「J故台」《去一次exchange,令我變成一個壞咗嘅人》

695 回覆
221 Like 5 Dislike
據呀樂講呢 佢嗰分身係block咗佢女朋友甚至佢女朋友D朋友嘅

咁所以無論佢條女點搵都唔會搵到呀樂個假IG岀嚟嘅

我本人就唔知係咪block咗就點都搵唔到喇 有經驗嘅可以指證一下
第二日,我如常咁同凱詠係市中心拍下拖,食下野,周圍咁行下。其實去邊都已經唔再重要喇,我哋只係想見多D,感受下身邊有對方嘅陪伴,好好珍惜我係Melbourne嘅最後一日。始終我返咗去之後,我哋就唔知幾時會有機會再見。

我哋食完晚飯之後,凱詠就拖住我,帶我去到一個普通嘅公園入邊。

「來,你站在這裏,我幫你拍照。」佢將我放係公園嘅草皮上,然後自己,向後行幾步。

「你試一下看著左邊,不要看鏡頭,右腳曲着放在左腳前,然後雙手放進口袋裏。」

凱詠一邊揸住電話一邊指導係鏡頭前極度生硬嘅我。

「這樣挺好的。」
「你看,我把你拍得多帥!」佢向我行過嚟,遞上佢電話入邊嘅作品。

「我本來就帥呀,你怎麼拍我都帥的。」我望住啱啱佢幫我影嘅相講。
「吔!你這個自戀狂!」凱詠拍打我嘅心口一下。

「我不帥嗎?你男朋友我不帥嗎?吓?吓?」我用雙手夾住佢嘅面,然後慢慢將頭哄埋去問。

「你呀?麻麻哋喇靚仔!」凱詠用唔咸唔淡嘅廣東話回答。

「你就麻麻哋!」我用力擠壓一下佢面上嘅肉,然後錫落佢俾我整到嘟起咗嘅嘴。

其實我哋已經行到冇乜地方好去㗎喇,但又唔捨得返屋企喎,因為大家都想見多對方一陣,於是我就拖住凱詠坐低係公園嘅一張長櫈。

墨爾本10月嘅晚上雖然唔係話天寒地凍,但有D風吹過嘅時候都有幾分寒意。我見凱詠坐低之後成日都磨擦雙手,又向掌心吹氣,於是我就將身上嘅褸除咗落嚟,笠係佢嘅身上。

「欸,不用了,你不冷嗎?」
「我還好了,你看你不停的擦雙手,你蓋着吧。」

「你的手都冰的,還說不冷?」凱詠摸一摸我嘅手道。
「沒事了,我本來就這樣,我可以的。」

呢D時候就嚟變雪條都要死頂喇,而且我又唔係真係好凍嘅,係有少少涼啫。

「不可以,你冷病了怎麼辦?」
「不會了,我真的可以。」
「不要,我不要」
「那這樣吧,你抱着我吧。」

我將大褸冚係我哋重疊嘅身上。

「這樣可以了吧!」我道。
「快把手放進來呀。」

凱詠捉住我嘅雙手放入大褸之內,然後不停用自己嘅手磨擦佢哋取暖。我望住眼前呢個咁緊張我嘅女仔,心入邊難免感覺到有D甜蜜,但同時又有一點嘅罪疚感。

「傻瓜。」

我輕吻凱詠嘅額頭回應佢嘅好意。

「詠詠。」我用普通話叫我懷中嘅佢。
「甚麼『嗡嗡』?」凱詠皺住眉抬起頭望向我。
「你呀,你不是『嗡嗡』嗎?」
「不要這樣叫我!像昆蟲的叫聲一樣!」

「從來都沒有人這樣叫我的!」凱詠補充。
「就是這樣才特別呀,只有我才會這樣叫你,我想了很久才想到的!」
「我不要!很難聽呀!」
「那我應該怎麼叫你呀?」

「寶寶呀,我都是叫你寶寶的。」
「全部情侶都是這樣叫對方就不特別了吧,詠詠這樣多麼獨特,一聽就知道是我叫你了。」

「不要,你這樣叫我我不會理你的。」
「『嗡嗡』『嗡嗡』『嗡嗡』『嗡嗡』」我一邊講一邊哄埋去凱詠嘅耳仔到。

「吔!你好煩呀!」凱詠笑又唔係嬲又唔係咁推開我嘅頭。

「詠詠呀,我回去以後你會想念我嗎?」
「當然了,你呢?」凱詠已經欣然接受咗呢個暱稱。

「十分想,超級想,天天想,所以你會來Sydney找我嗎?」
「你現在是在邀請我來嗎?」
「Er…可能是吧。」我矇起雙眼,笑笑口,扮到唔係好在意咁回答。

「你邀請我我就來呀。」
「我請你,我求你來吧,我真的會很想你的。」
「好了,我明天上班看看甚麼時候能放假再告訴你吧。」
「Yeah!」

「寶寶呀?」凱詠叫我。
「怎麼了?」
「來,我們拍張照,讓我想念你的時候可以看呀。」

我將頭拍埋去凱詠到,望住佢高舉嘅電話,好似普通情侶咁自拍一張。

「再來呀。」佢睇一睇啱啱影完嗰張相,然後又重新拎起電話講。

原來女人所謂嘅影張相,係指每個pose都要影至少一張相。凱詠每影完一張,都好自然咁轉換不同嘅pose,單眼,伸脷,用手遮面,整下衰樣,嗡下個鼻。

佢速度之快令我完全跟唔上,淨係識on99咁微微笑。之後我醒目喇,每次見到凱詠做咩樣,我就跟住佢做算喇,因為我根本就諗唔到咁多表情。

凱詠突然錫落我嘅面到,又影咗一張相。於是係下一張我又錫返佢一啖,再下一張就留低咗我哋接吻時嘅倩影。

最後嗰晚我哋影咗冇一百都肯定有幾十張相,望住凱詠係到睇緊我哋頭先影嘅相,面上流露住幸福甜蜜嘅笑容。我覺得好窩心,但同時又好擔心,因為我知道自己真係愛上咗呢個女仔。

我知道我對佢再唔係純粹因為佢靚咁簡單,亦都唔係淨係咸濕想搞佢呢D咁膚淺嘅野。今晚我哋好簡單咁係公園坐低,傾下計,影下相,攬下錫下,感受下對方嘅存在同陪伴。我覺得好開心好幸福呀,明明我哋已經坐咗幾個鐘,但我都仲係覺得時間過得好快,甚至有想時間永遠停留係呢一刻嘅感覺。

佢同Rachel俾我完全係兩種感覺,我開始會唔捨得佢會掛住佢,就算我哋唔上床,我淨係想佢係我身邊都已經覺得好滿足。我開始諗點樣可以令我哋嘅關係昇華,開始擔心失去佢,開始諗下我哋嘅將來。

但我哋會有咩將來呀?
甜呢????
甜呢????

冷靜D呀巴打 雖然呀臣係咸濕 但都未至於會大庭廣眾擒咗人嘅
十月嘅澳洲唔係春/夏天咩
渣下波仔都無?
未咁快到夏天
據呀臣所講 Melbourne日夜溫差比較大 十月都仲係會得十度多少少 加上嗰日係公園吹風 所以都幾寒下

熟悉澳洲嘅巴絲可以補充下 我都係照呀臣所講嘅打㗎炸
呀臣表示唔敢第一日拍拖就係公眾場合揸人對波
多情種子
一腳搭兩船衰過就咁偷食
真呀 動色心都仲可以話衰咸濕 一時衝動 抵受唔住誘惑

動埋情就係咁先喇
我哋呢段姊弟LongD不倫戀,學咩人講將來啫?我哋甚至下個月都唔知過唔過到喇。諗到呢到,我又再一次將倚附係我身上嘅凱詠緊緊咁抱實,因為我永遠都唔會知幾時就係最後一次。

「你只顧自己看都不send給我,那我想念你的時候怎麼辦呢?」
「把你的電話拿來呀。」

凱詠將頭先影嘅相Airdrop哂俾我,我睇住螢光幕一下子俾我哋嘅樣貌填滿咗,碌咗幾下都仍然係我哋嘅相。

「好吧,已經很晚了,你明天還要上班,我又要坐飛機,我們回去吧。」
「但人家還是很想跟你在一起。」凱詠扁住嘴講。
「唉,難道我不是嗎?」

「讓我送你回家呀,今天你不會再拒絕我了吧?」
「好!」

凱詠拖住我走岀呢個留俾我咁美好回憶嘅公園,向住佢屋企進發。到咗而家,我仍然覺得嗰一晚係我人生中最難忘,最開心嘅其中一晚。

嗰種簡單,pure,純愛嘅感覺,兩個人係埋一齊又唔駛做D咩好刺激嘅事,只係陪伴住對方,好深刻,好幸福嘅feel真係唔係咁容易搵到。

當你越唔捨得,越唔想時間流走,佢只會走得更快。好快我哋已經返到凱詠屋企樓下,而佢亦都只係同包租公分租一間房,所以我可以去到最接近佢屋企嘅地方就係呢一到。

我哋就咁企係佢屋企樓下,手拖住手係到fing fing下,冇人敢出聲話要離開,因為大家都唔捨得大家。

我將凱詠拉埋嚟我嘅身邊,緊緊咁抱實佢,好好咁記住今晚,記住佢身上嘅氣味,記住攬住佢嘅感覺。

「我陪你等車好嗎?」凱詠係我膊頭上講。
「嗯!」

我諗冇乜人會鍾意等車嘅時間,而我都唔例外,但今日我竟然不停係心入面祈求架車可以遲D先到,為嘅就係可以見多凱詠一秒得一秒。

「車來了。」

當然架車始終都係會嚟嘅,我望住係遠處慢慢向我哋嘅方向嚟嘅車同凱詠講。

佢一個箭步踏前,緊緊咁箍住我嘅腰間。我亦都將手放喺佢嘅頭上,盡我所能咁安慰一下佢。

「好了 我真的要走了。」

我要搭嘅車已經去到我哋嘅面前,準備開門。凱詠慢慢咁鬆開手,抬起頭望向我。我將手放到佢嘅下巴,同佢嚟一個深情嘅吻別。因為今日一別,真係唔知幾時先可以再見到佢,甚至可能永遠都冇機會。

「ByeBye。」

我同凱詠道別之後,就慢慢離佢而去,向住車嘅方向離開。

我上到車回頭一望仍然見到企係原地嘅佢,向住我揮手。於是我都一直企係門口嘅位置,望多凱詠兩眼,直到開車之後,佢慢慢消失係我嘅視線範圍之內。

淨返我一個人之後,我打開電話嘅相簿重新將我哋頭先嘅合照回味一下。碌過一張又一張相,最後停留係我哋接吻嘅畫面。

需知道你要向住對方瞇埋眼唔望鏡頭咁錫,又要影得好睇係一件好難嘅事,所以我哋都NG咗好多次先有呢張滿意嘅作品。唔知俾Charlie見到佢會點呢?

「點解你要咁對我呀?」

我連想像都唔敢想像,我唔敢諗自己將一個咁愛我,對我咁好嘅人hurt到咁盡,佢係我面前喊到崩潰嘅樣,諗下我都覺得心痛,諗下我都覺得自己好仆街,但所有野都已經返唔到轉頭喇。
以下開放呀臣咒罵區
阿臣你條粉腸,做乜唔畀機會樓主加甜
說好的專一主義呢
阿臣一早都破咗功啦,重講乜專一
終於追完lm支持 寫得好好!!
多謝支持
想帶台妹甜

傳說中嘅服務
charile真係好慘
凱詠都好慘

得呀臣一個係到風流快活
你啱
希望佢受到應得嘅懲罰
罰阿臣迫樓主出多更
咁係罰我多D喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞