[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
睇佢理由姐,一陣話美軍挑機先都可以,呢d公共地方,講唔埋,但打北約成員國係絕對無可能
俄羅斯故意撞黑海MQ-9, 戰術上係試圖阻止美軍借MQ-9幫烏克籣精準定位持續9炸烏南馬里波, 梅利托波爾一帶的據點. 以便組織對胡歷達爾的進攻及拖延烏克籣的烏南春季反攻.

美國一定會有所回應.
戰略目的大d 啦
戰術上,擋到幾多架姐
係呀, 你都識公海講唔埋呀, 俄羅斯知唔知自己打開佐個pandora box

美國平時唔玩狗招同你講道理, 但一玩起上來肯定係全世界最兇狠果個.

遲D俄羅斯應該會出現一堆戰機喺黑海公海, 無端端神秘墜機的靈異事件.
係, 今次俾俄佬撞, 下次就會有F35護航.
反正美國佬個回應又唔會落場
另外, 今次如果唔係習近平俾個膽普京, 佢邊會敢做呢類爛仔行為.

呢D挑釁行為亦好Chinese style, 俄羅斯傳統上絕少咁玩.
呢層我唔知啦, 總之遲D俄羅斯戰機接連黑海神秘墜機的話, 唔好問美國點解, 美國枱面上冇落場架

可能係俄羅斯飛行員喺駕駛倉食煙, 煙頭導致墜機吧
用載人戰機撞無人機
會否太on9....
mq9都唔係貴
布癲好想美國落場玩2手?
可以解讀為支那正式向布癲供應軍備?
如果佢係話決戰烏東, 實際上係打馬立波, 咁又唔同玩法.
咁打法, 諗得過.
打南邊因為北約情報系統幫到手
打東邊得個死磨虛耗好似玩rts咁摸黑推兵
高風險又低回報

當然呢啲只係我外行人靠有限資料既9up
可能澤仔睇到我地唔知既野
好想美國落俄烏戰場的係中共

習近平成日覺得拉美國北約落場, 佢就有機會喺台灣偷雞.
可以點偷
大大個日本係度
以為人地真係無晒後生仔得返老人家咩
未計之前南海問題得罪晒成個東南亞
中國無考慮一樣野, 如果美國要落場打俄烏戰爭,
佢會即時同台灣建交, 簽好晒防務協議先會做.
你中國想加速, 美國會加俾你睇. 不過喺另一個方向加.
如果我係Wagner Groups, 應付提督你個如意算盤, 肯定唔會入北約預警範圍, 攻到咁上下就停低慢慢同你再玩幾年, 好似2014年烏東咁, 加大烏克籣要冒的政治uncertainty.

而且普里戈津之前都講佐, 大約用2-3年時間, 慢慢一舊舊食哂Donbas, 明顯就係想用步步為營長期戰, 對付提督的邊打邊退, 誘敵深入戰略.

即係同盟帝國侵攻, 我係同盟唔會一口氣衝500光年, 而係1個個星系慢慢食, 等金毛慢慢受班貴族的政治壓力, 到時急的就唔係同盟而係金毛. 同盟反而變成以逸待勞, 等金毛過來打.
你好似誤會左,我唔係用金毛嗰種方法
我係同佢逐個據點打,打唔掂先後撤。
一方面做killing zone,一方面幫後方buy time

你死守,人員損失大左,反而要澤仔幫你諗增援
唔化算
同台灣建交, 有機會係留番幫賴清德助選2024總統的一張王牌.

另外就係美國主動介入台海戰爭的理由: 因為喺美國眼中, 台灣同中共變成與俄烏一樣一個主權國家入侵另一個主權國家, 而唔係依家的定位"國共內戰的延續/2nd round", 加埋共同防衛協議等, 到時介入法理上於理有據.
最後都係一樣, 變成喺北約偵查機範圍外的烏克籣領土的無限拉据戰loop, 一時之間烏克籣推D, 然後Wanger Group有支援下等烏克籣攻勢盡再推番去.

唔喺的話俄烏精銳為佐避開killing zone, 最後就係你眼望我眼, 大家都挑釁對方"有種就過來"果隻爭持不下狀態.

呢個looping會一直到其中一邊頂唔住爆機為止, 或者烏克籣最後得到西方戰機, 打破戰場上一直保持的平衡.

以上情況, 同你宜家死守巴赫穆特一樣, 兩條數的損失, 最後埋單都係差唔遠.
黑海公海
呢個係俄羅斯要搞9黑海公海隻MQ-9理由: 阻止美國北約幫烏克籣喺烏南開圖.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞