「J故台」《去一次exchange,令我變成一個壞咗嘅人》

695 回覆
221 Like 5 Dislike
認命扮矮人的有太多個 早有六個

放心喇巴打 我識個friend肯定矮過你

岀軌偷食SP都有齊哂 所以你真係唔駛擔心
佢應該有睇呢個post 見到我咁講佢實屌我

唔好嬲喇 真係呀嗎
佢幾高先
「我沒事我沒事。」

我捉住Rachel嘅前臂,將佢㩒返低去原本踎緊嘅位置,嘗試將我哋之間嘅距離拉返遠一D。

為咗避免我哋兩個身處於一個咁尷尬嘅姿勢,我好快就一邊捽住自己個頭一邊起返身。

「起來吧,我沒事了。」我一邊向Rachel伸岀手扶佢一邊講。

好彩嗰一日之後個天都冇再整蠱我,我呢D血氣方剛嘅少年唔係咁襟考驗㗎炸。

「你做咩係咁搞個頭啫?」

到夜晚同Charlie FaceTime嘅時候,個頭仲係隱隱作痛咁。搞到我成日忍唔住手走去捽佢,就係因為我咁多手搞到我一路同Charlie facetime嘅行為都變得好奇怪。

「冇,今日晏晝撼到個頭,而家好似有D腫腫地啫。」
「陰公囉,你撼到邊到呀?」
「枱底炸嗎。」我指住地下,望住今日捱住嘅枱腳同Charlie講。

忽然,今日眼前一「黑」嘅畫面又係我嘅腦海中浮現出嚟。唔係真係暈低嗰隻黑,係冷衫嗰隻黑。

諗起嗰個畫面,我不禁望住同一隻枱腳發咗陣吽哣,然後吞咗一啖口水。

「你冇喇喇捐落枱底做咩呀?」

就係我仲回味緊,唔係,係回憶緊之際,電腦裏頭又傳嚟Charlie嘅聲音喇。

「喂!你撼傻咗呀?做咩唔理人啫?望住個地下做咩呀?」

「無,晏晝跌咗枝筆咪捐落去執返囉。」

人真係好犯賤㗎,你越逼自己唔好諗你就越會諗,咁到底要點樣先至可以唔諗一樣野呢?

10:18
9月19日
WhatsApp: Clara 已傳送你一個新訊息

「Another working day!」

過幾日之後,Clara又send咗一張佢返工時候嘅相嚟。講真,傾咗成三個禮拜,乜野喜好,興趣全部你諗到可以傾嘅野都傾哂喇。我同佢已經係進化到只係得返同對方分享下而家做緊D咩可以傾,有時我都會影下我上緊堂嘅情況俾佢睇嘅。

我原本都諗住冇野講就由佢冇野講喇,但佢又好堅持每隔三兩日都會搵一搵我㗎喎。咁都唔係辦法㗎,於是我就諗住約Clara岀嚟食下飯,睇下會唔會有D咩可以令我哋之間有返D共鳴,多返D話題咁喇。

「I am just wondering if you have time to hangout and have dinner with me? So we can meet in person!」

經過三個禮拜之後,我終於忍唔住問Clara喇。

「I'd love to but I just can’t. Others from working, I need to get back and stay with my grandma.」
「Also, I don’t really have money to spare and have dinner outside.」Clara補充。

***加密內容為中文翻譯

其實佢一直都講到自己好慘咁嘅,屋企嘅狀況又唔係咁好,個grandma又病得好似好嚴重咁,咁我都無謂強人所難喇。不過我好奇嘅係,我以為我諗住玩Tinder識「朋友」已經好痴線㗎喇,原來係有人諗住玩Tinder識筆友㗎喎。

「No worries at all, family first for sure. So you basically cook at home all the time?」
「Yea, and I will bring my own lunch to work as well.」

***加密內容為中文翻譯

就係咁,我就繼續同Clara keep住用文字嚟展開激情對話。

12:26
9月22日
WhatsApp: Rachel已傳送你一個新訊息

「明天又是在你的家 好嗎?」

見到Rachel呢個message,我係有遲疑過一秒嘅,但其實由始至終都係我自己思想污穢得滯係到胡思亂想啫。根本人哋咩事都冇,又冇諗咁多野,人哋淨係諗住上嚟正正常常咁樣做下assignment炸嗎。

「okk」
「那我明天自己上來吧 這一次我懂怎麼走了」
「好的 你找不到再call我吧」

第二日,我就如常起身刷牙洗面換件衫之後諗住煲煲水,然後一邊煮個意粉一邊等Rachel嘅來臨。點知時間一分一秒咁過,佢仍然係未岀現,而平時嘅佢一向都好準時㗎。

13:10
9月23日
沒有新的通知

於是我拎起個電話諗住搵下Rachel,睇下佢會唔會有D咩意外或者發生咩事令到佢遲咗喇。就係呢個時候,我就聽到有人敲門嘅聲音喇。

「嘩,你做甚麼來了?」

我一開門見到全身濕哂嘅Rachel著住白色花花長裙,全身冇一個地方係乾爽嘅。頭髮上仲滴住水咁樣係我嘅門口岀現,我先發現原來岀面一直落緊好大雨。
你有冇160呀?佢就冇喇
介紹嚟學下嘢?
加速
我再講佢就嚟打尻我㗎喇

睇下遲D有冇機會打少少佢嘅事蹟俾大家睇喇 但始終唔係個個人都鍾意係網絡上share自己嘅故事嘅 不過我盡做喇

唯一可以講嘅係佢識嘅比較多係亞洲其他國家嘅女仔 唔知係咪港女會特別介意身高呢樣野?

我識D friend 175up都會被人嫌矮
多謝巴打支持

聽朝會再岀文!
溝緊日本妹 但是我0 progress
當我啱啱好160啦
不過我諗你個fd真係好幽默同有魅力 我就自問呢d吸引女仔嘅元素都冇啦

所以好多女仔都係話我好適合做閨密但唔適合做男友
溝咗幾耐仲係0 progress先?

時間好重要呀
作為一個同性朋友 唔多覺

可能佢條撚識轉彎我唔知喇

趁仲後生咪咩都試下囉 横掂俾人hurt下都冇乜大不了啫 我哋都睇化哂喇 你仲有D掛住添

點都好喇巴打 我都搵到Vicky 你都會搵到個識欣賞你嘅人嘅

老套D講句 個天會有安排㗎喇 你有睇我舊故你明我講咩嘅 有時你以為好好嗰個越來係爛橙 啱嗰個原來一直係身邊未察覺啫 加油!
「你沒有帶雨傘嗎?」我問Rachel。
「你覺得我像有嗎?」
「那你叫我下來接你嗎,現在你像剛洗完澡一樣。」

「我想等一會雨就會變小嗎,然後我跑快一點就可以了。豈料走到一半,雨又變大了。」

「怎麼了?好冷嗎?」

我留意到Rachel係到打冷震。

「一點點吧…」Rachel虛弱地回應。
「那我有甚麼可以幫你呀?你要毛巾衣服或是甚麼嗎?」

「你可以借一點衣服給我嗎?讓我可以掛起我的裙把它乾一下。」

於是,我就隨便係衣櫃攞咗一件自己嘅T-shirt同一條做運動著嘅短褲俾Rachel。

「毛巾你可以用掛在廁所那條,乾淨的,剛洗完的。」
「好的,麻煩你囉。」
「沒有了,快去換衣服吧,待會冷病就不好了。」

我帶Rachel經過廚房去廁所嘅時候,俾佢見到我原本係到煮緊嘅意粉。

「你食東西了嗎?我在煮意大利麵你要嗎?」
「也好呀,我今天早上只食了個麵包。」

「ok,那你上廁所吧,我去準備呀。」
「謝謝,謝謝,真的麻煩你了。」

Rachel去換衫之後,我又係廚房煮多一個人分量嘅意粉。廁所入邊不時傳岀風筒嘅聲音,搞咗大約十五分鐘之後,Rachel就換上我嘅衫褲,係廁所岀返嚟喇。

「呀…褲子是不是有一點短了?你會冷嗎?你要長褲嗎?」

我望住著住我件T-shirt嘅Rachel好似著咗oversized嘅衫咁,一身Boyfriend style嘅打扮完全冚住咗我俾佢嘅嗰一條短褲,令到佢睇落好似冇著褲咁。

「還好了,不濕就可以了。」
「好吧,你冷再跟我說吧。那個你給我,我幫你拿去乾吧。」我指住衣架上Rachel原本著住嗰條裙講。

「桌上的麵可以食了,你可以先食。還有杯子裏有些熱茶讓你喝的。」
「麻煩你了。」Rachel有少少唔好意思咁講。

「怎樣?要吐嗎?」我幫Rachel掛好件衫之後,行返去餐枱坐低講。

「才不是了,很好食呀。想不到你一個男生這麼會做菜呀。」
「就它本來這個醬好食呀,我只是把醬跟麵混在一起然後加點bacon和cheese而已。」

「完全沒有技術可言的。你一個人住久了,自然就會去找些在家也容易煮又能吃的東西。」我續道。

「那你經常都是自己煮嗎?」Rachel問。
「看心情吧,有時比較懶就去買外賣呀。」
「那你懂煮中菜嗎?」
「就簡單的家常便飯就可以囉,你要我烤鴨,佛跳牆甚麼的我就不懂了。」

「這樣你下次可以煮給我食嗎?我就很久沒有食過媽媽做的菜了。」
「下?我就怕你會失望呀,而且你家食的都是四川菜吧?」我對Rachel嘅呢個提議顯得有D驚詫。

「沒關係呀,你做的我都會食的!」
「好吧…我試一下吧,但不好食不要怪我呀。」
「一定不會,不用擔心。」

食完野之後,我諗住執好張枱等我哋可以開始做野,誰不知我呢個舉動竟然俾Rachel阻止咗。

「你休息一下吧,等我來呀。我不會上來白白食你一頓的。」Rachel一邊收拾枱上嘅野一邊講。

「這些都是可以用的嗎?」佢行到鋅盤嗰邊,然後拎起一塊百潔布同毛巾問我。

「是呀是呀。」

我望住Rachel嗰對雖然唔算長但雪白嘅雙腿,望住佢著住我件衫好似著one piece睇落冇著褲,洗緊碗嘅背影開始想入非非。

呼!唔好亂諗唔好亂諗。我用力咁眨吓眼嘗試令自己清醒一D,然後再深呼吸幾下去整理自己污糟嘅思緒,不停提醒住自己Charlie嘅存在。

14:02
9月23日
沒有新的通知

「Hello B 你係到做緊咩呀?」

我馬上拎起電話Whatsapp Charlie,分散一下自己嘅注意力。

「好吧,我們可以開始了。」Rachel行過嚟抹乾淨張枱之後講。

我同Rachel開始focus係自己嘅問題之上,各自進入思考模式。一時之間我好似只係望到assignment上面嘅文字,忽略咗身邊嘅事物。

就係我諗緊條題目點做嘅時候,腦部突然奏起音樂,我亦都不自覺咁哼起歌嚟,個頭跟隨住節奏搖擺。

唔好問我點解,我成日都係咁㗎喇。

「我要將你拯救,逃離人類荒謬…」

就係我身體開始搖擺嘅時候,我先醒起Rachel其實一直都係我隔離。因為呢個時候佢已經放低咗手上嘅工作,抬起頭望住我。
終於有甜了嗎
兩個月到啦 同佢傾計佢又隔勁耐先應
諗住約佢睇戲
開始甜未
Rachel
「呀…sorry,是不是吵著你了。我在家就不自然會這樣的,這就是為甚麼我不能跟不熟的人住的原因。」

「哈哈哈哈…你這個人真的好可愛喔。」

Rachel望住我呢個白卡佬,忍唔住哈哈大笑岀嚟。

「幹嘛了?沒見過人唱歌嗎?」
「哈…沒事沒事…哈哈。」Rachel盡量抑制住自己嘅笑聲。

「呼!好吧好吧,其實我是想問你一下這個的,這裡我不太明白呀。」Rachel指住佢部電腦上嘅題目問。

「Ah!這個嗎,這個有一條formula可以把答案找岀來的,但我忘記了。等我一下,讓我先google吧。」

「嗯…是這個了。」我將laptop搬到我同Rachel之間,俾佢睇下我搵到嘅野。

「這裏你先把total asset算岀來,然後…」

係我講解嘅時候,我開始發現Rachel亦都中咗個頭埋嚟電腦mon嘅前面,聽下我講嘅野。我哋之間嘅距離忽然收窄到只有3cm。

慢慢,我開始feel到Rachel已經唔係聽緊我講野,而係緊緊咁望實我嘅側面。

「幹嘛了?你幹嘛看著我?」

我哋之間嘅距離實在太近喇,近到我唔太敢擰轉成個頭望向Rachel,只係用雙眼睄一睄身邊嘅佢問。

「沒事沒事,你繼續吧。」Rachel一臉腼腆咁回答,然後又望返住電腦嘅螢光幕。

我開始感覺到Rachel有D唔妥,於是一路講就一路留意住佢嘅面部表情,只見佢緊緊咁咬住下唇若有所思嘅模樣。

「然後這裏你有net income了吧,只要把…」

我講到一半,就突然被Rachel用手指篤一篤我㩒緊電腦嘅手臂打斷咗。

「怎…怎…怎麼了?」我輕輕咁擰一擰頭望向Rachel問。

身邊嘅Rachel微微咁dup低頭,不時睄下我又望返前面,又望下我又望返前面。

「然後了…」

正當我準備繼續之際,Rachel又用佢嘅食指係我嘅前臂上撩下撩下。

呢個時候,我已經停咗落嚟冇再講野,或者應該係話我已經講唔到野喇。因為我感覺到雙方都已經feel到發生緊咩事,氣氛一時變得超級尷尬。我頓時成個腦一片空白,血液開始湧上頭搞到紅都面埋。

我吞一吞口水,開始擰轉頭望向Rachel,見到佢都做緊相同嘅動作。

係我哋視線對上嘅一秒,我條頸好似fix死咗郁唔到咁,我知我應該即刻擰開㗎但係我做唔到呀。尷尬嘅氛圍又令我嘅雙眼唔敢直視眼前嘅佢。眼珠不停咁走嚟走去,望下Rachel,又望下佢後面嘅牆。

直到我開始feel到Rachel已經緊緊咁盯實我嘅雙眼,我嘗試同佢短暫咁接通我哋嘅眼神。

我嘅左手中指不停銳落我嘅右手中指之上,試圖用痛楚嚟令自己清醒一D,但所有嘅緊張同尷尬就好似嗎啡咁,令我一時之間好似失去咗痛感咁。

理性話我知我係應該要避開Rachel嘅眼神,但呢個moment仲咁理性嘅應該只有gay佬先可以做到。

我知道我走唔到㗎喇,molamola。

Rachel嘅下臀開始離開櫈面,成個人慢慢咁趷起身向我傾前。我做到嘅就只有唔好郁,乖乖地咁等待Rachel嘅來臨。

佢慢慢哄前個人,直到佢嘅嘴蜻蜓點水式咁錫咗我一啖,然後hold係我嘅鼻尖附近幾秒。我不停急促咁呼吸,亦都feel到就係我前面嘅Rachel呼吸嘅氣息。

佢見我冇避開,就開始成個人咁錫咗落嚟。我慢慢將條脷伸入佢嘅口腔,係我哋舌頭交纏之際,我亦都將雙手放到佢嘅腰後,將佢成個人向我呢邊攬過嚟。

Rachel好快就已經坐咗係我嘅大髀之上,緊緊咁箍住我條頸繼續擁吻。我慢慢將我嘅嘴移到去佢嘅面上,再移到落佢嘅頸部。

突然Rachel好嬌喘咁係我嘅耳邊「嗯」咗一聲,令到原本已經控制唔到自己嘅我,情緒更加高漲。我一邊親吻佢條頸,雙手一邊放入佢嘅衣服之內,從佢嘅腰間開始,慢慢向上探索。

唔係呢到停下話
Let’s go no bull shit

有D人可能係慢熱D啫 約下單獨睇戲可能會幫到你知道佢嘅心意
巴打唔好忟憎

之後嘅篇幅比較大段 我更加難係後面停 所以聽日我會一炮過岀 廢時阻住呀臣扑野俾人燒春袋喇
樓主懷疑博屌

文呀!我要文呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞