[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
Lm
唔同. 俄軍咁射法, 你打防守戰係好吃虧.
烏克蘭唔係無限退, 而係等到後方軍備準備好先反攻.
到時打進攻, 變左你主動. 俄軍係無士氣去死守.
砲擊無論進攻定防守都係重點. 而且俄式防守唔會龜據點, 係會不斷堆人頭, 主動出擊同進攻方打野戰, 其中之一就係俾烏克籣的精準砲擊打到驚, 與其龜據點陣地俾烏克籣155mm, 海馬斯點名, 不如衝出去用砲灰夾硬同你打野戰.

舊年斯瓦托夫, 克里門納一線俄羅斯就係夾硬堆人頭填線, 不停同進攻部隊對攻硬是頂住烏克籣的進攻.
等到烏克籣準備好, 到時俄佬的風格同做法應該係開平原會戰, 直接喺野戰戰場同烏克籣對撞.
所以先要退. 人海戰最忌係距離, 我已經講左好多次.
你唔同佢打, 等佢地自己消耗後勤資源. 拉長左,
佢既人海戰術就會開始無力.

重點係, 巴赫姆唔係咩易攻難守之地. 要玩killing zone,
最好揀個有地利既地方. 要退到咩地步, 可以討論.
但巴赫姆無必要再守落去. 愈黎愈多新聞講,
而家烏東嗰邊係好吃緊, 唔好俾啲老兵死晒.
留力啦, 留力等反攻.
有冇想過"步步為營" = 將自己條補給線同補給點慢慢推前, 應對提督你想拉長補給線的如意算盤?

如果Wagner Group照普里戈津計劃/戰略, 用2-3年時間, 一步步食哂Donbas, 就唔會有所謂"補給線過長"的問題, Wagner Groups會一路慢慢食, 同時一路打一路慢慢推後勤上來.
你打到巴赫姆變廢墟, 佢仲想點步步為營?
佢地確實會慢慢要塞化, 但你唔係俾幾年時間佢慢慢經營,
守到咁上下, 坦克到位就開始反攻,
我唔覺得佢有足夠時間將巴赫姆要塞化.
最緊要係啲老兵唔好死.
到最後都係"時間性"帶來的uncertainly, 你我對點應付呢個uncertainly的觀點唔一樣

唯一的共同點就只係唔應該俾有經驗的老兵喺巴赫穆特死太多. 雖然同時亦換來Wagner Groups同俄羅斯精銳部隊傷亡, 但要睇雙方精銳傷亡的交換比值唔值得換, 呢個大家都冇idea, 突出部之役其實死守的101 Airborne, 都係傷亡好大.

BTW一直想問好耐: 點解巴打一直用"巴赫姆", 唔用"巴赫穆特"呢個譯名? 台灣一直都係用"巴赫穆特"呢個翻譯.
因為我地係講廣東話囉.
你聽返烏克蘭語發音, 佢個發音近姆多過穆.
穆既發音會停, 因為你既脷根最後會向上, 中止左發音.
但姆既發音唔會, 近似moov音, 可以一直出氣唔中斷.

如果用普通話, 穆同姆一樣發音只係聲調唔同.
俄仔睇死美國唔會出手
依單新聞實比D五毛打飛機

話美國廢比人擊落都冇反應
出手有好多方式的,例如下一張軍援烏克蘭清單加料,將F16同ATACMS塞入去,都係一種回應。

美國唔使下下都直接隊冧番人轉頭先叫回應喎

5毛咪由佢哋繼續狗吠攞,吠一件block 一件。
你咁玩得太過火.

將架MQ9送俾烏克蘭就夠.
到時要決戰烏東, 我都唔好意思再反對
咁我都唔知啦,反正唔會打北約本土
黑海公海,遲d會多好多古靈精怪的神秘事件/怪談。

公海好危險架,鬼知道會發生乜嘢事
https://youtu.be/y0cXB2JCLU4

今日reporting from Ukraine: 提督自己睇1:23的巴赫穆特地區地形圖,就明點解我話巴赫穆特難守過武赫萊達咁多。
既然你知, 就唔好死守巴赫姆.
無人機唔會死人,唔會有飛行員做烈士,美國有進可攻退可守模糊位
仲呢份report 用城市戰戰果,回應番提督仲有主張撤離城市,話殺敵人精銳/主力冇效率的主張:

1. 北面負責強攻Avom工廠的Wagner 主力係咁俾烏克蘭炸到唔敢上地面,甚至撤退都做唔到。

2. 偷過河想偷整橋頭堡的special force,成隊俾烏克蘭sniper groups爆頭。

現代城市戰攻堅的複雜程度,係連精銳都唔敢保證可以高機率存活,呢樣嘢我記得軍武器研mark哥有提過。連美國海軍陸戰隊都話就算有充足訓練,攻堅現代城市樓宇果陣生存率都係一半半左右。

BTW,同馬里波情況唔同,唔知係唔係怕佐烏克蘭喺城西面的反砲擊,俄羅斯似乎唔敢用大量大砲 + 溫壓彈先將整個巴赫穆特剷平,一座比較完整的建築物都不剩,然後先派infantry攻佔城市。
#122,只要俄羅斯唔學馬里波,用海量砲彈+溫壓彈將整個巴赫穆特先移為平地,犯蠢地直接派步兵隊強攻,一座座樓打的城市戰對烏克蘭消滅華格納主力有幫助。

點解俄佬唔照之前的慣例先剷平城市再攻?#122係我估計的理由:俄羅斯再受唔起更多重型火砲,俾烏克蘭反砲兵打爆的損失。
聽埋Martin對俄羅斯MQ9的分析, 大約組到一幅picture出來:

1. 習近平想幫助俄國, 但俄國要俾相應的回報, 普京今次交俾習近平用來換取軍援的禮物就係MQ9殘骸.

2. 習近平亦想借俄羅斯呢個新契弟手撞落MQ9, 間接報復美國擊落中共間諜氣球一事, 你美國擊落我的間諜氣球, 我就搵普京打落番你架MQ9回禮, 習近平係唔甘於下風, 你打我一拳, 我一定搵辦法還你一腳的人.

宜家呢件事的下一個發展關鍵: 殘骸落入誰家手中? 如果係美國或者其盟友打撈到, 咁件事可能到此為止, 但如果係俄羅斯撈起的話, 成件事就係1996年南斯拉夫F117被擊落事件翻版
無聲狗咬死人
要快速反應好似中國出啲講完無後果既譴責聲明咪得
美國唔出聲可能係爭論緊是作出進一步既實際軍事行動應對俄國威脅
如果係鷹派佔上風咁事情就好睇了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞