[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
古羅馬人真係睇得好前
If you want peace, you have to prepare for war
唔係叫你窮兵黷武,做最basic嘅維護訓練都係有必要
而家係要殺俄匪+華格納, 加人加裝備 = 加大絞肉機capacity, 改唔改變要素冇乜關係.

反而提督你改變佐戰場要素, 令華格納察覺不利的話, 佢哋D精英部隊會如你所言第一個撤退.

BTW, 我都承認烏克籣係玩緊一個好危險的戰略. 正常的撤退戰略係相對低風險好多. 至於絞肉機的效率如何, 我唔comment, 畢竟宜家咁消耗, 定邊打邊撤消耗對殺敵效率更高, 我哋都冇足夠專業同資訊去評估.
open source已經講左, 係no, 你自己都話巴赫姆唔係一個好地方去殺敵.
如果你要assume呢個係一個局, 你要拎多啲proof出黎.
而唔可以assume烏軍一定有長遠規劃. 由開戰至今, 我地睇到,
底層士兵學得好好, 情鑑偵一體, 但去到烏東個情況即刻靜左.
彷惚回到2014-2022年打烏東民兵咁, 互相消耗, 打唔出決定性一擊.
你可以話軍備唔夠, 敵人太多, 要消耗敵人兵力同軍備, 我同意.
但我只係睇到, 巴赫姆係有殺傷俄軍既人, 不過軍備損失少好多.
咁既戰場你係唔應該陪佢癲. 巴赫姆, 我反而睇到係烏軍損失增大.
其他蘇萊德地區嗰種殺傷效果可以繼續, 巴赫姆就無必要.
對付人海戰術, 有地利可以守, 無就唔應該硬槓. 北約軍備唔係無限,
烏克蘭下下打硬仗消耗晒啲軍備, 到時西方係真係會縮,
咁就係烏克蘭既末日.
呢張圖就係決勝關鍵.
所以目前俄羅斯係唔會輕易入圈中的範圍, 除非搞得搞電子戰干擾.

而下面黑海淺粉紅色, 你可以假定俄羅斯會不停出狗招, 喺公海干涉北約偵察, 唔可以當其可靠.

依提督的講法 + 呢幅圖, 短期內烏克籣需要後退到第聶伯河以西先有足夠的西方情報支持保障, 等烏克籣自己有足夠力量搞掂埋情報果邊, 將偵查圈推到烏克籣全境前都唔應該全面反攻? 我get到提督係咁意思? 呢樣嘢完全唔make sense

仲有現實戰場上, 有大量的防禦工事, 冇辦法完全靠無人機, 北約電子情報收集(例如地道, 地下戰壕等設施), 始終係要人力進行前線偵察, 收集敵軍布置. 電子情報重要, 但唔係萬能.

我亦講過, 時間呢個uncertainly太大, 烏克籣有幾多時間由邊打邊撤轉全面反攻? 烏克籣會準備反攻, 俄羅斯亦同時會加強強防線, 結果都係要打硬仗. 除此之外烏克籣亦要冒上由邊打邊退到反擊中間的時間, 外國持續支持度的uncertianly, 呢個時間導致political上的uncertainly, 俾提督你講的對北約軍援消耗太快更嚴重.
https://youtu.be/MOSoJfrbud4

reporting from Ukraine , 可以講俾你一個insight, 防守方(俄羅斯)用一個冬季的時間, 可以將防線build up到乜嘢程度.
仲有, 要proof的話, 提督你最好直接問瑟爾斯基上將同總司令扎盧日內, 唔應該問我.

我只係負責盡量解說烏克籣表面上完全違反哂跟據opensource論據/資訊的行動. 要proof的話就你需要classified information, 第一我唔會有, 第二如果我有的話, 而家我人應該喺烏東戰場, 唔會咁多時間上連登同大家討論 (別幻想可以喺最前線一手打字po文, 另一手開機槍同華格納喪屍搏命)
只不過近代歷史既問題,過多一百年二百年。大家都係係書睇完,哦一聲就算啦。
https://twitter.com/new27brigade/status/1637493893418852352?s=20

唔係巴赫穆特死戰, 吸引哂俄羅斯的進攻力量, 呢條線就唔會係呢種無力/試探性/求其交功課式的進攻, 而係變成有巴赫穆特1半以上的大規模進攻.

https://twitter.com/new27brigade/status/1637480601241686017?s=20

另一個關注點係阿卡迪夫卡, 最近幾日俄羅斯衝開一個突破口, 都係想做鉗型攻勢.

基本上俄烏兩方的地面進攻都係差唔多的doctrine: 中間正面fix troops, 然後左右/上下展開鉗型攻勢, 逼正面的troops為免被包圍而撤退, 一個個據點食.
其實現在最需要搶心既係北約國家唔肯將軍工生產量提高,咁樣對烏克蘭同世界都唔係好事。

現在巴赫果邊我覺得目標係烏拖到蛾既續戰力去到極限,既然布丁狗想攻,我就用盡你可以作戰既兵力(唔計喪屍兵),然後當其他地方反攻時,你就連擋既力量都無。
#486, 其實巴赫穆特宜家, 已經吸哂件羅斯其他戰線的進攻力量啦.

除佐阿卡迪夫卡北面取得小突破之外, 其他線的進攻唔係失敗, 就係求撚其射幾槍, 行幾步當進攻佐的交功課式攻勢.

仲有, 烏克籣宜家已經開始緊春季反攻前的準備工作, 扎波羅熱接觸線上開始進行密集的威力偵察, 清理接觸線的Grey zone.
我只能話, 你成日話有uncertainty,
但又假設左烏軍上層考慮晒全盤計劃.
你淨睇巴赫姆, 就知,
1) 佢地無plan
2)或者俾個氣氛影響左, 覺得唔可以退, 退一步即無死所.
不論1定2都係好危險既事.

北約俾現代化戰機係遲早既事, 到時你唔洗擔心條防線.
還不如先搞掂烏南. 烏東拖得就拖, 拖唔到就退, 最重要係唔好失人.
俄軍防線再強都無用, 戰爭係靠人黎打, 佢地係無士氣打防守戰.
進攻, 鳩衝鳩射, 佢地得. 防守戰, 無士氣係一定守唔住.
呢個就係點解伊久姆一役之後, 俄軍要不斷進攻既原因.

阿拉伯人, 到而家仲會提起歐洲人既十字軍東征.
唔好睇小呢啲民族仇恨.
1. 你話係咪無plan, 其實又唔係, 不過係賭很大, 而家烏軍已經部署緊反包圍戰
所以而家雙方都爭緊位, 烏軍賭贏, 就可以反包圍瓦格納, 解圍城
但亦有機會係十二個旅全部送頭, 反包圍戰變成反●反包圍

2. 其實大家個焦點都係放去札波羅熱, 果度烏軍真係可以破俄軍防禦線
就可以直逼克里米亞, 以及馬里烏波, 再兜去頓巴斯南方
基本之前輸幾多, 可以一戰攞返晒黎

但實際上, 單靠烏軍係無可能得到呢D理論上戰果
更大可能係北線克爾米納俄軍做好準備, 就打返去紅利曼, 兵逼斯拉夫揚斯克
甚至可以南下兜去反包圍部隊後面進行剿滅

反正睇個情況大戰應該好快開始, 4月應該差不多
點解巴打只靠open source,就覺得佢哋冇plan 呢?

之前仲有猶豫不決,但宜家個plan好清楚:喺巴赫穆特同俄羅斯打到底。目的係殺人,fix troops同爭取時間直到反攻。

提督你宜家唔應該話烏克蘭冇plan,你可以準確d話佢哋呢個plan太冒險,太消耗人力同資源,甚至批評係垃圾plan。

BTW,就算open-source 的資訊準確,反映到真實戰場,最少呢個決定將俄羅斯進攻資源釘死哂喺一個地方,減輕其他戰線的壓力,呢個效果提督你不能否認。
俄羅斯哪有咁有人力同資源?仲有佢補給能力根本無法同時進攻咁多個戰場。

就算中共軍援,頂盡就只係解決軍需物資問題,但補給能力同補給速度呢樣嘢始終睇俄羅斯自己+烏東的公路,鐵路網的運載極限,中共冇辦法幫忙。
以色列人的復國夢延續佐差唔多2千年。

集體意志/集體意識呢d形而上的嘢,千祈唔好睇少其怨念。

但注意,Ideas are bulletproof is for all Ideas
#486 說明俄羅斯撚有人力同資源反反包圍咩

某程度上烏克蘭決定死守巴赫穆特,就係睇穿俄羅斯所有的進攻資源只夠集中一處地方進行高強度攻勢。要咁多個地方同時進行同巴赫穆特一樣高度的攻防戰,超出宜家俄羅斯能力極限。
仲有,所謂“遲早” is when? 坦克就最快今年春季,然後戰機等幾時?

提督所謂冇士氣就守唔住論,麻煩你睇下俄羅斯點不斷堆人填線,做大量小型counter offense ,夾硬喺冬季擋住烏克蘭對斯瓦托夫,克里門納的攻勢。
以色列復國唔止怨念, 更重要有三件事
1) 塔木德
2) 希伯來語復興運動.
3) 猶太人對族譜既重視, 千年未改.

不妨google下
你想拖住俄軍, 可以, 揀一個好啲既戰場.
要拖, 唔係非要喺巴赫姆度拖不可.
你之前無軍備丫麻.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞