[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
要炸一定係首都, 悉尼, 同埋墨爾本.
到時紐西蘭以西既海域一樣受污染
所以我先考慮西澳.

可能太平洋島國出乎意料無人理佢地.
印巴互射 -> 成個南亞唔洗要
北韓射 -> 朝鮮半島
中美俄歐 -> 歐洲、俄國、北美洲、東亞
以色列同伊朗 -> 中東

牌面睇落去似乎非洲、南美、太平洋會冇乜事?
見佢終於郁郭文貴
應該距離真正大動作都唔遠喇
西澳有大大個海軍基地
應該得Tasmania可以避世
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4241211

波蘭最快4週內援烏MiG-29戰機 傳多國有意跟進

〔即時新聞/綜合報導〕西方各國持續軍援烏克蘭,波蘭總理莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)14日表示,波蘭政府將在未來4到6週內將一批MiG-29戰鬥機移交給烏克蘭。波蘭政府也透露,有多國有意跟進。

綜合外媒報導,波蘭從1989年開始使用MiG-29戰鬥機,目前共有28架,但波蘭持續實施現代化,以美製F-16戰機、南韓製FA-50戰鬥攻擊機來陸續取代舊機型,並且正在向美方購買F-35戰機。由於MiG-29是烏克蘭空軍熟悉的機型,波蘭提供後烏軍可以馬上使用。

莫拉維茨奇並沒有提到波蘭會提供多少架MiG-29戰機給烏克蘭,僅表示會在未來4到6週內提供一批MiG-29。波蘭總統辦公室負責人斯羅特(Pawel Szrot)15日被問到可能會提供多少MiG-29,斯羅特表示,由於波蘭先前向烏克蘭提供14輛德製豹2戰車,「肯定不會像這批戰車一樣多」。

先前斯洛伐克政府也有意向烏克蘭提供MiG-29,波蘭政府此次公開援助意向後,可望促使更多國家向烏克蘭提供戰機。波蘭政府發言人穆勒(Piotr Muller)15日透露,華沙當局已收到多國願意向烏克蘭提供MiG-29的明確表態,但他並沒有透露是哪些國家。據了解在北約成員國中,保加利亞、克羅埃西亞和羅馬尼亞都有MiG-29戰機庫存。
lm
瓦努阿圖,我想住嘅地方
戰機埋位,應該嚟料喇,可能一早有哂計劃;

唔洗急最緊要快
睇片都幾癲
頭盤: 魔改米格29
主菜: F-16
甜品: A-10
呢幾日好多新聞,成件事加速咗
平仔點會令世界失望
一向同人持相反意見嘅佢點會令人失望
應該唔係一早計劃, 而係對應俄伊中聯合軍演.
https://twitter.com/new27brigade/status/1636392799498285057?s=20

以色列eventually都反俄羅斯枱. 就算內部有親俄勢力, 以色列都唔容許俄羅斯為佐自己的野心勾結伊朗 + 敍利亞巴沙爾政權做危害自己國家安全的事.

加埋經濟壓力因素(Both邪惡軸心 and 西方世界都有), 宜家係1戰 + 2戰前所有戰爭誘因溝埋一齊, 三戰真係遲早問題,

經濟, 開飯問題係會導致戰爭的.
所以, 最後始終係腳踏實地, 做現實的實業(工業, 農業)先係最穩陣.

我十幾年前已經覺得: 商業上旳炒炒賣賣財技, 真正玩到走火入魔啦, enough is enough!

投資係時候回到正道 = 純粹睇投資目標的實力, 業績與潛力, 而非玩過多的期指, 渦輪等投機工具, 美其名係平衡正常投資的風險, 實際上就將正常的集資用市場變成賭場, 痴撚線
https://twitter.com/new27brigade/status/1636395327401127936?s=20

材料科學呢幾廿年來的進步, 太空裝的輕巧程度, 愈來愈接近高達, Macross動畫果類太空裝/駕照服
不過咁簿的材質, 到底點樣有效地隔絕致命的宇宙射線?

仲有著呢件太空衣, 可以喺宇宙空間安全活動幾耐?
以色列同俄佬好微妙. 俄佬伸隻手入敍利亞,
某程度上係抑制左伊朗勢力.
一旦兩者結盟(暗中眼昭昭另一件事) 有軍事交流,
將會係對以色列既威脅. 猶其係伊朗處於中俄樞紐,
當中有幾多油水(軍事知識), 好難估計.

我諗, 土耳其同以色列好可能要合作.
佢地之前都離離合合, 但隨著俄伊中聯合,
以土關係有必要加深去應對.

我諗黎緊沙特喺也門會佔上風, 借以色列分散伊朗視線,
呢個應該係佢同伊朗恢復邦交既理由.
國際秩序的慣例使然: 一旦兩個地區勢力爆發衝突, 必然需要一個國家做中間調解人.

如果預期以色列同伊朗喺可見將來爆發衝突, 呢個區域唯一適合的broker就係沙特阿拉伯. 反過來推論, 沙特同伊朗建交唔係乜嘢好消息 = 預示以色列同伊朗好快會開大片.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1636332153725403137?s=20

呢單嘢, 同喺波蘭破獲的俄羅斯間碟網連動: 呢度應該係指揮成個滲透間諜網的狗窩. 拉佐人, 知道情報網絡指揮系統位置, 然後一發入魂炸9佢.
我初頭都覺得驚訝, 不過諗深一層, 大使館呢家野,
離離合合好正常. 佢地之前都有大使, 不過幾年前降左級,
而家俾面中國開返, 其實唔算好大件事. 畢竟佢兩個唔可能真正聯合,
佢兩國和解既難度仲高過以巴和解.
準備一旦以色列同伊朗開片, 就出來做兩者之間的調停人咁解.

正如土耳其一直都喺中間, 協調俄羅斯同烏克簡的戰俘交換等工作. 現代Rule base下的戰爭, 呢D事總要有人做的.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞