[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
唔識嗰度人,Estonia 應該有優勢些少
https://youtu.be/C-9-f3gZ8WI

俄羅斯人同裝備就係得咁多, 投放得巴赫穆特, 阿卡迪夫卡就冇辦法持續投放預備兵力擴大戰果, 完成對阿卡迪夫卡的包圍.

結論: 再次底已露
T55, T54出場, 俄佬比想像中更快無貨?
又真係好似快得濟喎......
維尼見到普京就有貨架喇
維尼啲坦克就算鳩數啦, 俄國山寨貨.

之前都有傳言, 點解印度同中國喺邊境忽然玩肉搏?
話係印度佬玩恐嚇射擊, 走去射中國坦克, 本來只係玩下野,
點知真係射穿左殺左人之後中國兵帶狼牙棒覆桌.
雖然係傳言, 不過而呢件事之後有個負責鋼材既官被人拉左,
增添幾分真實性.
成個戰爭基本上判咗蘇式軍備死亡 更唔好好由蘇式山寨出嘅中式軍備
忘記左戴頭盔:以上係當時網絡傳言,
無source,亦無fc
其實nlaw爆坦克,如果打歐美系坦克係未必殉爆
但俄國坦克幾乎爆硬
去到第幾個post先會係終局之戰?
全世界都好想知.
好似唔係坦克,係類似悍馬嗰啲車
搵唔返邊度講, 憑記憶.
btw, 只係花邊, 聽完就算.
keyword 東風猛士 偷工減料
google完仲衰
比印度佬拎石頭dum爆
https://twitter.com/200_zoka/status/1638832224937058307?s=20

俄佬引用烏方source

簡單嚟講大家都將啲主戰場場變咗去Zaporozhye
軍事行動係生死對決,打緊時一定唔會想比人知真相,好正常
我地依家知道二戰咁多事當時都係機密
諾曼第登陸就一直高度機密到差不多出發一刻
美國先研發原子彈曼克頓計劃都係高度機密,成個研究區晌沙漠中間
戰爭係睇大家做左乜,新聞其實都係半文宣
事實就係,俄佬真係只僵持晌東部,大半年佔領區冇乜大變,甚至被覆桌幾個城市
俄烏戰爭同之前伊拉克,阿富汗個d好大唔同,係二戰後第一次兩個工業化國家間對決,兩邊都有相當文化技術底,烏克蘭人pick up先進西方武器暫時未見有大問題,NLAW個D更加用到出神入化,俄佬更加係直接落場唔係經代理人(華格納都係配合軍方行動),同埋已經晌一家資訊科技高度發達時代,除左硬件睇點運用資訊科技都前所未有 (阿富汗塔利班就冇大規模用無人機),其實係好劃時代
雙方玩無人機玩到出神入化

我諗未來各國重點都係點樣反制無人機

另一個突破就係starlink 運用
首先要國家持有先有用
一陣又話唔比你用真係死都唔掂
咦? 唔係開槍咩? 記錯左
利沃夫曾經係奧地利/奧匈帝國領土
俄軍都唔係完全無進展, 有時會推到戰線, 但好慢,
真係一個個據點咁打, 無突破性進展.

新聞係文宣, 確實無錯, 但你要睇咩國家既新聞.
nyt, fin times嗰啲, 真係無必要幫你烏克蘭放風.
西方記者係冒死入巴赫姆, 如果只係想放風,
其實佢地唔洗冒險, 抄烏克蘭既消息就得.
烏克蘭軍隊已經準備了約20萬預備役人員,還收到了大量北約裝備。

據他介紹,烏克蘭已在巴赫穆特周圍集中了8萬多名士兵。

https://twitter.com/Sinnaig/status/1638894712852455424?t=KSbjNBDZ74wUUUERs8Ro6A&s=19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞