「J故台」《去一次exchange,令我變成一個壞咗嘅人》

695 回覆
221 Like 5 Dislike
反而係香港嘅大學遇過嘅大陸人都冇乜大陸味 仲可以有傾有講

唔計政見 真係未遇過黑人憎嘅大陸人
香港反而多啲黑人憎既個人覺得,反而外國讀得書既可能好啲
樓主同Vicky而家點

樓主以冇係澳洲生活過嚟講寫得算幾好,好多位都好有畫面
原本都想提有啲位嘅用字唔係幾澳洲,例如好少講coffee shop, 多數講cafe
但係其實諗諗吓咁樣先至貼切,因為男主角而家都係去咗澳洲幾日通常住得耐先會慢慢知
不過如果係描寫鬼佬嘅對白嘅話就要改返mate喇
其他我覺得都還可以
不過樓主可唔可以唔好再用個”味”字 用返 “咪”

Any 肥,g持
都係睇運氣㗎炸
一切安好 巴打有心
多謝支持!

字眼個方面我會再留意下
我先將今朝嘅文譯一譯俾大家 之後個D我會加密咗佢 有需要嘅巴絲就可以自己㩒嚟睇

18:48
8月31日
Tinder: Clara sent you a new message!

我買哂所有野連埋水煲,掃把返到屋企之後,諗住抖一抖,先至開始我嘅抺屋執屋大計。就係攤咗係梳化休息緊嘅時候,又收到Tinder嘅通知。

「Is the one on your profile really you?」
「你tinder D相真係你嚟㗎?」

「Of coz it is.」
「梗係啦」

「Then you look really cute!!!」
「咁你都生得幾唔錯喎」(外國人話人cute多數都係讚對方幾有吸引力,但又唔一定係靚仔嘅,亦都唔係可愛咁解,中文好似比較難去搵一個字翻譯。)

我睇到呢句,有少少半信半疑,又靚又主動仲要咁好口嘅鬼妹會俾我識到?我開始越嚟越懷疑佢係澳洲版嘅倫敦金。

「oh really? I thought you foreigners can’t really distinguish our Asian faces and think all of us look the same.」
「係真唔係呀?我以為你哋唔識分我哋呢D亞洲人樣 會覺得我哋個個一樣樣添」

「Anyway, you look gorgeous as well!」我都不忘補返句。
「點都好喇 你都好靚女呀」

「nah, it really depends. I like K-pop so much and used to go to Korean star concerts, so I am actually quite good at identifying Asian faces. 」
「都唔係㗎 其實都係睇人㗎炸 我自己就好鐘意K-pop成日去聽佢哋D演唱會 所以我分別亞洲人樣都幾叻㗎」

「I showed your photos to my friend and they think you are cute as well!」
「我俾你D相我D朋友睇 佢哋都覺得你好『cute』呀」

原來泡菜真係有幫助我哋去識鬼妹嘅,以後唔叫泡狗了。
「I see, say thank you for me then. You guys are probably the nicest Australian I’ve ever met! 」
「Which star is your favourite?」我追問。

「I am not actually an Aussie really. I come from Spain and just live here at the moment. 」
「Super Junior for sure!」

老實講,我個人本身對鬼妹係冇乜憧憬嘅,反而覺得佢哋老得好快添。而且用英文傾計硬係冇用中文咁爽,好似有好多意思都表達唔到咁。

好簡單我想講句「大佬呀,你唔好咁痴線喇」,用英文無論點講都唔會有個種神髓,所以我都冇話特別想識個鬼妹。

而且,因為語言嘅關係,或者可能只係因為我嘅英文太差喇。有時用英文傾計都好似比較快冇話題。

可能一嚟大家文化都唔同喇,二嚟有好多搞笑野翻譯咗做英文之後,就變到九唔搭八㗎喇,所以我都冇對Clara有咩特別嘅幻想,只係當普普通通識個朋友就算。

11:52
9月3日
WhatsApp: Clara 已傳送你一個新訊息

開咗學幾日之後,我照常返到學校上堂。呢個時候我已經同Clara交換咗電話用WhatsApp傾計喇。

「So what are you doing actually here at Aus?」
「I’m here as an exchange student and will be studying here.」
「I see, so how long will you be staying?」
「roughly 4 months, and you? What do you do here?」我反問Clara.

「well, I’m here basically to take care my seriously ill grandma and of coz I’ve to work as well.」
「So you are working right now?」
「Yup at a cafe.」

Clara隨即附上一張佢著住cafe制服嘅自拍相俾我睇。由呢日開始,佢間唔時都會send D自拍俾我,話俾我知佢嗰日做緊D咩。

佢呢D即興嘅selfie同佢Tinder profile上嘅比較,你會feel到係冇咁整色整水嘅。至少唔會落filter,個妝亦都冇咁濃,但好彩嘅係,佢個樣都冇相差太遠。

「早呀,呀臣你也上這課?」

係我同Clara傾緊計嘅時候,突然身後有一把熟悉嘅聲音嗌我,而我亦都開始認得呢把聲喇。

「早呀Rachel,你也在這裏呀?」我向住已經坐係我隔離位嘅Rachel講。

「是呀,你搬家搬好了嗎?」
「都七七八八了,就那天要搬行李又要買東西又要打掃就比較累而已。」

中國人真係中國人,Rachel上堂都係好專心抄哂notes個D人嚟。嚟exchange啫,唔駛咁chur呀嗎。而我當然係一路覆下Clara又一路碌下連登咁樣去Hea時間喇。

「你都不用聽嗎?」Rachel見我上咁耐堂就玩足咁耐電話,終於按捺唔住佢嘅好奇心問我。

「這些我們year1都已經學過喇。」我好得戚咁向Rachel戚一戚眉回答。

「Ah!對呀,你是唸accounting的吧。」
「沒錯,你不是唸modern art的嗎?為甚麼會來上accounting的課。」
「我就想上一些在學校沒能上的課,學一些新的東西呀。」

係呢到都不得不拜服佢嘅求知精神,所有我識嘅人去exchange都係諗下去邊到玩,邊D course tran到credit又易讀。點估到原來有人真係嚟求知識㗎啫,講起都有D慚愧呀。

我當然唔會話俾佢知,我係特登揀科讀過嘅嚟讀,咁就唔駛上堂都會pass喇。

「你知道嗎?我以前看香港的電影和電視劇都覺得香港的男生很charm很有魅力的,所以從小的時候我就已經很喜歡香港的男生。」Rachel又轉一個話題同我講。

「看太多tvb了吧?你應該是看林峯黃宗澤那些?」
「也有呀,再舊一點的劉德華那些也是很喜歡的。」

聽到呢到,我笑而不語,拎起面前嘅水樽準備飲啖水。心入邊想同佢講句幾十歲人唔好咁多幻想喇,然後攞幅金鐘m記圖俾佢睇下真實嘅港男到底係點嘅樣。

「但我長大以後認識的香港男生都不是那樣的,就發現真實的跟我想像中有很大的落差。」

聽到Rachel咁講,我一邊飲水一邊心諗,雖然係真啫,你都唔駛咁直接仲要同我講呀嗎?你而家踩哂全港幾百萬嘅男人都唔緊要喇,我都係香港嚟㗎喎大佬。

俾返幾分薄面呢?個個都林峯黃宗澤咁呢個世界大亂㗎喇。
中國人真係中國人,Rachel上堂都係好專心抄哂notes個D人嚟。嚟exchange啫,唔駛咁chur呀嗎。

其實外國人讀大學都係認真讀
可能得香港人係咁Hea 至少我識嘅好多都係咁
係喎 巴打你近排點呀 仲有冇俾女玩?

我應該冇記錯人呀呵?
法國人…
我淨係記得我曾經同過德國人一齊做project 好認真好準時

你知我哋香港人遲兩三個字都當準時㗎喇 遲半個鐘都係好基本

次次都要佢一個人等我哋 我都唔好意思再遲 直到要present嗰日 我哋又約早D返去睇下有咩改同夾下點present

仆街D groupmates夠膽死半粒鐘之後先開始岀現 我就同佢單獨做咗半粒鐘野

一路睇住佢塊面變黑 係咁問我佢哋幾時到 又屌佢哋夾都未夾過點present呀嗰D

我諗自此之後佢都應該唔會再搵香港人做野
「但我覺得在你身上我能尋回那種魅力,你就好像跟另外兩個香港來的男生不太一樣。」

大家唔好屌住,我知道寫到呢到實俾人屌我自信毒撚,食咗自信豆沙包之類。我當下聽到Rachel咁講同大家都一樣,心諗做乜撚野呀?

我差D忍唔住將口入邊個啖水噴哂岀嚟,好彩大部分都只係跌返入水樽入邊,冇整親前面嗰兩個鬼妹,如果唔係真係柒岀國際。

「咳…咳咳咳。」

聽到Rachel咁講,我真係爭D濁撚死,馬上拎張紙巾岀嚟抺一抺嘴,又抺一抺枱上面嘅水。

「你沒事吧?不用這麼大反應呀?」Rachel一邊掃一掃我嘅背脊一邊講。

「嘩,你這麼大的高帽『笠』下來,我受不起呀。」我俾Rachel嚇到用歪少少嘅廣東話當成普通話咁應佢。

「笠?笠是甚麼意思?」Rachel一副疑惑嘅樣望住我問。
「就你…um…um…這麼的…吹捧我,我會不好意思呀。」

「哈哈,你這個人真有趣。你對自己那麼沒自信嗎?」
「還好了,就沒到你說的那麼誇張。」

「好了,我們低聲一點。不然其他人聽到以為誰來了,然後看一看我。林峯?林雪就差不多。」我續道。

我見Rachel冇乜反應,我相信佢應該唔知林雪係邊個。

「你知道林雪是誰嗎?」我問。
「不太知道。」
「他是香港很有名的小巴司機。」
「小巴司機?」
「就你們叫…公車嗎?就小型巴士,minibus那種我們叫小巴。」

雖然咁樣俾人讚下我都會有D沾沾自喜,但Rachel真係講得太誇張喇。

「You’ll have to submit a group assignment in week 3, 4 and 5, so please look for a group of two and I’ll publish the assignment online one week before the deadline.」

***加密內容為中文翻譯

就係我哋討論緊林雪是誰嘅時候,professor突然同我哋講要兩個人一組交assignment。

「哪你跟我一組好嗎?」Rachel問。
「好呀好呀。」

係嗰個moment,好自然地我都冇理由去拒絕Rachel喇。

「哪我們再約吧,在群組裏邊你有我的電話了吧?」
「是呀,等professor upload了assignment 我們再約吧。」

12:49
9月7日
WhatsApp: Charlie B 已傳送你一個新訊息

「B! I miss you so much 而家先過得兩個禮拜 仲有成三個月點捱呀」
「I miss you too 乖喇 我哋plan下你12月嚟到帶你去邊到玩 時間就好快過㗎喇」

「我日日都係到倒數緊到底幾時先可以見到我呀B㗎」
「btw你呢兩個禮拜有冇曳曳呀?」Charlie追問。

「梗係冇喇 冇lala點會曳曳呀?我咁乖」
「好難講㗎 外邊咁多誘惑 我驚你未到12月已經唔記得咗有人係香港等緊你喇」

「一定唔會!我一定會準時返嚟搵我嘅女朋友嘅!」

咁嚴格上嚟講,暫時我都冇做過D咩曳野呀?Technically,我今次係冇講到大話㗎喎。

15:42
9月9日
WhatsApp: Clara 已傳送你一個新訊息

「It’s my day off today, just spending some time with my grandma at home. 」
「Me too! Just spending some time alone at home!」

「I am just wondering Is your name Spanish and how do you pronounce it? I am trying to make sure I get it right. 」我係咁以搵D野同Clara傾下。

15:45
9月9日
WhatsApp: Clara 已傳送你一個新語音訊息

「It’s “卡ra” but many people will just say Clara in the English way. Personally I’ll prefer “卡ra” but it’s still up to you, I’ll respond to both. 」

電話裏頭傳嚟Clara嘅聲音,今次係我第一次聽到佢嘅聲音。

「I’ll just stick with the Spanish way, it’s your name after all.」
「I will respond to whatever you call me, so don’t worry. Can you record me a voice message as well.?Just wondering how your voice sounds like!」

「Well, it’s not good at all but I can try. Just don’t get disappointed especially with my horrible accent lol.」
「Nah I won’t be. Trust me!」

「Hello Hello, “卡ra”. Um…I don’t know what should I say. It’s a bit odd but… this is how I sound like hahaha.」

我原本對Clara都冇乜特別嘅期望,亦都以為我哋好快唔會再傾計。因為我相信大家都feel到其實我哋講D野都係無無聊聊冇乜營養嘅野,所以有時個topic完咗我都會由佢完就算,但唔知點解Clara又會一而再,再而三咁樣撩返我講野。

不過咁都好過平時D港女你死諗爛諗完個話題,佢就咁嗯,哦,ok咁樣就end 你 topic嘅,但始終我同佢都冇一種好啱傾嘅感覺,大家每日都係純粹講下各自做緊D咩咁樣就算。我相信再咁落去我哋應該都唔會傾得好耐。
幾時有甜
我知道大家好期待 我自己都係

不過呀臣都需要D時間先搵到條女去俾甜大家睇

但不遠矣!嚟緊呢三兩日就會有!
再次呼籲追到嚟呢到嘅巴絲可以俾個正評留個名 樓主會好感激大家

全部都會成為我嘅動力繼續堅持打落去

甜故個部份好快都會面世 始終係我第一次打甜故 我自己都好緊張 希望到時大家都會睇得開心

完咗個故之後希望同大家分享下打甜故嘅趣事 有好多野你冇打過唔知 打完先知原來咁辛酸
加速

甜呀 我要甜呀
好感動樓主竟然記得我
自從畢咗業開始做野之後 變咗冇乜異性緣
大學嗰啲女仔一係出pool 一係就因為各自返工忙就丟淡咗
所以而家係想畀人玩都冇得玩
同埋而家開始識保護自己 反而冇咁易鍾意人
再完美女仔都可以畀我搵到挑剔之處

15:45
9月11日
WhatsApp: Rachel已傳送你一個新訊息

「Professor昨天上傳了第一份assignment 我們約個時間一齊做好嗎?」
「好呀 下星期二你可以嗎 星期二我day off」
「可以呀 星期二我也不用回校 我們就隨便找個地方一齊做?」

「ok 你家在哪裏?我就隨便找個cafe吧」我回覆。
「我家距離市中心還蠻遠的 你不是住在市中心嗎 就近你的地方吧」

於是我係google map search “coffee shop” 就求其搵到一間係我屋企附近,行三分鐘都唔駛嘅Starbucks。

「這裏可以嗎?」我將我係google map搵到嘅野share俾Rachel然後問。

「可以呀 那麼星期二下午一點好嗎?」
「好哦 那天你下車以後再跟我說吧 我走過去都不用三分鐘」
「好的 那星期二見吧」
「See you on tue」

如是者,星期二嗰日嘅12點我先斯斯然咁起身,諗住慢慢煮個麵食再行去Starbucks搵Rachel都唔急喇。

12:02
9月16日
WhatsApp: Rachel已傳送你一個新訊息

「你的家是不是在那家Starbucks附近?」
「對呀 你差不多到再跟我說吧 我走過來大概三分鐘。」

「如果我說直接到你家裏做可以嗎?那我們就不用特地花錢買咖啡 而且我曾經在這裏的cafe給偷錢 所以有一點點怕了 你家會不方便嗎?」

見到Rachel突然之間咁樣提議,我成個人係床上面彈咗起身,霎時之間唔知應該點覆好,自己係腦入邊做咗好多不同嘅盤算。

會唔會岀事㗎?冇喇喇一個女仔自己話上嚟我屋企?會唔會有伏呢?Charlie會唔會突然之間打嚟呢?忽然,我嘅腦袋又飛過嗰盒我啱啱嚟到已經買落但仲未開封嘅condom。

係,男人嘅思想就係咁膚淺㗎喇,就算你只係俾個乘數表,只要佢見到6同9,都可以諗到去嗰D野到。

屌,呀臣哥,你個腦係咪淨係識裝D咁嘅野㗎炸?人哋一心淨係上嚟做份assignment啫,你會唔會自己諗得太多呀?本身咁正經嘅事去到你嗰到都變咗邪野。

「怎麼了?你不方便嗎?你不是一個人住嗎?」

Rachel見我一路on住WhatsApp但又冇覆到,於是佢又再send多個message嚟追問我。

冇事嘅,冇事嘅。係你自己思想污穢啫。

「也不是呀 你就上來吧」
「那你可以發一下你的地址給我嗎?」

於是我又WhatsApp咗一條google map link去到同Rachel嘅對話之中。

「如果你找不到的話再找我吧」
「好的」

原本好充裕嘅時間,突然之間變到好唔夠用。我即刻起身刷牙洗面,梳一梳嗰個啱啱瞓醒好似雀巢咁亂嘅頭。然後行到岀廳,見到成間屋狗竇咁亂,即刻係咁以執一執間屋,希望等陣唔會失禮人。

12:46
9月16日
沒有新的通知

當我搞掂所有野之後,發現已經得返15分鐘唔夠,於是我就放棄咗原本打算煮麵嘅計劃。

「你食午飯了嗎?」我WhatsApp Rachel。
「食了 我快要下車囉」
「那你在Starbucks對面的McDonald等我好嗎?我買點東西食然後再接你上來 那你不用自己找路」
「好呀 我大概10分鐘到」

放低電話之後,我求其換件衫,撻對拖鞋就岀門口行去我屋企最近嘅M記。就係我企係收銀機面前係到諗緊食咩好嘅時候,忽然就有人拍一拍我嘅膊頭。

「Hello 呀臣。」
「Hi Rachel。」

我原本只係諗住係咁以擰一擰轉頭同Rachel打聲招呼,就望返前面嘅餐牌,但就係我睄到佢嘅一剎那,發現今日嘅Rachel有D令人眼前一亮嘅感覺。

我個頭不自覺咁樣重新再擰向Rachel將今日嘅佢睇清楚一D。
開始見到𥌓光喇 巴打著返條褲先 唔好凍親
梗係記得 同呀木一樣咁易動情嘅人!

係舊post見到你個名我就知你都係有故事的人

岀嚟做嘢之後真係難識咗異性好多 日日都係對住嗰十幾人 唔係師奶就係變態中女上司

所以我寫上個故都係想紀錄下自己年青嘅時候唔開心但精彩嘅回憶

不過我就唔再需要異性緣喇 巴打加油喇
Rachel今日著住一件黑色高領貼身嘅針織冷衫,下身加一條米色中短裙。大家要知道雖然呢D冷衫係包到成個人冚一冚,但反而佢係我其中一種最鍾意女仔著嘅衫。

佢同好暴露嗰種性感係完全相反,明明佢係包到個人實一實,但呢款衫嘅slim fit cutting係可以將一個女人嘅曲線美表露無遺,佢唔暴露得嚟都可以好性感呢下神奇呀嗎。

當然前提係要如果你有咁嘅曲綫先喇。我唔知呢到有冇同好或者有冇人明我講緊咩喇,但我個人就好鍾意女仔著呢D衫喇。

唔知平時係我冇留意定係因為平時嘅Rachel都唔係咁著嘅,我到今日先發現佢嘅身材好似比我印象中嚟得仲要好。或者係今日呢套衫先能夠將佢嘅優點展示岀嚟。

「幹嘛呀?你不是買東西食嗎?」Rachel問。

我開始意識到可能我望住Rachel望得有D耐,望得有D明顯,於是即刻將視線從佢嘅身上移開。

「沒有呀,我看你今天穿得這麼好,我卻像個乞丐一樣,有一點慚愧而已。」我指一指自己一身嘅頹T短褲拖鞋look,嘗試令佢相信我頭先唔係𥄫緊佢。

「你家就在附近嗎,不穿這些穿甚麼呀?」

買完野食之後,我就帶住Rachel返到去我屋企。佢就係咁成為我屋企第一個客人,第一個女客人。

「地方小了點,髒了點,亂了點,不要介意喔。」我開門之後同Rachel講。

「也不是呀,比我的房間整潔多了,而且你一個人住也很足夠了吧。」
「也是的,太大的話我一個人清潔也做死了。」

我帶佢行咗一個圈之後,就同Rachel係飯枱嗰邊坐低咗。

「你要喝點甚麼嗎?但我家裏只有水跟可樂。」我問拎緊電腦岀嚟嘅Rachel。

「水就可以,謝謝。」

「你給我十分鐘先把東西食完吧。」我向Rachel遞上一杯水之後講。

「你慢慢呀,我先看一下assignment裏的題目吧。」

於是,我就一邊碌電話一邊食老麥,而Rachel就開始進入認真mode,開始唔岀聲,好專心咁睇D題目同notes。

呢個時候,我好仆街地留意到一樣野,就係Rachel對波啱啱好擺咗係枱面之上…

係,我知我咸濕下流賤格,但你唔能夠怪我㗎喎。我一望過去好自然就會望到喇喎,咁我可以點啫,唔通攞個背脊「得」住佢食咩?

人類係好犯賤嘅生物嚟,你越係逼自己唔好睇唔好諗嘅野,你就越會想睇越會想諗。就係咁,我嘅視線就不停係我嘅電話同Rachel前面嘅枱面之間來回遊走,但我真係已經好努力控制自己㗎喇!

「怎樣呀?題目難嗎?」我食完野之後執緊枱嘅時候問Rachel。

「Um…還好吧,但我還是有一些不太明白的地方。」
「讓我看一下吧。」

係呢個時候,就係我將我僅餘嘅知識都攞埋岀嚟用嘅moment喇。明明平時我都唔撚聽書嘅,今日係Rachel面前都變成account大師。

而佢嘅求知慾又真係好旺盛,佢唔單止係為咗完成份assignment,佢連成份notes有咩唔明嘅地方都會問。一時之間,我哋變咗補習班咁樣。

「你真的很厲害,上課都只是玩手機你也全懂呀。」
「當然了,這個只是year 1的course嗎。Year 2的我可能已經不能教你了。」

同Rachel上咗咁耐account堂之後,我見有D口乾,就拎起水杯諗住飲啖水。點知唔小心整跌咗枝筆,仲碌咗落枱底添。

我放低個杯之後,就捐咗落枱底諗住執返枝筆喇。點知我諗住趷返個頭岀嚟嘅時候我唔小心,真係唔小心,真係真係唔小心,個頭一擰就見到Rachel兩隻大髀之間一片小小嘅粉紅色布碎。

我承認我真係睇到,但我真係無心㗎。

我馬上意識到自己睇到D唔應該睇到嘅野,即刻dup返低個頭,然後諗住起身,即刻坐返係張櫈上面。

「砰!」

我唔知係我自己太心虛定係太心急喇,一起身就唔小心好大力一野撼咗落張枱到。痛到我即刻起唔到身,捱住一邊枱腳席地而坐。

「嘩,你沒事嗎?」Rachel即刻起身,行嚟我嘅前面踎低睇下我點。

「呀…Siiiii」

我揞住後腦發岀哀號,呢個時候嘅我已經痛到答唔到Rachel喇。

「你小心一點嗎,剛剛整張枱的東西都跳了一下,你嚇死我了。」

「讓我看一下吧,沒事嗎?」

Rachel邊講邊將身體傾前去望下我嘅頭頂,然後伸手去捽一下我啱啱撞到嘅地方。

我唔知係我撞到有幻覺呀,定係Rachel嘅身材真係太好喇。我頓時覺得好有壓迫感呀,因為係佢嗰件黑色冷衫低下隆隆凸起嘅地方,而家啱啱好就係我嘅eye-level面前郁嚟郁去。

我知道我再唔做D野好快就會犯咗全天下男人都會犯嘅錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞