[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
呢個就係前排普里戈津同俄國防部嘈大交原因
而且你講俄軍人力同資源問題, 唔通烏軍又會好好多

札波羅熱防禦線, 俄軍建築至少有大半年, 加上有火炮, 空優, 同防守優勢
你以為烏軍要集合幾多兵力同資源去準備先有機會
加上而家講緊既反包圍戰十二個旅, 係人力同資源上, 烏軍應該係更劣勢

最簡單, 烏軍動員左幾多輪, 俄軍動員左幾多輪
咁俄羅斯進行佐第二次動員未?我都喺度等緊普沙皇準備再動員,甚至總動員all in

仲有搞清楚,宜家俄羅斯喺烏南冇你講的火砲同空優,因為大部分火砲同空襲資源都調哂去打巴赫穆特啦。

https://youtu.be/V_C7SWYal1w
就係因為資源調走哂,呢兩日俄羅斯再次因為準備不足下強行進攻武赫萊達,又再一次俾烏克蘭155mm點名,單方面燒鵝

如果烏南砲火支援真係咁充足,又點會唔先用砲火壓制武赫箂達防線,然後先派裝甲部隊衝鋒?仲未計近呢兩個禮拜烏克蘭開始頻密地喺整條烏南接觸線進行威力偵察。
4-5月春季攻勢有啦,但新來的進攻性武器,只剛好夠打一個方向。
佢一佔領巴赫穆特,就可以轉攻為守,好似克里門納咁,然後將人力同資源調去阿卡迪夫卡,箂曼,武赫箂達方向。

提督難道覺得增加其他方向的守備壓力會比較好?
克里米亞個空軍基地你覺得係吉
既然知道俄國都未進行新一輪動員, 就知道好多所謂消息, 真確性成疑

BTW 你講緊既應該係Vuhledar, 果度係之前俄軍主攻但衰左
而家講緊烏南果邊係講緊札波羅熱, 我唔知你講Vuhledar做乜
呢單係呢幾日新一波的自殺進攻行動

仲有麻煩你打開地圖睇下,Vuhledar就喺札波羅熱成條戰線的最東邊,點會同扎波羅熱冇關

如果俄羅斯扎波羅熱方向有大量火砲資源,點解唔調過去協助進攻?任由進攻部隊進行自殺式衝鋒。
點睇都係布癲急過澤仔
中俄開會會唔會影響到呢場戰爭?
https://lih.kg/zwjsHNX

等緊財團B仲快過美國,第一時間公開指責俄中,原因係用佢哋的智慧財產唔俾版權費
Vuhledar係鳥南同而家俄軍中線既點, 呢個位係俄軍主攻, 烏軍防守
而家札波羅熱俄軍個做法好明顯係要堅守, 俄軍進攻vuhledar
成功可以包抄預期春季大反攻既烏軍, 唔成功, 後撤據河而守就可以
還是你同我講, 而家烏軍除左想打反包圍, 又要集結兵力去打札波羅熱
仲有兵力去vuhledar果邊反推
人哋邊係由Vuhledar方向反推

係俄羅斯裝甲部隊on9,幾次進攻都係自己自殺中地雷,遠程火砲。

烏克蘭係好安全咁燒鵝。

P.S: 呢個亦係楊督追求的“輕鬆防守”,單方面屠殺的打法,可惜好似Vuhledar呢種咁有利防守的地形,真係可遇不可求。

巴赫穆特如果地形上比得上Vuhledar一半,烏克蘭已經守得輕鬆好多啦。
所以春季大反攻同vuhledar有乜野關係

仲有, 戰爭所有野都係計算, 你覺得如果乜乜, 如果物物
呢D就係瓦格納比好多人更早睇到, 落實, 執行, 並成功所創造出黎
人力同資源唔係無限

無謂的進攻, 無謂的損失人力同資源, 結果就係想防守時先發現要戰車冇戰車, 要裝甲冇裝甲, 要有經驗的人力協助防守, 但已經喺無謂的進攻中死哂.
進攻vuhledar並唔係無謂, 我上面都講過, 俄軍真係攻下
烏軍就唔會再有乜野春季大反攻
美國佬會唔會落場?
都會有,只係睇下向邊個方向反攻咁解。

但明顯俄羅斯表現,已經係接近resources exhausted 階段。

接下來俄羅斯如果要繼續打落去的話,中共就不得不公開軍援俄羅斯。
你唔覺得而家仲講resources exhausted係可笑咩
舊年講到而家, 同中國崩潰, 三峽大壩崩塌一樣, 年年都話下年就係
https://www.forces.net/russia/ukraine-russia-forced-choose-between-offence-and-defence-due-depleted-combat-power

唔講咁多,force news意見。俄羅斯宜家只能夠喺進攻同防守中二選一。

當然普京會選擇“攻擊就係最好的防禦”。
俄狗人命平過美制彈藥
請問你有無睇過篇野, 呢個結論係點得出黎
所謂"the lowest rates of local offensive action"
呢兩個月發生左好多事喎
大型進攻多, 但整體進攻減少. 因為冇咁多資源喺咁長條戰線都進行攻擊行動.

俄羅斯將進攻的人力同資源, 全部集中哂喺1,2處地方, 希望取得突破. 之前除佐主要戰線, 其他地方都不停有零聲進攻, 可能係威力偵察, 測試性進攻嘗試搵防線漏洞.

而家喺烏南的烏軍都開始做緊一樣的事情.
乜野為之大型進攻先, 而家戰場主要就係果幾個點, 分散兵力開新戰線? 傻的嗎
事實上俄軍係克爾米納做緊野, 鞏固側翼, Avdiivka亦呈包圍態勢
所以我真係唔知你地講緊乜
https://twitter.com/new27brigade/status/1637668863214239744?s=20

該烏軍表示: 我無端端被逃兵役逃到最激烈的巴赫穆特?
又唔見佢地搵蒙古人詐形?

講燒殺搶,蒙古人果陣贏九條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞