頭,但最後最後我係一定會返翻去佢身邊,做我能力範圍以內可以做到嘅野去補償佢。

咁凱詠呢?Charlie唔可以受傷,唔通佢就可以?我望住佢天真無邪嘅側面,我真係諗唔到我可以點做呀,唔通我而家先嚟同佢講其實我一早已經有女朋友喇咩?

我唔係想呃蝦條,我知佢都係一個好好嘅女仔,但我負唔到呢個責任俾唔到幸福佢㗎,咁點呀?唔通而家落車呀?

唉我唔撚知呀,唔想知呀,或者只係我自己ff多咗,人哋只係想識個朋友,搵個人同佢一齊去玩下咁啫。始終我兩日之後都係要走㗎,可能我哋已經唔會再有機會見,煮到埋嚟先食喇,諗嚟都冇用㗎。

係咪好撚矛盾,好撚九唔搭八,唔知講乜尻咁呢。當一個男人嘅理性同獸性衝突起上嚟,腦部入邊嘅情況就係咁上下。又要搵D藉口俾自己合理化自己嘅行為,又要安慰下自己其實都唔係咁衰啫。

係好撚亂好撚on9㗎喇,講到尾都係衰咸濕啫。

「嘩!」

凱詠突然向我嘅方向彈起身叫一聲,嚇到我屎都咇埋,亦都打斷咗我混亂嘅思緒。

「你找死呀?嚇我?」我伸手去推一推佢嘅頭講。
「你不是睡覺嗎?」我續道。

「你當我是豬嗎?才沒有那麼快可以睡了,就閉目養神一下,但感覺總是有人在看着我,所以就起來看看是誰呀。」凱詠一副得戚嘅樣回答。

「我就好奇看一看是誰睡覺睡得那麼醜。」

我當然唔會話俾佢聽我係諗咩諗到呆哂喇。

「吔!你才找死吧,敢這樣說我!」

凱詠又伸手去打下我嘅面。我哋就係咁玩下,傾下計,瞓下咁樣就消耗咗呢一程車。

好開心,但越開心我就越驚,我以為上次對住Rachel起咗色心已經好錯。如果今次我動埋情,咁就真係唔知點收科喇。
唔好意思 今朝忙D 所以遲咗岀文
係到再一次澄清下先

呢個故事並唔係發生係樓主呀木本人身上嘅故事 我都想可以做幸福賓周

呢個只係我一個朋友嘅事 所以D名會同上次唔同咗

利申:呀木同Vicky仲一齊幸福快樂緊 所以大家唔好屈我

如果你唔知Vicky係邊個 請你睇返我上一個post喇
今日仲有無呀
夜D會再岀多一篇
鬼妹咪冇囉
其實成個旅程都只係好似去咗一個好大嘅郊野公園咁囉。不過呢到嘅空氣就好好多,天氣都幾好,行下少少路,望下山望下海,影下相咁就一日喇。

所謂嘅十二門徒石就係喺岸邊棟係到嘅幾舊大石,已經俾海水腐蝕到根本就冇十二舊係到。我唔係話呢到好悶好唔值得去,行下呢D地方,睇下風景吹下海風都幾舒服嘅,不過又未至於你見到會「嘩」一聲咁囉。

我電話影低嘅相基本上係有三種,一係純風景,二係凱詠幫我影嘅相,三係D團友幫我哋影嘅合照。

我只係敢將純風景嘅相send俾Charlie睇,甚至我自己嘅獨照我都廢時send喇,廢時佢問我邊個幫我影嘅話我又要再講多個大話去呃佢。

成日基本上都有凱詠係我隔離,除咗趁佢去廁所嘅時候send D相俾Charlie睇之外,我根本冇乜機會去覆Charlie嘅其他WhatsApp。

去到差唔多五點嘅時候,我哋開始上返車,返翻Melbourne嘅市中心。經過一日嘅行程之後,我哋再唔係好似今朝咁,仲有精神係車上邊玩同傾計。凱詠好快就瞓着咗,個頭倚靠住玻璃窗不停中下中下。

我見佢瞓得咁唔舒服,就伸手將佢個頭拉過嚟捱係我嘅膊頭上,然後自己都捱住佢個頭休息一下。

我知道呢個係一個比較親密嘅動作,但都唔一定係情侶先做得㗎嗎。我原意只係想大家都可以瞓得舒服D,可以有個捱住嘅位,唔駛個頭係咁郁嚟郁去,就係咁簡單㗎炸。

「Wakey Wakey, we will be arriving in a minute. Once again I would like to thank everyone here for letting me to be your guide and I wish you all a very good evening.」

我俾導遊嘅宣佈嘈醒咗,但身邊嘅凱詠仍然處於熟睡之中。我見都差唔多到就冇再瞓返,只係乖乖地咁坐係到,等佢可以休息多一陣。

「喂,到了,要下車了。」我聳一聳膊頭叫醒凱詠,然後幫佢撥一撥面上凌亂嘅頭髮。

睡眼惺忪嘅佢係我嘅肩上起身,捽一捽又眨一眨雙眼,嘗試將自己嘅魂魄叫翻返嚟。

「怎麼了?很累嗎?」我望住呢一刻傻更更嘅凱詠問。

佢仲係吽下吽下咁,只係擰一擰頭,乜嘢都冇講。

「那可以走了嗎?車上差不多只剩下我們了。」

見到佢點一點頭之後,我就幫佢執返所有野落佢嘅袋到,確保佢冇漏野之後就準備起身落車。

我望住仍然未完全清醒嘅凱詠,論論盡盡咁行落幾級旅遊巴好大級嘅樓梯。睇住佢跌跌撞撞咁,我好自然就伸手去扶一扶佢。

「你看你,走路走得像企鵝?企鵝一樣。」我唔肯定台灣係咪叫企鵝,亦都唔知自己讀得啱唔啱。

凱詠落咗車之後,我就好自然將手縮開,準備向前行,搵下有D咩啱我哋今晚食D。

係我一步之後嘅凱詠突然衝上嚟我嘅側邊,用右手繞住我嘅左手,然後將頭捱落我嘅膊頭上倚靠住我咁行。

咁啫係咩意思呀?佢係咪當咗我頭先捱住佢個頭瞓就係代表我哋已經一齊咗?我唔知台灣嘅文化係咪咁樣做就已經代表會成為情侶,但香港好似就唔係囉,而我亦都冇咁嘅意思。

我仲好記得自己有女朋友㗎。

我成個人一時之間好亂呀,我哋咁啫係點呀?我而家係同時有兩個女朋友?我望一望佢捱住我嘅頭頂,又唔係幾好意思問清楚,但我亦都知道自己唔會推得開佢。

「我們今天晚上食甚麼好了?」凱詠問。
「你帶我去那裡就那裡喇,這裡是你的地方呀。」
「好吧,那你就乖乖的跟住我吧。」

我一路跟住凱詠,個心一路就囉囉攣,我點同Charlie交代呀?我點同我隔離嗰個交代呀?我從來冇諗過事情會發展得咁快,由我哋第一次見到而家唔知算唔算一齊咗,只係過咗兩日。

呀臣,你唔諗咁多住先,可能佢只係太攰想搵個人捱下啫,咁樣都唔一定係情侶㗎嗎?

凱詠由原本繞住我手肘嘅位置,逐D逐D咁瀡到落我嘅手腕,我開始feel到佢嘅手指慢慢掂到我嘅掌心。

「死喇,瀨野喇,我真係要變成一個仆街,一個壞咗嘅人喇。」我係心入邊自言自語。

我唔係唔想呀,大佬,咁靚嘅台妹係我隔離我點say到no呀。我係唔敢炸,我唔敢想像俾佢哋是但一個知道個真相之後會係點。我唔敢話俾凱詠知其實由頭到尾我都係有女朋友㗎。

「死就死喇,冇得縮㗎喇,你而家可以做嘅就只有呃到佢兩個徹徹底底。」

我慢慢張開五隻手指,然後將佢哋交叉咁放落凱詠嘅手之中,同佢十指緊扣。我擰轉頭望一望身邊嘅佢,只見佢一粒都冇岀,只係怕怕羞羞咁笑住,望我下我又望下第二到。

或者呢個動作真係確立咗我哋嘅關係。咁多位,我正式一腳踏兩船喇。
劇情突然發展得咁快
睇呢篇嘢真係完全show到男人谷精上腦嗰陣係點諗嘢

咁凱詠呢?Charlie唔可以受傷,唔通佢就可以?

睇到男主角中間講呢句,我就覺得男主角為咗合理化自己溝女,真係咩都諗得出

唔通唔去溝凱詠,佢就會受傷?
點睇都係男主角呃鳩佢先有機會令佢受傷啦

咁靚嘅台妹係我隔離我點say到no呀

即係樣衰嘅話,就理得佢死啦下話
你都識講谷精上腦喇

呀臣覺得自己衰但又忍唔到 咪要講D野嚟合理化自己嘅行為 等自己良心好過D囉
樣衰佢應該忍到手唔拖落去

好似Phoebe咁
好心佢誠實啲,一係就認自己仆街,一係就頂住啲不道德諗法啦

support
原來Phoebe唔靚
我以為故裡面嗰啲都係靚女嚟添
咁佢都知自己衰嘅 不過衰咸濕啫

多謝支持
Phoebe咪皮膚差嘅呀慈 呀臣話佢仲忍到嘅level

Charlie齋講樣可能同Phoebe差唔多 但加埋對波同埋上哂屋企又咁多招數呀臣就要破戒喇

至於凱詠 淨係講樣已經收咗佢皮
呀慈好正喎
可能Phoebe真人塊面太爛掛 又或者嗰時啱啱到 個腦仲有Charlie講嘅說話

我都好想可以俾相大家睇 但我唔可以

總知Tinder上面幅相就似呀慈 真人皮膚就差D

總括嚟講呀臣係話Phoebe未到佢要犯錯嘅地步 呢個就係佢嘅形容
咁搞笑
tinder寫啲咁嘅嘢
Tinder上邊幅相似啫 唔係佢寫話自己似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞