[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
唔怕地震的話, 論社會發展同環境, 智利會唔會仲好D?
老閪都去nz起碼叫文明社會
冇乜可能 因為土耳其會根據以前嘅公約佢封鎖黑海
美國最大兵力咪仲係喺晒本土,邊搞到佢
中南美本身經濟都一向麻麻,阿根廷巴西算大國但連年通脹加貪污橫行,真係靠足球至維繫到社會穩定,巴西叫做工業水平好少少但都係好平庸
如果最極端射核武, 玩陷星剷的話, 短期內南極先係最安全: 唔會有任何痴線佬將珍貴的核武射去無人大陸.

但長期而言, 南極科研基地點搵補給係一個問題, 我唔知南極科研基地本身有幾耐糧水
二戰初期同現在唔同,美國長期孤立主義,一戰後期都係象徵式出下兵,成個美洲更加冇一國有人口同實力挑戰佢,當時其實唔係十分重視武力
仲有D低價牛肉嘅
咁要考慮埋生活質素既
如果唔係冰島、加拿大北部都好安全
古巴導彈危機後美國係唔會再俾任何一個後花園一夜變天,但我指軸心可能會喺南美洲不斷嘗試搞政變、內戰,古巴導彈危機後其實唔少南美洲國家仍然不斷有大大小小內戰,連帶催生出毒品經濟
Poor Mexico, So Far From God, So Close to the United States
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1636222581035651072?s=20

連中日抗戰飛虎隊都出埋來

中共決定軍援俄羅斯的話,美國同北約真係會好似我哋舊年開戰冇耐已經吹緊的:送戰機連機師
要走就好走啦,唔好夾硬嚟,最緊要比士兵充足休息
second impact
好多年前諗過呢個問題....澳洲/新西蘭應該安全...
如果核彈炸悉尼,唔知鈕西蘭受唔受影響?
核彈應該唔會炸西澳掛,我估
暫時係cnn獨家消息,等候確認

Exclusive: Chinese-made drone, retrofitted and weaponized, downed in eastern Ukraine
https://edition.cnn.com/2023/03/16/europe/china-made-drone-downed-eastern-ukraine-hnk-intl/index.html
美國空軍釋出在3月14日一架MQ-9無人機在黑海的國際空域進行ISR情報收集活動時被兩架俄羅斯的Su-27戰機騷擾並相撞,迫使它最後在黑海墜毁前的美方MQ-9光電攝影機記錄下來的影片。

影片可見俄方Su-27嘗試釋放燃料從上方以非常危險的距離灑在MQ-9上,試圖干擾其行動,最後其中一架Su-27在進行同樣的干擾活動時畫面一時中斷了,應該就是在此時撞上了MQ-9。當訊號回復後能看到MQ-9的4葉螺旋槳有葉片明顯彎曲了,顯然是因為Su-27撞上來才導致這樣。

-DDG54

https://fb.watch/jiEI_z2M0k/
空爆fallout影響細過地爆好多

不過食物鏈長遠會有少量輻射污染
巴西出口好大量肉類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞