[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
世界第一空軍美國空軍
世界第二空軍美國海軍

世界排第二至九嘅軍事實力國一齊圍揼美國,佢都未驚,就憑你解放軍想偷雞
咁平仔又真係想偷雞就真
要Dog fight 我有F22,要遠距離殺敵我有F35,加埋F/A 18超級大黃蜂Jam到你懷疑人生,咁都仲偷雞,我真係恭喜你
條友傻的,除左搞自己友邊次正常發揮
Sorry 係EA-18G咆哮者電子作戰機
https://news.yahoo.co.jp/articles/3920b2e854d156334252066cc7cb1af8363482a5
[速報]日本首相岸田文雄閃電訪問烏克蘭
睇住2952嚟做

你去俄羅斯,咁我去烏克蘭囉
舊年一開波全世界都唔睇好烏克蘭
正常係唔會落重注
俾d平野烏仔玩住先
nlaw/標槍俾俄狗攞到都唔肉痛
就算係波蘭咁憎俄狗都唔係一野all in戰機坦克

仲有一點
就係怕烏克蘭部隊貪腐
好似阿富汗咁
攞完架生唔打
攞去轉賣或者投敵
d戰機其實好貴
過千萬至過億美金一架
未計燃料彈藥
美國英國空軍機師一律要本土加查三代
何況係送機俾人

睇下俄狗d後勤拆坦克偷晒d零件賣就知
做mechanic係好多呢d野
唔係個個都咁正直
香港返工都成日有撚屌偷食物偷原子筆啦

另外就係後勤訓練同零件要點搞
因為維修檢查其實係每出一架次都要做
唔係話壞左再飛過去波蘭整
行陸路亦都唔可行
正常係機場就地維修
但因為今次情況特殊外國人員好難駐紮

如果烏克蘭本身唔準備好維修人員同零件
d戰機可能玩唔到好耐就故障跌落地
// 更何況台海戰爭要動用既係大量既戰艦同防空系統,講坦克生產能力做咩鳩//

原post作者話「具體軍備上不會,但會有預算分配的問題,以及協調戰線和民意上的能力會減少。」
你諗多左,第一關韓國同日本都未過,憑乜野同美國打?
所以我上面既回覆咪指出,美國既注意力現時並不在俄烏戰場上面,因為戰況未脫離北約既控制範圍,就算稍後戰況失利都會係東歐國家 (波蘭 & 波海三國) 先落場
對美國嚟講目前最不可控反而係棋王呢個獨裁者,尤其台海一爆發戰爭,可以作出快速反應既美國盟友其實得日本同有限度既澳洲海軍 (我個人對台灣軍隊既戰鬥力不抱有期望),只靠佢地拖住共軍第一波攻勢明顯風險過高,所以美國先要在舊年開始重新在亞洲部署三個航母戰鬥群維持即時參戰既快速應變能力
回覆 #634 既留言
學者在巴赫姆特戰場的見聞

https://twitter.com/konrad_muzyka/status/1637920525279166465
https://twitter.com/RALee85/status/1637880591898095618

知名專家Rob Lee今天寫了長篇論述,說明他對於巴赫姆特的戰況見解
有些論點是他和幾名同伴前幾天有提到過的
後續波蘭專家Konrad Muzyka也補充了兩張地圖
(他們倆以及其他幾名專家前陣子有到巴赫姆特實地勘察)

大概節錄整理幾個重點

1.巴赫姆特是否應該放棄,恐怕要等到今年年底才能有後見之明
就目前來看,堅守和棄守各有利弊,只是不同風險之間的權衡

2.俄軍在冬季攻勢損失慘重,不過巴赫姆特側翼的高地在二月底被俄軍推進後,
烏軍在巴赫姆特的交換比已經不如先前有利
巴赫姆特的市區雖然有大量建物,但是近郊的建築物多為沒有地下室的房舍,
因此容易被俄軍炮火轟炸,較不利於防守,此為烏軍側翼敗退的原因之一

3.烏軍派遣訓練有限的動員補充兵到巴赫姆特,對於積累戰略預備隊有負面影響
烏軍正在籌建三個軍,保存戰力的同時仍試圖支撐整道戰線
即使烏軍看似劣勢,實際上烏軍並未全力以赴
烏軍在春季攻勢獲得重大戰果的可能性,高於當前的俄軍冬季攻勢

4.巴赫姆特的俄軍有三個禮拜炮火漸弱,但是二月底派遣第106空降師增援後,
俄軍炮火已經又有顯著增強,華格納和俄國空降軍之間合作相當緊密
目前俄軍在巴赫姆特享有炮火優勢
華格納的指揮官則非常彈性的試探烏軍弱點,針對較脆弱的國土防衛部隊猛攻
華格納有多種特化部隊,有的白天打,有的晚上打,囚犯兵不被允許撤退

5.俄軍猛攻巴赫姆特是為了實現佔領全部頓巴斯的政治戰略目標
俄軍從其他方向進逼克拉馬托爾斯克和斯拉夫揚斯克的嘗試受挫
此外,巴赫姆特也是烏軍防守頓巴斯戰線的樞紐

6.俄軍的進攻能力日益仰賴少量精銳選鋒(海軍步兵、空降軍、華格納精銳等)
但是可以用大量兵力和炮火來緩慢向前推磨,取得緩慢而慘烈的勝利
這種消耗戰對烏軍而言較為不利

7.烏軍在發動攻勢之前,最佳戰略是選擇有利戰場,取得有利的交換比並減低彈藥消耗
如此一來就能盡可能損耗俄軍防守戰力,而不會過度損耗烏軍幾個月後的攻勢能力

8.雖然巴赫姆特是有利戰場,俄軍推進到側翼高地後,烏軍有利地形漸顯不再
並且俄軍在巴赫姆特傷亡的很多是較為缺乏軍事價值的囚犯兵
相對而言,俄軍在胡歷達爾損耗的人員,有更高比例是精銳部隊
華格納囚犯兵在巴赫姆特這類城鎮戰場以外的地形,戰術價值還會更低落

9.烏軍接下來的反攻會非常關鍵,且可能會是決定性的
西方軍援恐怕會在今年春夏季之間達到高峰,擴充炮彈產能要很久才能有成效
烏軍不會有空優,會面臨比哈爾科夫攻勢更頑強的抵抗,
且可能只能夠達到局部的火力與兵力優勢
烏軍要盡可能確保攻勢的成功,就會需要盡量保存戰力

10.烏軍並沒有萬無一失的選項,撤退作戰也很危險,
撤出巴赫姆特可能使其他城鎮面臨更大壓力,烏軍也不保證能奪回棄守的城鎮

相對而言,堅守巴赫姆特也可能損耗到能用於反攻的戰力

還有風險是俄軍會繼續嘗試向西深入到Chasiv Yar以北
這樣會威脅到克拉馬托爾斯克和斯拉夫揚斯克

烏軍也有在巴赫姆特被包圍的風險,事實上俄軍最有利的策略就是試圖達成包圍
且可能會繼續投入更多資源來嘗試達成

11.泥濘季已經開始,若俄軍逼近到O0506公路,烏軍輪車交通會很成問題

12.烏軍在巴赫姆特的堅決抵抗已經再次重創俄軍,有利於春季反攻
但是過去一個月內戰況愈發艱難
並沒有明顯更好的選項,烏軍只能衡量不同的風險進行評估和選擇

====

這一整年看下來,我是很信賴Rob Lee的論述,而且他也才剛到過前線,
看來烏軍應該是要堅守還是撤退,就客觀角度來看難有定論

無論如何,烏軍目前的表態是要堅守
Rob Lee討論串裡面引述的一些媒體訪談,就有烏軍宣稱棄守很容易、收復很難
只能期望烏軍繼續支撐到春季開始反攻了
嗯....睇到以上文章既巴打, 好快啲離開香港.
點解? 因為日本yahoo喺英歐係睇唔到....
你地睇到, 即係你地九成九喺香港
感覺好似睇緊 提督 同 K巴 兩個之前就有關巴赫姆特爭論既summarize
【最新】俄羅斯傳媒:習近平邀請普京訪華
https://lih.kg/3339696

我冇爭論

我從來都係嘗試解釋烏克蘭點解會make呢個decision making,而提督則批評烏克籣呢個decision 唔好。

提督同我其實做緊兩件唔同的事
首先嚴格啲嚟講就冇神主牌嘅
係有本叫靈璽簿嘅嘢,寫咗啲人名咁

其次日本戰後其實一開始都無加啲戰犯入去
但係去到1978年靖國神社宮司松平永芳先將啲名加入去
當時都有爭議
補番來回易手14次的sources。

https://youtu.be/VdRaO9KGS8M
美帝驚都未驚過啦,而家係等對家出手先可以有籍口介入
台灣仔自己表現都好重要,希望如果真係打佢哋有烏克蘭人嗰種決心
我個人對此持悲觀態度
認真,同當日俄狗侵烏一樣,我估頭幾日其他國家唔會郁手,希望佢哋爭氣頂得住,雖然我都有啲悲觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞