「J故台」《去一次exchange,令我變成一個壞咗嘅人》

695 回覆
221 Like 5 Dislike
辛苦樓主了
唔好咁講 最緊要大家睇得開心

我都係搵D野做消耗下時間㗎炸
每個人都會係開心過後,先至識開始思考貪一時之快而帶嚟嘅問題。咁我同Rachel係咩關係呢?萬一Rachel以為我哋成為咗男女朋友咁咪仆街?我同Charlie又點呢?如果被佢知道我係咪會永久失去佢呢?

當然喇,你係做之前梗係唔會諗到呢D問題喇,而家就開始識驚喇。係呢一切發生之前,我原本係講過D大話嚟呃Charlie,但都未至於彌補唔到嘅錯呀,但而家搞成咁樣,我仲點面對Charlie呀?

係我諗爆頭嘅時候,我唯一可以做嘅野就係搵呀樂斟斟佢。

「死仔呀,唔聲唔聲就食咗條女,唔怪得知Tinder只係用嚟識朋友喇。」我同呀樂講哂所有野之後,佢第一個反應當然係潤尻我喇。

「屌你,唔好講呢D住喇,諗下點解決問題好冇呀。」我回應。

「咁你會唔會為咗條強國妹放棄Charlie呀?」
「痴線,咁梗係唔會喇。我認我係衰咸濕,但我個心絕對係得Charlie一個㗎炸。」

「咁冇咩好諗啫,你唔食都食咗囉,唔通搭時光機返去叫自己勒緊個龜頭咩?」
「What happens in Sydney, stays in Sydney.」呀樂補充。

或者呢個真係我唯一可以做嘅野。

「咁Rachel呢?佢會唔會以為我哋一齊咗㗎?唔通我直接同佢講我哋one night stand嚟㗎炸,咁咩?」

「佢知唔知你有女朋友㗎?」呀樂問。
「我冇講過囉。」

「唔係喎!佢有我instagram㗎喎!入邊全部都係我同Charlie嘅相嚟㗎喎!」我再諗深一層,先醒起呢一件事。

「咁你驚Hi咩?聽你咁講條女都應該唔會係純情小白兔喇,分分鐘人哋一早plan定食完咪算囉,係你on99咁仲係到諗點同人交代啫。」

「咁佢走嚟叫我同Charlie分手咁點呀?」

「我諗就唔會囉,你睇下之後佢對你係點先喇。係當正你男朋友咁呀定係SP炸你咪知囉。」

「係喎,到底條女有咩神乎其技,令你連強國人都照啅唔放過呢?好撚索㗎?」呀樂追問。

「唔係呀,普普通通喇。」
「100分有幾多分先?」
「65?可能70喇。」
「咁係咩驅使你去屌佢呢?係民族尊嚴呀定係愛國情懷呀?」

「係對波。佢對波至少有90,可能95添。床上技巧懷疑要俾100。」
「屌,唔撚怪得喇。去到老練咁遠咁多女唔食食強國人,實有D蠱惑嘅。」

古語有云,正所謂波大遮三醜。何況Rachel絕對唔醜,只係未到國色天香嘅級數啫。

「唔好被我睇死呀,呢次應該唔會係最後一次。」呀樂續道。

「唔會掛…」
「你唔係話仲有一份assignment未交咩?咁佢至少都會上多你屋企一次喇,你認為你今次可以唐僧上身咩?」

「唉吔…唔好再逼我喇,個天唔好再考驗我得唔得呀,我好易動搖㗎炸。」
「衰一次又係衰,衰兩次又係衰,Charlie只有知同唔知㗎啫,冇人會care你衰幾多次㗎師兄。」

事實證明最大嘅魔鬼其實係你身邊嘅朋友。

「橫掂都係衰囉,唔happy埋佢,我驚你到時同Charlie散嘅話,你會揼撚爆個春袋呀。」
「我叉撚住你把屎坑嘴喇。」

其實我知自己衰呀,但男人都係先用下體後用腦思考嘅生物,至少我係囉。

自從嗰日Clara拒絕咗我嘅邀請岀嚟食飯之後,我哋嘅話題繼續係有少冇多。其實我甚至曾經提岀過可以去佢返工嘅cafe飲杯野或者以任何佢方便嘅形式見個面都好,但最後都係俾佢一一拒絕。

我已經接近放棄去維持呢一段關係,因為我哋嘅話題已經進化到佢同我講而家搭緊巴士,今日食咗塊餅呢D無聊到冇得再無聊嘅事。

13:34
9月25日
WhatsApp: Clara傳送你一個新訊息

「Why don’t you reply me?」

對上一個message,係佢同我講佢係到睇緊電視。

「I thought that was the end of the topic. I just can’t think of anything to say.」
「Then you can still reply me something!!!」
「Like what?」
「Anything!」

***加密內容為中文翻譯

其實佢諗到野講我真係唔介意同佢傾計,但既然大家都冇野好講,又何必要夾硬咁去覆呢?

17:25
9月25日
Tinder: You got a new match!

我打開Tinder,見到可能係一個我碌咗咁耐交友apps,外觀最為吸引嘅一個Asian,至少睇相嚟講係喇。

「Y 24
Hi, I am Y from Taiwan.
Currently at Melbourne.」

早幾日我見Tinder已經俾我掃到冇乜人,於是就將搜尋嘅範圍擴大,點知就俾我搵到呢條大我幾年嘅台妹喇。

雖然佢應該都只係嚟旅行,唔會留係到太耐,仲要係Melbourne添,但我有理冇理都決定嘗試接觸一下呢個用張相就令我眼前一亮嘅女仔。

「Hi!」

11:19
9月26日
WhatsApp: Clara傳送你一個新訊息

「Having some orange juice now!」
「Nice」

為咗唔好俾Clara再話我,我已經開始用ok,good,nice同👍🏼去覆佢。我估佢都開始覺得冇癮喇,因為佢再chur多我幾次,就冇再搵過我喇。

就係咁,我去澳洲exchange最接近認識到鬼妹嘅一次機會就咁消逝咗。
我估有唔少人都會覺得Clara呢段情節有D無聊?其實我都有諗過到底應唔應該擺佢入去呢個故入邊 始終佢嘅角色真係可有可無

如果呢個係一個虛構嘅故事 我相信Clara就唔會岀現㗎喇 但始終呀臣同Clara都係真實發生過嘅事 所以我都想俾大家睇下 一個呀臣咁嘅條件 對鬼妹冇太大幻想嘅男仔 去到外國嘗試認識鬼妹嘅時候會有D咩發生

如果你覺得係無聊嘅 就啫係無聊嘅事就會發生囉 我唔係話亞洲男仔一定溝唔到鬼妹 純粹呀臣嘅例子失敗啫 而且佢個人本身都唔係太鍾意Clara喇 傾唔傾得埋都真係好重要嘅

所以如果仲有好鍾情鬼妹嘅巴打 我都好強烈建議大家去追尋㗎 加油!
想睇Rachel 最後佢地係點樣呢

16:32
9月26日
Tinder: Y傳送你一個新訊息

「Hi」

點知條台妹串到差唔多一日之後先覆我。

「你是台灣人呀?我們說中文好嗎?」
「好」
「你現在在Melbourne嗎?」
「對呀」
「來旅遊嗎?」

呢條台妹除咗覆得慢仲覆得好少添,好似打多兩隻字都會關節炎咁。每次我覆完佢,等一輪,就會得到佢不多於三隻字嘅回覆。

11:43
9月27日
WhatsApp: Rachel傳送你一個新訊息

「這個星期二我有點事做沒有空了,星期一晚上你可以嗎?」
「可以呀」
「那我下課以後到你家好嗎?」
「好的」

「你是會做飯給我食嗎?」
「也是可以 你想食些甚麼?」
「你做甚麼我就食甚麼了」
「好吧 那我隨便弄就是了」
「ok」

講開又講呀,過咗個日之後Rachel又冇咩特別唔同咗嘅,至少冇好似一個女朋友咁樣對待我囉。我哋係學校見到同其他人一樣都係打下招呼say聲hi就算。

最多係WhatsApp嘅時候,會有D flirty D嘅對話囉,不過就係咁多喇。或者呀樂講得啱嘅,可能Rachel先係專業嘅玩家,係我諗多咗啫。

15:16
9月27日
Tinder: Y傳送你一個新訊息

「Working Holiday」
「那你會待多久了?」
「到下年一月」

「你了?」
「我在Sydney呀」
「讀書嗎?」
「Exchange 就是交流生那種 也是在這裡待到一月」
「然後回台灣嗎?」
「不是呀 回香港」
「所以你是香港人?」
「對呀」
「難怪 就你說話怪怪的」

原來佢都有興趣想知下我嘅野嘅,係一個對話入邊,得你自己一個單方面咁問真係好難維持落去㗎。就係我以為佢唔多想show我嘅時候,呢位Y小姐又好似對我釋岀咗一點嘅善意。

16:48
9月29日
WhatsApp: Rachel傳送你一個新訊息

「剛下課了 我先回家拿點東西然後過來」
「ok 我剛買完菜了」
「大廚 今天晚上有些甚麼食?」
「來到你便知了」

離開WhatsApp之後,我又打開Tinder之中同Y小姐嘅對話。

「所以你是叫甚麼名字?該不會是Y吧」
「凱詠 你亦可以叫我Amy」
「那凱詠好像好聽一點哦」

「你了?中文名是甚麼?」
「迪臣 你可以直接叫我呀臣呀」
「迪臣 不就是你的英文名嗎?」
「應該是吧 就我爸媽太懶不想再想吧」

原來我想問凱詠有冇WhatsApp,咁我哋就唔駛再用Tinder嚟傾計喇。不過我醒起我WhatsApp嘅icon正正就係我同Charlie嘅合照,而且如果我經常online嘅話,一定會令Charlie懷疑。

「你有Line嗎?我們用Line聊好嗎?」
「可以呀 你加我吧」

我知道佢作為台灣人,一定有用Line嘅,而且用Line嘅話我on足廿四小時Charlie都唔會知喇。最後我為咗將來唔好有咩手尾跟,決定用我臨時嘅澳洲電話開咗個Line,將來返到香港有咩事del咗佢就可以一了百了。

係Line同凱詠打咗聲招呼之後,我見時間都差唔多就準備去煮飯。

「叮噹!」

Rachel大約一個鐘之後上到嚟,我一打開門見到佢竟然比平時拎住更多野,揹住一個脹脹地嘅背囊係我門口岀現。

Rachel入門口之後,輕輕咁錫咗我一下,然後除低佢身上嘅外套,係梳化上放低佢沉重嘅行裝。大褸之內竟然只係一件單薄嘅李彩華,令Rachel最驕傲之處頓時變得若隱若現。

「準備了甚麼餸菜呀?」
「就普通的家常便飯呀,炒個菜,雞翼跟蘑菇帶子。」

「雞翼?」Rachel一臉疑惑咁問。
「um…um…雞翅膀嗎?Chicken wing。」我將雙手叉係腰然後前後發下發下咁講。
「Ah!翅膀。」
「對呀,你先去洗個手吧,很快可以食了。」

Rachel入咗廁所之後,我又行返去爐頭前面,繼續準備今日嘅晚餐。

「有甚麼可以幫你嗎?」洗完手嘅Rachel,行到嚟我嘅側邊問。
「沒有了,就多等一會就可以…」

佢冇等我將成句說話講完,就將嘴貼埋嚟,同我濕吻一番。唔規矩嘅手更加慢慢伸到去我嘅褲頭,鬆開我腰前嘅一粒鈕。
淫賤大陸妹
唔係點氹到呀臣貼貼服服
竟然係真人真事
我以為純屬虛構嘅添
佢哋好撚仆街,用埋晒哩啲垃圾手法嚟撬人啲仔,成班都仆街嚟
師兄係咪中過招 又想聽故事了
上次寫自己嘅野我可以話有九成甚至九成半真喇

今次我都要聽朋友口述佢嘅事再寫岀嚟 中間佢可能有D表達得唔清楚 唔記得咗 或者有時我會覺得加少少自己嘅幻想會好睇D

所以今次呢個故我會話七分真三分假喇
連原本唔鍾意佢哋嘅後生都中伏 好難怪D咸濕廢佬臨老先俾人呃埋D棺材本同間公屋㗎
睇佢個名都應該同大陸妹交唔少手
我本人無呀
但係之前遇過個婆婆,佢老公就係俾啲中國女人搶咗,佢一邊講一邊喊

同埋試過有中國人想勾引我老竇,好彩我老竇夠定力無中招
仲有無文?
講真,如果有個樣靚身材正嘅中國女人勾引自己,
其實真係唔容易頂著嘅,
所以我多數一聽到對方中國嚟或者講普通話,就會開始拉遠距離
大西北喎
元朗國啫
just fuck is ok for me
no deeper beyond that
今日無喇 聽日再岀
唔知點解見到個北字就覺得係佢哋

不過而家香港有邊到冇㗎 D人材岀哂嚟搵食 做雞老千連賣身葬父都岀埋
Agger

玩還玩 唔好沉船
應該就唔會
利申一個支妹都唔識
屌都唔好了,佢哋好多陰濕嘢
分分鐘拎啲穿窿套嚟陰鳩你
俾大家講到覺得每個講普通話嘅女人都好似有陰謀咁

好彩我個樣夠安全又夠窮啫!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞