[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
火雞芬蘭其實不嬲都冇乜問題

係瑞典係庫爾德人上問題有衝突

而且火雞大地震之後都費事搞咁多嘢 養一步好相見
突然轉軚,得三個可能
1.軸心國做左樣野得罪火雞
2.北約私下答應有著數畀火雞,仲係要條件好到火雞想拒絕都難
3.火雞知道家陣真係要歸邊,因為好快會收割,遲左乜野都無
火雞芬蘭其實不嬲都冇乜問題

係瑞典係庫爾德人上問題有衝突

而且火雞大地震之後都費事搞咁多嘢一步好相見
如果烏俄戰爭能夠儘快結束,
有希望可以避免另一場戰爭.
至少, 各國會咁盤算.
如果大部份日本人係咁諗,咪要高調入去拜祖先囉,呢D神社慰靈碑成個日本都係大把人拜,跟本主流係咁你做大佬就要做比投票嘅睇
家陣契弟唔係咁諗呢
想盡力等烏蛾大戰拖得有幾耐多幾耐

佢就算唔打台灣,都希望借契哥既手,拖住歐北既經濟,等佢有時間去回復
我覺得相反
開埋另一個戰場
世界再洗牌瓜分利益
其實要知道係咪開波,現代好易知
蛾狗開波前1個月已經開始係邊境集結大軍
果陣成班友話‘唔會打唔會打’

如果要武統台灣,衰D都打金門連江,你福建沿海集結嘅兵力、載具同後勤一目了然
咁身為一個戰爭發起國
的確係要付返少少道德責任
唔係指叫佢哋啲後代負責
只係有返少少歷史責任感姐

如果乜都wfc我地不嬲都係咁 國情不同

咁同支那有乜分別

個個係咁諗 主流係咁唔一定代表係正確

傳統/習俗唔係一個萬能嘅擋箭牌

其實講多都嘥氣
國格嚟
講起唔知大家有冇聽過東京大審判嘅爭議

簡單講其中一個爭議係話東京大審判嘅法律依據係紐倫堡審判嗰陣嘅國際軍事法庭憲章同埋日內瓦公約,但係日本33年已經退出國聯,日內瓦公約不再適用(連同公約內嘅戰爭罪) ,而國際軍事法庭憲章又係戰後先整嘅,如果用憲章去起訴日本嘅戰犯係ex post facto law嘅行為,即係事後法,in general呢樣嘢喺刑法入面喺好多國家都唔合法(同埋唔合理,一個人進行一個以往合法嘅行為,竟然可以因新法律而被罰,而佢進行該行為時唔可能會知道該行為將會唔合法), Judge Pal甚至認為應該全員無罪(不過佢講埋殖民野,西方霸權之類) , 而最終審判結果僅僅係6對5咁通過。
點會再洗牌

支那啲高官係依家呢個世界秩序嘅受益者

嘴砲就叻 點會真打

我反而怕係支那依家有民主

沙文主義下比班小粉紅玻璃心即刻玩公投我反而先怕打
冇話拉唔拉 全球化下咩都有影響

就算依家烏俄戰爭都有隔接影響eg能源物價上升

想戰爭又好唔想又好

普通市民根本冇得say

講衰D就算明天有台海戰爭

咪又係返工

積極D咪 係被動員之前移民或者去國外走難
因此有日本人係直情覺得個審判係唔合程序公義,論點包括事後法同埋無追究埋昭和天皇嘅戰爭責任等,唔應該承認個審判結果
所以我意思係其他國家想中共打
唔可能. 而家已經唔再係殖民時代,
唔需要透過佔領土地去取得資源,
又或者話, 打仗既成本太高, 唔化算.
經營殖民地既成本同樣極高, 猶其遠東.
你睇返幕末, 英法都係搵喺薩長同幕府之間打代理戰爭,
太遠, 太貴. 當年英國係食晒咁多個殖民地既傾銷同貿易,
印度一搞獨立, 遠東殖民地即時變雞肋.

俄國瓦解, 頂多係中亞地方仆街, 唔關歐美事.
但中國瓦解, 成個遠東地方都會陷入混亂.
所以最平既做法係, 打殘俄國, 凶住中國.
狡辯嚟姐
退出=唔受公約約束

你話你戰勝國可以任你噏
你話你有條件投降都可以傾好數

無條件投降當時要點做就點做㗎啦

二戰發動戰爭理佢係乜水 理得佢有冇公約
發起者首腦都一定係罪無旁責
想佢打, 唔係為左瓜分利益, 係停止佢繼續坐大.
你打, 美國陪你打. 你唔打, 大家玩靜坐戰,
你唔會持久得過當年蘇聯.
因為天皇保住佢係政治需要
佢有冇罪都要保住佢
唔保住佢嘅話 麥克亞瑟話過打治安戰都有排頭痕
更姑勿論廢咗佢之後 日本冇一個標誌性人物
之後話唔定更易會比共產思想乘虛而入
北約又好美國又好
你估真係為正義幫手
利益唔一定係實體土地資源

實體可以戰後重建,能源,資訊,經濟,軍事基地
甚賣軍火

軟體可以令敵國\競爭對手內戰,去軍事化,
所以就有論點話咁天皇又唔審
既然只係勝利者對戰敗國嘅奴役咁就唔好話咩公認咁大義凜然,配合埋日本嘅接管狀態一齊睇呢個同殖民無分別,以現代標準應該被平反

同埋事後法嗰度都好難處理

係幾有趣嘅argument嚟

btw發動戰爭唔代表有戰爭罪
無錯係政治需要,但係就降低咗個審判嘅合法性,因為一啲都唔consistent
所以支那比當年蘇聯成功嘅係
佢會分餅仔比外國佬熊貓派

支那不嬲都打住有錢齊齊賺

唔係點會咁多企業奶共
你太睇小所謂既"戰後"

二戰後之所以無郁天皇, 係因為日本人順服於天皇,
天皇話投降就投降, 成件事完左, 無首尾跟.

中國呢? 戰後佢會變成咩樣, 完全不可估計.
除非你有辦法扶一個親西方既人上位統領全國,
否則, 中國如果瓦解, 軍閥混戰, 到時唔係歐美可以話stop就stop,
會唔會波及中南半島? 上億人投奔怒海唔講得笑.
你整死中國, 成億難民闖美國關, 到時就真係拿石頭砸自己的腳.

無人個國家有能力去平息13億人口既戰亂.
俄國瓦解已經夠煩, 歐美唔可能想中國都瓦解, 搏唔過.
退出=唔受公約約束

呢個都唔合理

咁講之前美國退出中程飛彈條約之後試射導彈算唔算違約,違反一條已對佢失效嘅條約?

除非公約入面有退出條款而退出國又無按條款退出,咁其他國家就有合法性去執行退出條款訂明嘅懲罰機制(而唔係公約嘅其他內容)
因為天皇唔郁得.
美國係有專門研究日本, 當時出左本書叫菊與刀,
喺80年前黎講, 算係幾精僻. 佢地知道, 天皇既然投左降,
你再去郁佢, 會牽動日本人既民族主義情緒.
如果天皇唔投降, 誓死作戰, 都咪話唔頭痕.
當時已經證明左, 無論係東京大轟炸, 定係炸歷史名城,
美軍都無辦法喺唔登陸既情況下要日本投降.

不過, 天皇呢種生物, 講就凶狠, 做就碌撚.
日本皇室有條路架, 你睇返孝明天皇, 叫人攘夷就大大聲,
攘夷派叫個佢去奈良神社參拜表明心志(行幸大和),
佢都推三推四唔肯去, 所以先有後來既八一八政變.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞